Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Με μεγάλη επιτυχία και την παρουσία του Μητροπολίτη Μάρκου, η πίτα του Συλλόγου Φίλων Φιλαρμονικής Ορχήστρας Καλαμωτής




Το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 το απόγευμα στην Μορφωτική Ένωση Καλαμωτής, ο Σύλλογος Φίλων Φιλαρμονικής Ορχήστρας Καλαμωτής έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα του παρουσία επισήμων προσκεκλημένων,φίλων,μαθητών και γονέων.
Η τελετή ξεκίνησε με το παιδικό τμήμα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας υπό την επίβλεψη της Αρχιμουσικού Ευγενίας Βορριά Φιλαρμονική του να παίζει διάφορα μουσικά κομμάτια και να γεμίζει με χρώμα και νότες την αίθουσα , καταχειροκροτούμενη  από τον κόσμο.
Ακολούθως πήρε το λόγο ο  Πρόεδρος  του Συλλόγου Μιχάλης Κανάριος και μεταξύ άλλων είπε.

Σας καλωσορίζουμε στην όμορφη αυτή αίθουσα της Μορφωτικής Ένωσης Καλαμωτής,στην πρώτη κοπή της Αγιοβασιλόπιτας του νεοσύστατου συλλόγου Φίλων Φιλαρμονικής Ορχήστρας Καλαμωτής.Η παρουσία σας μας δίνει ιδιαίτερη χαρά και τιμή και σας ευχαριστούμε θερμά.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι μετά από σαράντα χρόνια η επανασύσταση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας στην Καλαμωτή είναι γεγονός  δημιουργώντας ένα νέο φορέα, τον σύλλογο Φίλων Φιλαρμονικής Ορχήστρας Καλαμωτής.Ο νεοσύστατος σύλλογος αποτελείται από ένα σύνολον αξιόλογων ανθρώπων, που πιστεύουν ότι θα δώσουν την μέγιστη ανιδιοτελή προσφορά τους στην ανοικοδόμηση της Φιλαρμονικής  Ορχήστρας.

Στόχος του συλλόγου είναι να γίνει ένα εργαστήρι μελέτης, μάθησης και μουσικής επιμόρφωσης, που να εξοπλίσει τον μαθητή με γνώσει και αυτοπεποίθηση, συμβάλλοντας έτσι στην άνοδο του μορφωτικού του επιπέδου,στην πνευματική του ανέγερση και στη συμμετοχή του στα κοινά και στα δρώμενα της Καλαμωτής.

Συμπαραστάτη στην προσπάθεια μας αυτή είχαμε την τύχη να είναι  δίπλα μας η Αρχιμουσικός του Δήμου Χίου κα Ευγενία Βορριά η οποία μας βοήθησε αφιλοκερδώς στην αρχή, στην εκμάθηση των μουσικών οργάνων, που άρχισαν τον Οκτώβριο. Έχουν δημιουργηθεί δύο τμήματα ένα παιδικό και ένα εφηβικό και η διδασκαλία γίνεται κάθε Σάββατο από τις 3 έως στις 6 μ.μ.

Η ιστορία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας ξεκίνησε με την πρωτοβουλία του αείμνηστου Γυμνασιάρχη Ιωάννη Μαϊστρου,που έστειλε μία επιστολή στον Σύλλογο Καλαμωτούσων Αμερικής και τους ζητούσε να αγοράσουν τα μουσικά όργανα που θα συγκροτούσαν τη νέα φιλαρμονική του Σχολείου.Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκε ο αείμνηστος συγχωριανός μας Τριαντάφυλλος Στέλιος ο οποίος δώρισε τα μουσικά όργανα και συγκροτήθηκε το πρώτο μουσικό σώμα,από μαθητές του νεοσύστατου Γυμνασίου Καλαμωτής το 1953 - 1954 και με δάσκαλο τον αείμνηστο Μηναδάκη Κωνσταντίνο. 

 Στα πρώτα δύσκολα βήματα στυλοβάτες της Φιλαρμονικής υπήρξαν οι ίδιοι οι συγχωριανοί και ιδιαίτερα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου για την συντήρηση των μουσικών οργάνων και για την πληρωμή του δασκάλου.

