Ελάτα

Για να διαβάσετε νέα από την Ελάτα πατήστε εδώ

Περιγραφή


H Ελάτα είναι ένα μικρό χωριό και βρίσκεται 23 χλμ. από την πόλη της Χίου είναι ένα από τα εννέα Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Μαστιχοχωρίων με 308 κατοίκους. Η Ελάτα βρίσκεται σε ημιορεινή περιοχή, σε έξαρμα βραχώδους λόφου, του οποίου η κορυφή βρίσκεται στα νότια του χωριού και εκεί είχαν κτισθεί τρεις ανεμόμυλοι που σώζονται μέχρι σήμερα σε ημιερειπωμένη κατάσταση[1].

Το χωριό είναι αρκετά μακριά και χωρίς να έχουν οπτική επαφή με την παραλία της Αγ. Ειρήνης, υποδηλώνοντας σαφέστατα το φόβο των πειρατών που έκαναν επιδρομές και λεηλατούσαν την μαστίχα και τα προϊόντα τους να οχυρώσουν το χωρίο τους. Συγκεκριμένα στην Ελατα διασώζεται η μορφή του "κάστρου-χωριού", με το τείχος που διαμορφώνουν οι ίδιοι οι τοίχοι των εξωτερικών σπιτιών, τα οποία ήταν ενωμένα μεταξύ τους. Η ονομασία του χωριού οφείλετε στο "ελάτε-ελάτε"που φώναζαν στους κατοίκους των γύρω οικισμών να μπουν στο καστροχώρι, όταν από τις βίγλες ειδοποιούσαν ότι πλησίαζαν οι πειρατές [1].

Οι κάτοικοι της Ελάτας ασχολούνται με την καλλιέργεια της μαστίχας, και με την παραγωγή λαδιού και δημητριακών. Οι δραστηριότητες του πολιτιστικού συλλόγου και η παρουσία του αθλητικού ομίλου Ελατας στην Α' κατηγορία Χίου στο ποδόσφαιρο, δίνουν μια ευχάριστη νότα στην ζωή των κατοίκων.

Παραπομπές
[1] Βικιπαίδεια