Μεστά


Για να διαβάσετε νέα από τα Μεστά πατήστε εδώ

Περιγραφή

Τα Μεστά ένα από τα ωραιότερα καστροχώρια του νησιού βρίσκεται στο ΝΔ άκρο της Χίου. Η όψη του χωριού και η αρχιτεκτονική του είναι μοναδικά στην Ελλάδα.

Το χωριό κτίστηκε στα βυζαντινά χρόνια, σε πενταγωνικό σχήμα, τα σπίτια είναι κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς κενά, αφήνοντας μόνο δύο εισόδους στο εσωτερικό του χωριού, ενώ τα σπίτια που ήταν κτισμένα από την εξωτερική πλευρά έπαιζαν το ρόλο του τοίχους, έτσι δεν είχαν παράθυρα προς τα έξω[1].

Οι συχνές επιδρομές πειρατών οδήγησαν τους Γενουάτες στην βελτίωση της οχύρωσης του χωριού. Ολόκληρο το χωριό έχει σχεδιασθεί και κτιστεί σαν ένας λαβύρινθος, με στόχο να εμποδίζει τους πειρατές να φθάσουν στο κέντρο του χωριού[1].

Στο χωριό υπάρχει πλήθος εκκλησιών, με μεγαλύτερη την εκκλησία των Ταξιαρχών, μια μονόκλιτη Βασιλική κτισμένη κατά την βυζαντινή περίοδο. Το 1794 επεκτάθηκε και έγινε δίκλιτη. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο του 1833 εξαίρετο δείγμα της τοπικής τεχνοτροπίας.

Σήμερα τα Μεστά έχουν 565 κάτοικους. Πολλοί περισσότεροι είναι όμως οι Μεστούσοι που κατοικούν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αμερική. Οι παροικίες της Αθήνας και της Αμερικής έχουν ιδρύσει συλλόγους που κύριο μέλημα τους είναι η άμεση επαφή με τα Μεστά και τη διατήρηση των ηθών και των εθίμων του τόπου, συμβάλλοντας έτσι στην προβολή και τον εξωραϊσμό του χωριού τους. Το χωριό αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, τόσο για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του που παραπέμπει στον μεσαίωνα, όσο και από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του συλλόγου με αποκορύφωμα της απόκριες με τον "ΑΓΑ"των Μεστών, όπου γίνεται το αδιαχώρητο από την προσέλευση του κόσμουΠαραπομπές