Από τότε και μέχρι την δεκαετία του 1980 η Φιλαρμονική είχε έντονη την παρουσία της σε εθνικές θρησκευτικές και λαϊκές εκδηλώσεις του χωριού. 
To 2016 έγινε μία προσπάθεια από τον Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής για την επαναλειτουργία της Φιλαρμονικής. Ο μόνος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα  του συλλόγου για την αγορά μουσικών οργάνων ήταν ο Νικόλαος Μελισσινός από την Αμερική, ο οποίος αγόρασε τέσσερα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται σήμερα από τον Σύλλογο. Δυστυχώς η προσπάθεια τότε δεν τελεσφόρησε.
Ο Νίκος Μελισσινός άξιο τέκνο της Καλαμωτής ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του νεοσύστατου συλλόγου μας και μας έστειλε αυτή τη φορά όλα τα μουσικά όργανα της Φιλαρμονικής που τα παραλάβαμε πριν λίγες ημέρες.Τον ευχαριστούμε, καθώς και την σύζυγο του Ελένη από τα βάθη της καρδιάς μας. 
Επίσης ευχαριστούμε, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου,για την κάλυψη των εξόδων της καλοκαιρινής  συναυλίας, τον Δήμαρχο Χίου για την στήριξη του συλλόγου ως παράρτημα της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου, την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κα, Ανθίπη Ζαννάρα για την αγορά των παιδικών μουσικών οργάνων στη μνήμη του συγχωριανού μας Κώστα Παρθενίδη τον Πρόεδρο της Κοινότητος Καλαμωτής για την παραχώρηση της αίθουσας,τον Γιάννη και Μαρία Καλλέργη καθώς και την Σάντρα Μουζίθρα Σαμπαρδή για το σεβαστό ποσό που έστειλαν από την Αμερική, την Αρχιμουσικό Ευγενία Βορριά και τον Καθηγητή  και μέλος της Λυρικής Σχολής Αθηνών Χρήστο Καλούδη για την σημαντική τους προσφορά στο ξεκίνημα των μαθημάτων μουσικής και όχι μόνο.
Tον  συγγραφέα, Γιάννη Κωσταρή ο οποίος  κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο {γύρω γύρω θάλασσα}, ένας διαφορετικός άτλαντας της Χίου, το οποίο πρόσφερε στον σύλλογο για να δοθεί στον τυχερό της Βασιλόπιτας.

Στο συγχωριανό μας, ευχόμαστε από καρδιάς πολλές επιτυχίες, τα βιβλία του να είναι πάντα  καλοτάξιδα. Τα βιβλία του θα τα βρείτε στα βιβλιοπωλεία “Ιανός” και “Πρωτοπορία και στο μπακάλικο Κωσταρή στην Κώμη.

Στην Δ/νση Β΄εκπαίδευσης για την παραχώρηση των μουσικών οργάνων του Γυμνασίου στον Σύλλογο μας και τέλος το Κατάστημα ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ ΧΙΟΣ για την προσφορά δύο τηλεοράσεων σε προηγούμενες εκδηλώσεις του συλλόγου.

Ακολούθως θα τιμήσουμε τέσσερα αγαπητά μας πρόσωπα για τις δωρεές τους στον σύλλογο μας τον Νίκο και την Ελένη Μελισσινού, την Ανθίππη Ζανάρα,τον Γιάννη και την Μαρία Καλλέργη και την Σάνδρα Μουζίθρα Σαμπαρδή και με της ευλογίες του Σεβασμιωτάτου θα συνεχίσουμε με ψυχική δύναμη την πορεία μας και κατά την διάρκεια του 2023.Εγώ και τα Μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Χρονιά με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Τέλος επειδή, η αρχή του νέου έτους δημιουργεί πάντα ελπίδες και προσδοκίες για καλύτερες ημέρες προχωράμε δυναμικά ατενίζοντας με αισιοδοξία το αύριο. Σας ευχαριστoύμε πολύ.

Η τελετή συνεχίστηκε με την ευλογία της βασιλόπιτας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κ.κ.Μάρκο,συνεπικουρούμενο  από Ιερείς. Ακολούθησε το κόψιμο της πίτας και επικράτησε ενθουσιασμός και χαρά μεταξύ των παρισταμένων.Το  φλουρί της πίτας κέρδισε ο τέως Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμωτής Γιάννης Ράγκος.

Εγώ και τα Μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου σας ευχόμαστε ολόψυχα Καλή Χρονιά με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Τέλος επειδή, η αρχή του νέου έτους δημιουργεί πάντα ελπίδες και προσδοκίες για καλύτερες ημέρες προχωράμε δυναμικά ατενίζοντας με αισιοδοξία το αύριο. Σας ευχαριστoύμε πολύ.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την παιδική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους. ο Δημοτικός Σύμβουλος Γεώργιος Σαραντινούδης, ο  Θεοδόσης Σταθόπουλος Πρόεδρος Κοινότητας Καλαμωτής, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Δημήτρης Μελλισσηνός και Μιχάλης Βαρλάς, οι τέως Πρόεδροι Καλαμωτής Γιάννης Ράγκος και Νίκος Γαλάτουλας, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου Ανθίππη Ζανάρα, ο Κώστας Παπαδόπουλος Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου Πυργίου, η Μαρία Μαϊστρου Δ/ντρια του Δημοτικού Σχολείου Καλαμωτής, η Αργυρώ Νεοχωρούση Δ/ντρια του Γυμνασίου Καλαμωτής, η Λαμπρινή Αλμυρούδη Δ/ντρια Λυκείου Καλαμωτής, ο Αντώνης Κοσσένας Πρόεδρος του Κοινωνικού και Ψυχαγωγικού Συλλόγου Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ και ο Μιλτιάδης Σαραντινίδης Πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Καλαμωτής. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ













Άνοιγμα φωτογραφίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου