Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Εκδήλωση μνήμης και Τιμής στους ήρωες του Wiril



Σήμερα το πρωϊ έγινε επιμνημόσυνη δέηση στην Μητρόπολη για τον άδικο χαμό 18 νεκρών του πλοίου Wiril μετά από βομβαρδισμό από Βρετανικά αεροσκάφη στο λιμάνι της Χίου το οποίο μετέφερε εφόδια του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού, που θα βοηθούσαν τον δοκιμαζόμενο Χιώτικο λαό.

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Χίου, συμμετείχε, όπως το πράττει κάθε χρόνο, στην εκδήλωση μνήμης και Τιμής στην Μητρόπολη και στον χώρο της Αναθηματικής εντοιχισμένης μαρμάρινης στήλης στο λιμάνι.

Καταθέσεις στεφάνων, από τον Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη,τον εκπρόσωπο του Υπουργού Μιχάλης Χατζηδάκης τον Αντιπεριφερειάρχη Στέλιο Καμπούρη, τον εκπρόσωπο του Ταξίαρχου Συνταγματάρχη Μπάκα Κων/νο τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Χίου Παύλο Καλογεράκη,τον Πρόεδρο Αποστράτων Αξιωματικών Γιάννη Κύρηκο τον Πρόεδρο των Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού Αργύρη Χατζελένη τον Πρόεδρο του τμήματος Ερυθρού Σταυρού Σίμου Γεραζούνη.

 Ποιο ήταν το «Wiril » που μετέφερε εφόδια στη Χίο που υπέφερε στην κατοχή; Η τριπλή επίθεση και ο βομβαρδισμός του πλοίου από βρετανικά αεροσκάφη…Η εκφόρτωση ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 1944 στις 11:30…Σύμφωνα με το ημερολόγιο του πλοίου: «Στις 11:40 έξι αγγλικά αεροσκάφη επιτέθηκαν εναντίον του πλοίου, έριξαν εμπρηστικές και εκρηκτικές βόμβες στο λιμάνι από χαμηλό ύψος και πολυβόλησαν την προκυμαία και το σκάφος. 

Μια εμπρηστική βόμβα  χτύπησε το πλοίο στην πρώτη επίθεση. Έξι βαρέλια με πετρέλαιο,  τοποθετημένα στο εμπρός μέρος του καταστρώματος, από το μέρος του λιμανιού, πήραν φωτιά. Ο άνεμος που φύσαγε από την πλώρη άπλωνε τις φλόγες με μεγάλη ταχύτητα σε ολόκληρη τη γέφυρα… Τότε τα αεροπλάνα γύρισαν για δεύτερη φορά και πολυβόλησαν το πλοίο και την προκυμαία». Ακολούθησε τρίτη επίθεση. Τα βλήματα τώρα χτύπησαν το πλακόστρωτο της προκυμαίας και εξοστρακίστηκαν, σκορπώντας τον θάνατο. Το βαπόρι φλεγόταν στο κεντρικό του τμήμα από ένα εκρηκτικό βλήμα που έπεσε σε ένα βαρέλι βενζίνης, το οποίο ήταν δίπλα στην καμινάδα του «Wiril»….

Τραγικός απολογισμός: 18 νεκροί και 50 τραυματίες…

Ερυθροσταυρίτες, πλήρωμα, πολίτες στην αποβάθρα.. νεκροί....

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου