Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Μεγάλη επιτυχία είχε ο 87ος ετήσιος χορός της Αδελφότητας Πυργουσίων Χίου στην Νέα Υόρκη


 



Μια μαγική βραδιά , μια ανάσα πριν το Πάσχα η Αδελφότητα Πυργουσίων Χίου στην Νέα Υόρκη είχε τον 87ο ετήσιο χορό της, όσοι τυχεροί βρέθηκαν  στο ωραίο πολυτελές Terrace on the Park, το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, ,απόλαυσαν, Χιώτικα τραγούδια,,χορούς.και αρώματα μαστίχας, γεμίζοντας την αίθουσα με Πυργούσικα χρώματα. 

Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Δώρα Κολόμβου καλωσόρισε τους παριστάμενους και αμέσως μετά ακολούθησε η έκπληξη της βραδιάς. Στην αίθουσα εισήλθαν βαθμιαία τα παιδιά του χορευτικού του συλλόγου, ηλικίας 5 έως 18 χρονών, ντυμένα όλα με τις τοπικές Πυργούσικες φορεσιές. Παρουσίασαν στους παριστάμενους το
Χιώτικο συρτό, τον Πυργούσικο χορό και τον Πυργούσικο Διπλό που χορεύεται τις Απόκριες.
 
Πολλοί διερωτήθηκαν γιατί διπλός μες την σαρακοστή αφού είναι αποκριάτικος χορός. Ο λόγος ήταν ότι ο χορός είχε προγραμματιστεί για τις απόκριες αλλά αναβλήθηκε λόγω ανωτέρας βίας και το πρόγραμμα έμεινε το ίδιο. Άλλωστε ο σκοπός δεν ήταν να διασκεδάσουν οι παριστάμενοι με το διπλό όπως εκείνα τα χρόνια, αλλά να διδάξουμε στα παιδιά το έθιμο. 

Η καθηγήτρια Ειρήνη Λαγούδη Παντελάρου εξήγησε στον κόσμο το έθιμο του διπλού που το χόρευαν κάθε Κυριακή την περίοδο του Τριωδίου στην πλατεία του χωριού. Ακολούθως η κ. Παντελάρου μαζί με την δικηγόρο Μαρία Λαγούδη Νιτοδά τραγούδησαν τα αυτοσχέδια στιχάκια τα οποία επαναλάμβαναν τα παιδιά που κρατούσαν το διπλό σύμφωνα με το έθιμο και οι παριστάμενοι.

Τα στιχάκια τα σύνταξαν οι:
Γιάννης Κλεισσάς
Μαρία Χλωρού
Γιάννης Παρθένης
Μαρία Λαγούδη Νιτοδά και Ειρήνη Λαγούδη Παντελάρου.
 
Ένα από τα αυτοσχέδια στιχάκια με το οποίο ευχαρίστησε η Ειρήνη Παντελάρου τα παιδιά λέει:
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στα παιδιά μας που είναι αυτά το μέλλον μας και η συνέχεια μας.

Ο κόσμος καταχειροκρότησε τα παιδιά. Οι παριστάμενοι διασκέδασαν μέχρι πρωίας με την Χιώτικη ορχήστρα του Φλωράδη στο κλαρίνο.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά και στους διοργανωτές με επικεφαλής την πρόεδρο Δώρα Κολόμβου και τα κορίτσια που βοήθησαν με το χορευτικό:
Κίτσα Χέρας
Βάσω Σιδεράκη και
Κωνσταντίνα Παρθένη

Πηγή Ηλίας Παντελάρος


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου