Το 1974 έφυγε για σπουδές στην Αμερική. Εκεί ασχολήθηκε με την Ελληνική παιδεία και σταμάτησε τις σπουδές του.Έτσι από το 1975 έως το 1977 ήταν Διευθυντής του Κοινοτικού Σχολείου του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
Το 1977 με τη βοήθεια 20 περίπου γενναίων ομογενών, με πάθος για τα Ελληνικά γράμματα, ίδρυσε το Ελληνικό Σχολείο Ο ΠΛΑΤΩΝ στο Μπρούκλιν, του οποίου ήταν Διευθυντής μέχρι το Νοέμβριο του 1992.Το Ελληνικό Σχολείο ΠΛΑΤΩΝ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός παρέχοντας Ελληνική παιδεία, με μαθήματα ελληνικής γλώσσας , λογοτεχνίας ,ιστορίας, θεάτρου, παραδοσιακών χωρών, μουσική και θρησκευτικών,βάση του καταστατικού του υποχρεούται να έχει το Σχολείο κατ΄ελάχιστον { Νηπιακό Σταθμό, Νηπιαγωγείο, εξατάξιο Δημοτικό τρεις τάξεις Γυμνασίου και Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και Διδασκάλων, Νεολαία, χορευτικό συγκρότημα και ορχήστρα.} Το Σχολείο λειτούργησε με όλα αυτά τα τμήματα, αλλά προσέθεσε τρεις χορωδίες {ενηλίκων-αποφοίτων και μαθητών} οι οποίες έψαλλαν μεταξύ των άλλων τους Ύμνους του Ακάθιστου Ύμνου και των Παθών στις εκκλησίες του Μπρούκλιν, δυο ακόμη χορευτικά συγκροτήματα, μια θεατρική ομάδα αποφοίτων και μαθητών και για πέντε χρόνια μια 25μελή τηλεοπτική τάξη η οποία πραγματοποίησε 950 καθημερινές τηλεοπτικές εκπομπές,με τίτλο {ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ} στο καλωδιακό κανάλι NGTV του κ. Δημ. Καστανά μεταξύ των ετών 1988 και 1992, φυσικά χωρίς καμία αμοιβή από κανένα και σε κανένα.
Το Σχολείο Ο ΠΛΑΤΩΝ, έχει μέχρι σήμερα ιδιόκτητο κτίριο στο οποίο στεγάζει τις τάξεις του.Ξεκίνησε τις εργασίες του τον Σεπτέμβριο του 1977 με 275 μαθητές στις τάξεις του. Στη συνέχεια έγινε το δεύτερο σε δύναμη Σχολείο της ομογένειας με 305 μαθητές, 7 δασκάλους,τον Στέλιο Σχουρσίδη Διευθυντή και 5 οδηγούς των μαθητικών λεωφορείων.Ήταν το μοναδικό Ελληνικό Σχολείο στις ΗΠΑ,όταν από της ιδρύσεως του έφθασε να έχει 5 μίνι-βαν λεωφορεία, που όργωναν την Νέα Υόρκη μεταφέροντας τα Ελληνόπουλα από και προς το Σχολείο καθημερινά.Ήταν το Ελληνικό Σχολείο με την μοναδική Ελληνική μπάντα στις ΗΠΑ, από το 1977, με 52 όργανα προσφορά των γονέων και φίλων του Σχολείου και τιμής ένεκεν για 13 χρόνια άνοιγε την παρέλαση της 5ης Λεωφόρου κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου. Άνοιγε επίσης την πολυεθνική παρέλαση τιμής ένεκεν κάθε χρόνο το Σεπτέμβριο στην 3η Λεωφόρο του Μπρούκλιν, ενώ ήταν το Σχολείο που αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στη παρέλαση της 4ης Ιουλίου στο Μανχάταν.
Ήταν το πρώτο Σχολείο που από το 1977 χρησιμοποίησε τα βιβλία του Οργανισμού Σχολικών Βιβλίων της Ελλάδας, για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα μετά από μια δεκαετία Ο Στέλιος Σχουρσίδης πήγαινε με ένα βαν του Σχολείου και με την κ.Μαρία Μακεδών που ήταν τότε στην διεύθυνση παιδείας της Αρχιεπισκοπής και φόρτωσε από της αποθήκες της Ακαδημίας του Μεγάλου Βασιλείου, τα σχολικά βιβλία της Ελλάδας που σαπίζανε κατά τόνους εκεί στην αποθήκη.
Μέχρι το 1992 το Σχολείο είχε ανεβάσει στην σκηνή,όχι σαν μαθητικές εκδηλώσεις αλλά σαν θεατρικές παραστάσεις με εισιτήριο $10 στην κατάμεστη αίθουσα θεάτρου, του FortHamilton.S.{χωρητικότητα 1.500 ατόμων} και παρουσία όλων των μέχρι τότε επισήμων της Κοινότητας του Μπρούκλιν και των εκάστοτε εκπαιδευτικών συμβούλων.
Τρεις φορές τον Οιδίποδα επί Κολωνό του Σοφοκλή, δυο φορές την Αντιγόνη του Σοφοκλή. μία φορά την Ηλέκτρα του Σοφοκλή, μία φορά τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή. τέσσερις φορές το Γεφύρι της Άρτας του Γιώργου Θεοτοκά,τρεις φορές τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Διονυσίου Σολωμού σε διασκευές και σκηνοθεσία του Διευθυντή του και πέντε φορές Τα Πάθη του Χριστού στη γλώσσα του Ευαγγελίου, επίσης σε διασκευή του Διευθυντού του.Όλα τα έργα αυτά παίχθηκαν σε συνέχειες από τους Ελληνικούς Τηλεοπτικούς σταθμούς της Νέας Υόρκης, ενώ κατά καιρούς εκπαιδευτικοί σύμβουλοι και οι Αμερικανοί επίσημοι, δεν εύρισκαν λόγια να πουν για τις εκδηλώσεις αυτές.
Το Σχολείο ο ΠΛΑΤΩΝ είναι το μοναδικό στις ΗΠΑ σχολείο για το οποίο αφιερώνεται μια ολόκληρη σελίδα στην ιστορία του Ελληνισμού της Αμερικής από τον ιστορικό Βυζαντινολόγο και καθηγητή τριών Αμερικανικών Πανεπιστημίων κ. Κων/νο Τσιρπανλή στο βιβλίο του {ο Ελληνισμός της Αμερικής}στον 2ο τόμο,σελ.45.Το σχολείο ο ΠΛΑΤΩΝ ανέλαβε το 1990,τον 7ήμερο εορτασμό των εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας με την συνεργασία του Γραφείου πολιτισμού του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, της Αρχιεπισκοπής Β και Ν Αμερικής και του Hellenic-AmericanHeritageFoundation. Ο Στέλιος Σχουρσίδης είχε την ευθύνη του όλου προγράμματος΄το οποίο περιελάμβανε, αναπαράσταση των ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΩΝ κατά μήκος του ProspectAvenue του Μπρούκλιν με την συμμετοχή 500 μαθητών και αποφοίτων των σχολείων, μιας τριήρης 8 μέτρων κατασκευασμένης σε κλίμακα και την τοποθέτηση στον κήπο του ProspectHall{όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα}του αγάλματος της Ελληνικής Δημοκρατίας το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ.Παράσχος αντί του συμβολικού τιμήματος των 45.000 δολαρίων {προσφορά της κ. Λαζίδου.}περιελάμβανε επίσης την σχετική με τα Παναθήναια Λαμπαδηφορία, που έγινε σε απόσταση τριών χιλιομέτρων κατά μήκος του λιμανιού της Νέας Υόρκης,με τη συμμετοχή 350 φοιτητών από όλα τα Πανεπιστήμια της περιοχής, με αρχαίες Ελληνικές στολές και με ψύχος 2 βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Η τηλεοπτική καθημερινή εκπομπή του Σχολείου ο ΠΛΑΤΩΝ κράτησε τέσσερα χρόνια και την οποία παρουσίαζε ο Στέλιος Σχουρσίδης με την συμμετοχή 20-30 μαθητών του σχολείου και δασκάλων,υπήρξε η πιο αγαπημένη και πάντα πρώτη σε τηλεθέαση εκπομπή Ελληνικής τηλεόρασης στην Αμερική. Το Σχολείο Ο ΠΛΑΤΩΝ ήταν το Σχολείο που πρώτο αγκάλιασε το θεσμό του εκπαιδευτικού συμβούλου. όταν ακόμη οι εκπαιδευτικοί σύμβουλοι είχαν προβλήματα αναγνώρισης και αποδοχής από το σύστημα παιδείας της Αρχιεπισκοπής και αυτό το επιβεβαιώνουν όλοι όσοι υπηρέτησαν ως εκπαιδευτικοί σύμβουλοι, Τσαούσης,Βασιλάκης,Νούλας, Τσαπαρλής, Νικολιδάκης.
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Υόρκης
Το Ελληνικό Σχολείο Ο ΠΛΑΤΩΝ και ο Στέλιος Σχουρσίδης στην θητεία του ως Διευθυντής του Σχολείου, ετιμήθηκαν κατά καιρούς από τον Πρόεδρο, τους Γερουσιαστές, και το κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, τους Πολιτειακούς Γερουσιαστές,το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης, την ΑΧΕΠΑ, το ίδρυμα Ελληνικής Πολιτιστικής κληρονομιάς και πολλούς Συλλόγους και οργανώσεις της Ομογένειας.Είναι βραβεία και έπαινοι που κοσμούν σήμερα τους τοίχους του σπιτιού στη Χίο του Στέλιου Σχουρσίδη, και αποτελούν για αυτόν η μοναδική περιουσία που απέκτησε στην όμορφη αυτή και φιλόξενη χώρα και καταγράφουν την απήχηση που είχε η ίδρυση και το έργο του Σχολείου αυτού, στην ομογένεια, αλλά και στην Αμερικάνικη Κοινωνία.
1.To1981 Το Σχολείο Ο ΠΛΑΤΩΝ παίρνει 4 χρυσά μετάλλια στο διεθνή διαγωνισμό για την ποίηση και τη λογοτεχνία του Πνευματικού κέντρου Πειραιώς Ο ΦΙΛΩΝ.
2.Το1985-86 Ο Διευθυντής Στέλιος Σχουρσίδης και το Σχολείο Ο ΠΛΑΤΩΝ παίρνουν έπαινο και βραβείο {meritaward 1986}από τον πρόεδρο των ΗΠΑ k.Ronald Reagan.
3.To 1986 Ο Διευθυντής Στέλιος Σχουρσίδης και το Σχολείο Ο ΠΛΑΤΩΝ με διακήρυξη {Proclamation}του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης {10 εκατ.πολίτες}αναγνωρίζονται ως το Σχολείο πρότυπο εκπαιδευτικού ιδρύματος και επαινούνται διότι προσφέρουν μεγίστης σημασίας υπηρεσίες στην Αμερικανική και την Ελληνοαμερικανική κοινωνία της Νέας Υόρκης.
4.Το 1986 δόθηκε έπαινος από τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης κ.Edwardkoch,ο οποίος αναφέρει ότι το πνεύμα του ομόνυμου αρχαίου φιλοσόφου αντανακλάται στα πεπραγμένα του σχολείου και του Διευθυντού του Στέλιου Σχουρσίδη.
5.Το 1986 Διακήρυξη {Proclamation}του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Howard με τα πλέον κολακευτικά λόγια για το έργο του Πλάτωνα και του Διευθυντού του Στέλιου Σχουρσίδη.
6.Το 1986 έπαινο από τον Γερουσιαστή D΄Amato της Νέας Υόρκης και από τον Πολιτειακό Γερουσιαστή κ.Μega.
7.To 1992 έπαινο από το Κογκρέσο των ΗΠΑ τον οποίο επέδωσε στον Διευθυντή του ΠΛΑΤΩΝΑ Στέλιο Σχουρσίδη η Βουλευτής κα.Μολινάρι, μαζί με το πρωτότυπο του ψηφίσματος, ότι οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν το κράτος των Σκοπίων με το συνταγματικό του όνομα, πριν να το αναγνωρίσει η Ελλάδα.
8.Το 1992 διακήρυξη δεύτερο {Proclamation}του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης αναγνωρίζοντας το έργο του Στέλιου Σχουρσίδη και την προσφορά του Σχολείου Ο ΠΛΑΤΩΝ στην κοινωνία της Νέας Υόρκης.
