Αρμόλια

Για να διαβάσετε νέα από τα Αρμόλια πατήστε εδώ


Περιγραφή


Τα Αρμόλια ειναι χωριό που παλαιότερα ηταν έδρα κοινότητας, ενω σήμερα αποτελεί ένα απο τα εννέα δημοτικά διαμερίσματα  του Δήμου Μαστιχωχορίων. Βρίσκεται στη νότια Χίο 21 χλμ. απο την πόλη της Χίου και έχει 611 κατοίκους. Η αρχαία ονομασία του χωριού ήταν Ερμόλεια,απο τον Θεό Ερμή, γι 'αυτό και η λέξη "Αρμόλια" δασύνεται παίρνει δασεία στο πολυτονικό σύστημα γραφής[1] .

Τα Αρμόλια βρίσκονται στην πεδινή περιοχή,νότια του βουνού Λύκουρη και δυτικά του βουνού Τύλη. Στον Λύκουρη, επάνω απο τα Αρμόλια υψώνεται γενουάτικο μεσαιωνικό κάστρο, που διατηρείται αρκετά καλά[1]. Λόγω της υπάρξεως του εξωτερικού κάστρου, στα Αρμόλια, δεν υπάρχει η μορφή του "κάστρου-χωριού". Τα πλησιέστερα χωριά είναι η Καλαμωτή νοτιοανατολικά, το Πυργί νοτιοδυτικά και η Βέσσα προς τα βόρεια.

Οι κάτοικοι των Αρμολίων ασχολούνται εκτός απο την μαστίχα και με την παραγωγή λαδιού και δημητριακών. Από την αρχαιότητα ενα μέρος των κατοίκων ασχολείται με την αγγειοπλαστική λόγω της ύπαρξης αργιλώδους εδάφους στην περιοχή. Σήμερα τα Αρμόλια είναι γνωστά για τα πήλινα αγγεία του γλάστρες, κανάτια, μπουρμπούλια, πιθάρια κ.λ.π [1].


Παραπομπές
[1] Βικιπαίδεια