Κυριακή 28 Απριλίου 2024

«Άκουσέ Με» : Το βραβευμένο εφηβικό δράμα της Μαρίας Ντούζα, στο ΟΜΗΡΕΙΟ


Άκουσέ με. Η ταινία που βάζει στο κέντρο της   το διαφορετικό, καθήλωσε τους θεατές, με δύο προβολές που έγιναν το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 στο Ομήρειο.

Μια ταινία για την μοναξιά, την ανάγκη μας για επικοινωνία, την ανάγκη μας για ανθρώπινη επαφή και αγάπη.


Η Μαρία Ντούζα έγραψε και σκηνοθέτησε  μια  σύγχρονη ιστορία για την ανάγκη αλλά και τον φόβο της επικοινωνίας, επισκεπτόμενη το χειμώνα του 2021,την Καλαμωτή, το χωριό του συζύγου της και παραγωγού της ταινίας Μιχάλη Σαραντινό, ένα χωριό που το έχει ερωτευθεί και είναι μέσα στην καρδιά της, εκδηλώνοντας την αγάπη της για όλα τα Μαστιχοχώρια στα Masticnews.

H ταινία παρακολουθεί τα βάσανα και τις περιπέτειες ανθρώπων - μικρών και μεγάλων - που δυσκολεύονται να καταλάβουν και να αποδεχτούν ο ένας τον άλλον. Γίνεται έτσι ένας στοχασμός πάνω στον αποκλεισμό που γεννιέται από την αδυναμία, τον φόβο και την αντίστασή μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους.

Κύριο θέμα της ταινίας είναι η επικοινωνία ως προϋπόθεση κατανόησης και αποδοχής του άλλου, ως προϋπόθεση συνύπαρξης. Μέσα από αυτό το βασικό θέμα, η ταινία αγγίζει ζητήματα σχολικού εκφοβισμού, ρατσισμού, απομόνωσης που γεννιούνται από την αδυναμία μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους.


Λίγα λόγια για την ταινία:

Οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν την κωφή έφηβη Βαλμίρα να αφήσει το σχολείο Κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί του πατέρα της, όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αδιαφορίας και της απομόνωσης – όχι μόνο εξαιτίας των προκαταλήψεων του χωριού, αλλά, κυρίως, των δικών της

.Η κώφωση της Βαλμίρας λειτουργεί ως μια μεταφορά τόσο της ανάγκης μας να ακούσουμε όσο και της επιλογής μας να μην ακούσουμε, της επιθυμίας μας να γίνουμε κατανοητοί, αλλά της απροθυμίας μας να καταλάβουμε. Ο εγωισμός μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Το αντίδοτο σε αυτόν είναι η συμπόνια και η καλοσύνη που ορίζουν την ανθρωπιά μας.

.Το ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ έκανε πρεµιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τµήµα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2022 και από τότε ταξίδεψε σε πολλά διεθνή κινηµατογραφικά φεστιβάλ (Tallinn Black Nights, Cairo IFF, Sofia IFF, Galway IFF κ.α). Στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ντάκα απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας ενώ στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Λος Άντζελες κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Ερµηνείας για την πρωταγωνίστρια Ευθαλία Παπακώστα. 
Η ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στα Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Ένωσης Καναδά και Ινδίας, αλλά και στο πρώτο WoW (Women of the World), το διεθνές φεστιβάλ γυναικών δηµιουργών, που έγινε το 2023 στο ΚΠΙΣΝ.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου