ΠατρικάΓια να διαβάσετε νέα από τα Πατρικά  πατήστε εδώ.
Περιγραφή


Τα Πατρικά είναι ένα από τα τρία χωριά (Καλαμωτή-Αρμόλια) που έκαναν την πρώτη εθελοντική συνένωση σε όλη την Ελλάδα και δημιουργήθηκε ο Δήμος Μαστιχοχωρίων. Σήμερα είναι ο μοναδικός οικισμός που υπάγεται στο ομώνυμο διαμέρισμα του Δήμου Μαστιχοχωρίων.

Βρίσκεται 24 χλμ. από την πόλη της Χίου. Κοντινότερα χωριά είναι η Καλαμωτή και από την άλλη πλευρά η Κοινή και το Βουνό. Οι κάτοικοι του χωριού 86 άτομα είναι στην πλειονότητα τους γεωργοί και παράγουν μαστίχα, λάδι ελιές, αμύγδαλα κ.α.
Η χωριοκκλησιά των Πατρικών τιμάται στο όνομα του Αγίου Γεωργίου. Υπάρχουν επίσης οι παλαιοί ναοί του Ταξιάρχη, των Εισωδίων,  της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου. Εκτός του οικισμού υπάρχουν αρκετά ξωκλήσια.

Η ονομασία του χωριού παραπέμπει στην πατρική κληρονομιά (κατά τον Γεώργιο Ζολώτα) ή στα "πατερικά", δηλαδή κτήματα των πατέρων (μοναχών) της Νέας Μονής (κατά τον Άμαντο). Σύμφωνα με χειρόγραφα που έχουν βρεθεί, το πρώτο σπίτι στα Πατρικά κτίστηκε το 1050 από την οικογένεια Μενδώνη. Υπήρχαν ομώνυμοι μικροί οικισμοί στη Μήλο και την Ικαρία, ενώ στη Χίο παραλλαγή του τοπωνυμίου συναντάται και στα Πατρικά (κάτω από τον λόφο του Αγίου Μηνά, προς τα Θυμιανά). Το χωριό ήταν κάποτε περιτοιχισμένο με καστρόπορτες κλπ., κατά τα πρότυπα των χωριών-κάστρων της Χίου, σε μικρότερη βέβαια κλίμακα, όπως προδίδουν οι ονομασίες θέσεως του "Γύρος", "Μέσα Πόρτα" και "Έξω Πόρτα". Το χωριό όμως υπέστη πολλές ζημιές στο σεισμό του 1949, οπότε η ανοικοδόμηση του συνέτεινε στο να εξασφαλισθούν πολλά στοιχεία της αρχιτεκτονικής τύπου κάστρου χωριού. 

Παραπομπές