9.Το 1992 έπαινο του Δημάρχου της Νέας Υόρκης κ. Ντίκινς και πάλι για το έργο και τις επιτυχίες στην εκπαίδευση του Σχολείου Ο ΠΛΑΤΩΝ.
10.Το 1992 αναμνηστική πλακέτα έπαινο του Hellenic-AmericanHeritageFoundation και πλήθος άλλων επαίνων από οργανώσεις και συλλόγους των ΗΠΑ.
11.Πλήθος επαίνων και ευχαριστιών από τούς αρμόδιους Υπουργούς, εκπαιδευτικούς Συμβούλους,Νομάρχες,Δημάρχους,Μητροπολίτες και άλλους αξιωματούχους από το Ελληνικό Κράτος.
12.Εξαιρετικής υποδοχής έτυχε από την ομογένεια, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Ιάκωβο η έκδοση της ποιητικής συλλογής του Στέλιου Σχουρσίδη, με τίτλο {ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ}.
Ένα είναι σίγουρο,ότι στο Σχολείο ΠΛΑΤΩΝ η παράδοση και το έργο του Στέλιου Σχουρσίδη θα συνεχίζεται και σήμερα.
Το 1993 επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα, όπου για οκτώ μήνες ανέλαβε το γραφείο τύπου του Υπουργείου Αιγαίου. Τον Οκτώβριο του 1993 επέστρεψε στη Χίο, όπου ξεκίνησε τον τηλεοπτικό Σταθμό ΧΙΟS T.V. και σε ένα χρόνο έγινε ο πρώτος σε τηλεθέαση τηλεοπτικός σταθμός στη Χίο.
Το 2000 η τότε κυβέρνηση έκλεισε τον σταθμό για πολιτικούς λόγους ,ο Στέλιος Σχουρσίδης προσέφυγε στην Δικαιοσύνη και με απόφαση του Δικαστηρίου δικαιώθηκε και μπορούσε να ξανανοίξει το 2003.
Το 2000 έφυγε για την Αμερική και μέχρι το 2012 εργαζόταν στο ESTIATOR MAGAZINE.
Ο Στέλιος Σχουρσίδης όταν ήταν συντάκτης του περιοδικού το ΕΣΤΙΑΤΟΡ αναγνωρίζεται από την ομάδα Cambridge Who is Who, γιατί επέδειξε αφοσίωση ηγετικές ικανότητες και εξαιρετικές επιδόσεις στην Ελληνική φιλοσοφία στη Γραμματολογία και στην Ιστορία. Η απόφαση από το Cambridge Who is Who να συμπεριλάβει τον Στέλιο Σχουρσίδη στο λεύκωμα του έτους του 2010, είναι κάτι που η κοινωνία του Cambridge Who is Who κάνει κάθε χρόνο και περιλαμβάνει 1000 πρόσωπα που έχουν πετύχει και διακριθεί στους τομείς που ασχολούνται για την ικανότητα διοίκησης, για τις γνώσεις, για την διάθεση προσφοράς και την αποτελεσματικότητα. Ο Στέλιος δεν περίμενε αυτήν την διάκριση αλλά ένοιωθε συνάμα ευχαριστημένος που σε μία ξένη χώρα που τόσο αγάπησε και αγωνίστηκε επί 32 χρόνια στον τομέα της παιδείας και της δημοσιογραφίας τα μέγιστα, ήλθε η αναγνώριση για την προσφορά του.
Το 2012 μαζί με την σύζυγο του συνταξιούχοι πλέον επέστρεψαν στη Χίο, όπου ζουν σήμερα στην μαγευτική παραλία της Κώμης.
Οι δάσκαλοι,άνθρωποι με ευρύτητα πνεύματος, αλτρουιστικά αισθήματα και διάθεση εκπαιδευτικής προσφοράς, γίνονται για τους νέους σήμερα παράδειγμα προς μίμηση.Και μιμητές δεν μπορούν να βρεθούν εάν δεν υπάρχει δημόσια αναγνώριση στην εκπαιδευτικής τους πορεία και δικαίωση αυτών,που ήδη προσέφεραν τα μέγιστα στην εκπαίδευση. Ένας από αυτούς είναι και ο χωριανός μας Στέλιος Σχουρσίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου