Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Κορυφαίο Πολιτιστικό γεγονός για τους Χιώτες, η γιορτή της Μαστίχας στα Πατρικά

 


 Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Πατρικώ διοργάνωσε φέτος την Γιορτή Μαστίχας, με την συμμετοχή όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δ.Δ. Μαστιχοχωρίων στα Πατρικά, με θέμα της φετινής γιορτής ,οι χωριοεκκλησιές και τα εξωκλήσια.

Η εκδήλωση  έγινε  το βράδυ της Δευτέρας 8-8-2022 στην πλατεία του χωριού και πλήθος κόσμου κατέκλυσε τους χώρους της πλατείας και τους γύρω δρόμους, όπου είχαν τα τραπέζια τους  γεμάτα με πλούσια εδέσματα και ποτά, όλοι οι Σύλλογοι  και κέρναγαν τον κόσμο. 

Στην εκδήλωση εκτός από τα κεράσματα, με μαστίχα και ποτά της Χίου, υπήρχε  ζωντανή μουσική με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τραγούδια, και χορούς της Χίου και του Αιγαίου, που συνόδευσαν όλα τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων. 

Ο κόσμος ενθουσιασμένος τους επιβράβευε με δυνατά χειροκροτήματα. 
Στόχος της Γιορτής Μαστίχας είναι να αναδείξει την ιδιαίτερη Πολιτισμική Φυσιογνωμία του νησιού της Μαστίχας, μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις και γεγονότα που απλώνονται σε όλα τα χωριά.

Η Μαστίχα είναι ένα προίόν  δώρο Θεού για τη Χίο και για την Ελληνική οικονομία. Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να την προστατεύσει, από αλλότρια συμφέροντα και από αεριτζήδες που αποκλειστικό σκοπό έχουν το όφελος. 

Η ευθύνη για την τύχη αυτού του μοναδικού προίόντος, της μαστίχας, μοιράζεται ανάμεσα στους παραγωγούς, στην κρατική διοίκηση και στην τοπική κοινωνία. Χίος και Μαστίχα πρέπει να καταστούν σημεία διεθνούς αναφοράς για την ποιότητα της φύσεως και του Πολιτισμού. 
Είναι μια γιορτή που προβάλει την μαστίχα και τον τόπο παραγωγής της. 
Στή φετεινή  εκδήλωση στα Πατρικά συμμετείχαν τα χωριά του Δ.Δ.Μαστιχοχωρίων και οι αντίστοιχοι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Πρώην Δήμου Μαστιχοχωρίων.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές της εκδήλωσης.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου