Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Αποκριάτικα έθιμα στην Καλαμωτή του χθες

 

Από αριστερά διακρίνονται. 

Οι αείμνηστοι Κώστής Καϊμάκης Γεώργιος Κανάριος και Δημοσθένης Κλαδιάς.

Οι Απόκριες αποτελούσαν μια ανάπαυλα χαράς και ξεφαντώματος για όλους ανεξαίρετα τους Καλαμωτούσους, πριν από τη μεγάλη και δύσκολη περίοδο της νηστείας και προσευχής που χαρακτήριζαν τη Μεγάλη Σαρακοστή. 

Τα έθιμα που κρατάνε και μέχρι και σήμερα  στην Καλαμωτή, είναι αυτό του κολοσυρτού {Δετού} και του καρνάβαλου.

Ο δετός (κωλοσυρτός) και ο καρνάβαλος (καρλαβάς) ήταν τα δυο κύρια έθιμα που χάριζαν στους κατοίκους του χωριού αξέχαστες στιγμές μελωδίας, αυθόρμητου γέλιου και πραγματικής ευτυχίας. Τα τρία Σαββατοκύριακα των Αποκριών, Καλαμωτούσοι και Καλαμωτούσαινες μαζεύονταν παρέες-παρέες σε σπίτια και αποκρέωναν μαζί.

Συγγενικές ή και φιλικές οικογένειες έπαιρναν τα φαγητά τους και συγκεντρώνονταν τα απογεύματα του Σαββάτου και της Κυριακής σ' ένα σπίτι, όπου έτρωγαν και έπιναν μαζί, αστειευόντουσαν και αλληλοπειράζονταν χωρίς ίχνος παρεξήγησης ή υστεροβουλίας. Με το  σούρουπο οι χαρούμενες αυτές παρέες ξεχύνονταν προς την πλατεία του χωριού και άρχιζαν τον κωλοσυρτό, που αρκετές φορές κρατούσε ως αργά τα μεσάνυχτα, ενώ μερικοί απομακρύνονταν με τρόπο από την ομήγυρη΄προκειμένου να ετοιμάσουν τους καρλαβάδες της βραδιάς. 

Μαζεύονταν στην πλατεία του χωριού μικροί και μεγάλοι και ντυμένοι σαρικούδες και βρακάδες, άρχιζαν τον κολοσυρτό γύρο από το τετράγωνο του βαρβακά μέχρι αργά το βράδυ ενω συγχρόνως οι καρλαβάδες διέσχιζαν το χωριό και χάριζαν στους κατοίκους του χωριού αξέχαστες στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις κορυφώνονταν την τελευταία Κυριακή { Τυρινή }
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η πρώτη δοκιμή του κωλοσυρτού γινόταν την πρωτοχρονιά.
 
Πηγή - ΦΩΤ.ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ. ΦΩΤΟ ΜΑΪΣΤΡΟΣ

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου