Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Τα υπέροχα ξυστά από το Πυργί της Χίου, ταξιδεύουν στα νησιά της Καραϊβικής

 


Μια κρουαζιέρα στην Καραϊβική, συνώνυμο των εξωτικών διακοπών είναι για πολλούς ένα όνειρο ζωής. Αυτό το όνειρο το έζησε ο ομογενής Ηλίας Παντελάρος με την σύζυγο του Ειρήνη από το Πυργί της Χίου.

Το πλοίο ιδιοκτησία της Ναυτιλιακής εταιρίας Χανδρή, με καπετάνιο Χιώτη, τον Θεόδωρο Αγκά, και Α΄μηχανικό τον Ανδρέα Ζωφό επίσης Χιώτη, κατά την διάρκεια του ταξιδιού  μία ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Ηλία και την Ειρήνη. Αντικρίζοντας την πλώρη του πλοίου διαπίστωσαν ότι ήταν ζωγραφισμένα στο βάθος της πλώρης τα υπέροχα ξυστά από το Πυργί της Χίου.

Η χαρά τους δεν περιγράφεται που είδαν τον πολιτισμό του χωριού τους να γίνεται γνωστός στην άλλη άκρη του κόσμου. Τα Μαστιχωχορούσικα Νέα εύχονται στον Ηλία και στην Ειρήνη να έχουν πάντα χαρές στην ζωή τους

Τα Ξυστά είναι τεχνική διακόσμησης της πρόσοψης των οικοδομημάτων που συναντάται στην περιοχή Πυργί του νησιού Χίος . Αποτελείται από γεωμετρικά διακοσμητικά σχήματα χαραγμένα κατά βάση από τα μισά της πόρτας εισόδου, σε ποικίλα σχέδια μεταξύ των οποίων κύκλοι, ρόμβοι, πελαργοί και κλαδιά δέντρων. Η τεχνοτροπία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της εν λόγω τοπικής κοινότητας καθιστώντας την περιοχή ιστορικού ενδιαφέροντος.





3 σχόλια:

  1. Μπραβω ηλια όλα και πάντα για το Πυργι μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ ανώνυμε συγχωριανέ ένα μεγάλο ευχαριστώ στο χιώτικο πλήρωμα του πλοίου όχι μόνο για την ξενάγηση που μας έκαναν αλλά και για την έμπνευση που είχαν να αναπαράγουν τα Πυργούσικα ξυστά σε ένα πλωτό μέσο το οποίο τα διαφημίζει στην άλλη άκρη του πλανήτη.
      Με την σειρά μας να ευχαριστήσουμε τον εκδότη των Μαστιχοχωρούσικων Νέων Μιχάλη Κανάριο ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν το δημοσίευσε. Εκείνο που ελπίζει κανείς είναι αυτά να τα βλέπει η αρχαιολογική υπηρεσία Χίου που όχι μόνο δεν προωθεί τα ξυστά στο Πυργί αλλά απεναντίας τελευταία τα απαγορεύει.
      Ηλίας Παντελάρος

      Διαγραφή
  2. Μπράβο στην προβολή του τόπου σας. Ο καπετάνιος πρέπει να είναι γιος του Γιώργη Αγκά που είχα όταν ταξίδευα παλιά..; ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή