Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Ανοιχτή επιστολή στον φίλο τουρκικό λαό. Του Σταύρου Μιχαηλίδη




           Αγαπητοί Τούρκοι γείτονες,

Διανύω την έκτη δεκαετία της ζωής μου γεννημένος στο απέναντι των δυτικών ακτών σας νησί, στη Χίο. Από το χωριό μου τα Θυμιανά με πολλούς κατοίκους μικρασιατικής καταγωγής, βλέπωκάθε πρωί την ανατολή του ήλιου να προβάλει λίγο πιο νοτινά του Τσεσμέ και της  κάτω Παναγιάς.

Στα παιδικά μου χρόνια, ένεκα των παππούδων μου που έζησαν την Οθωμανική περίοδοτου νησιού, ήταν συχνές οι αναφορές και οι διηγήσεις περιστατικών, παραμυθιών ακόμα και παροιμιών σχετικά με τουρκικά πρόσωπα και συνήθειες όχι με αρνητική διάθεση,αντιθέτως. Ακόμα και σήμερα κάποια τοπωνύμια στο χωριό μου έχουν τουρκική ονομασία. Δεν έλειπαν βεβαίως και οι διηγήσεις αναμνήσεων και γεγονότων που παρουσίαζαν το ακραία σκληρό πρόσωπο του κατακτητή, αλλά πώς να λείψουν κι αυτά από ένα τόπο που έχει καταχωριστεί στην νεώτερη ιστορία για τις αποτρόπαιες σφαγές που υπέστη έωςαφανισμού στην περίοδο της ελληνικής επανάστασης για ανεξαρτησία και ελευθερία;

Αγαπητοί γείτονες, από την ηλικία που θυμάμαι τον κόσμο δεν έχει υπάρξει περίοδος που να μην απασχολεί τους κατοίκους των νησιών μας το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των Χωρών μας. Από την δεκαετία του 50’ με τα γεγονότα των βιαιοτήτων της Κωνσταντινούπολης κατά των «Ρωμιών», ακολούθως με τις διαφορές στην Κύπρο με αποκορύφωμα την τουρκική εισβολή και κατοχή το 1974, τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, το casusbelli και τελευταία με τις διεκδικήσεις στην ελληνική ΑΟΖ με βάση τις οποίες απειλούνται σήμερα ευθέως ακόμα καιελληνικά νησιά.

Ατενίζοντας τις μικρασιατικές ακτές της Ιωνίας πάρα πολύ συχνά, ειλικρινά με θλίψη, αναρωτιέμαι πόσο αλλιώτικη θα ήταν η ζωή των δυο λαών Ελλήνων και Τούρκων αν ζούσαν ειρηνικά και συνεργατικά. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η ευλογημένη περιοχή μας θα μεγαλουργούσε και οι δύο λαοί θα ήταν πραγματικά ευτυχισμένοι και προοδευμένοι. Μπορεί άλλοι να ωφελούνται από την «αιώνια» ελληνοτουρκική έχθρα πάντως σίγουρα όχι οι λαοί μας που όλη η ικμάδα των κόπων μας σπαταλιέται στην αντιπαλότητα που «καταφέρνουμε» να διαιωνίζουμε.

Αγαπητοί φίλοι γείτονες,τύχη αγαθή σας κληροδότησε γη πλούσια, γη ιστορική, γη ελληνική, γη παγκόσμιου πολιτισμού που καταμαρτυρούν όχι μόνο οι ιστορικές πηγές αλλά τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που ευρίσκονται διάσπαρτα σε όλα τα σημεία της μικρασιατικής γης και απολαμβάνετε εσείς και οι επισκέπτες της Χώρας σας. Οι πρόγονοί σας με προίκα αυτήν την γη που κατέκτησαν αλλά και με την ανδρεία τους δημιούργησαν μια αυτοκρατορία, την Οθωμανική, διάδοχο της Βυζαντινής των δικών μας προγόνων και των Ρωμαίων. Στα χιλιάδες χρόνια ιστορίας της Ευρώπης δημιουργήθηκαν και χάθηκαν πολλές αυτοκρατορίες πλην της Βυζαντινής και της Οθωμανικής: η Αρχαιοελληνική, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Βρετανική, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Αγίας Ρωμαϊκής, της Αυστροουγγαρίας κλπ. την θέση των οποίων διαδέχθηκαν φιλελεύθερα έθνη κράτη.

Υπήρξαν βέβαια συνοριακές «ατέλειες» που οδήγησαν σε απίστευτα αιματηρούς πολέμους. Αιματηρούς πολέμους που πλήρωσαν πολύ ακριβά και οι δύο λαοί μας. Έγινε όμως αντιληπτό από τον πολιτισμένο κόσμο ότι οι διαφορές δεν τελειώνουν ποτέ, ιδιαίτερα όταν τις «ψάχνεις»και οι πόλεμοι μόνο πόνο, δυστυχία και πισωγύρισμα φέρνουν και οι γενιές φεύγουν με ανεκπλήρωτους πόθους που κληρονομούν συνήθως απερίσκεπτα η μια στην άλλη.  Σε περιόδους που η λογική διαδέχθηκε την φρίκη και η σωφροσύνη παράφρονες ηγέτες οπολιτισμένος κόσμος δημιούργησε θεσμούς διεθνούς ισχύος για την απονομή δικαίου και την εξασφάλιση ειρήνης και προόδου στους λαούς του κόσμου. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα, πολύ μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Βρίσκεται σε εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική θέση. Είναι ένα κράτος ισχυρό που έχει και στα δικά μας μάτια όλα τα «καλά του Θεού» για πρόοδο.

Έχει γείτονα την Ελλάδα που εδώ και ένα αιώνα έχει θάψει το «τσεκούρι του πολέμου» με την Τουρκία. Επέλεξε τον δρόμο της κοινής ευρωπαϊκής πορείας στην αναζήτηση της ευημερίας.Τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα στηρίζει ειλικρινά την επιθυμία της Χώρας σας να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ευρώπη ολοένα γίνεται πιο ενιαία και αποτελεσματική. Και το σημαντικότερο ότι έχει επιτύχει πρωτόγνωρη μακροχρόνια περίοδο ειρήνης μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών δίνοντας χώρο στην ανάπτυξη και ουσιαστική ευημερία των λαών της. Τα διακρατικά σύνορα καταγράφονται όλο και πιο αχνά, οι διαφορές έχουν αμβλυνθεί αν όχι εξαφανιστεί μεταξύ άλλοτε έντονα εχθρικών κρατών. Σύγχρονα οικονομικά και νομικά «εργαλεία» δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης φυσικών, νομικών προσώπων και κεφαλαίων.

Σε αυτήν την υπερεθνική οντότητα εγώ ο γείτονάς σας, ως άνθρωπος που έχει μεγαλώσει βλέποντας τα ίδια χώματα, χρώματα, θάλασσα και ουρανό με εσάς, θέλω να ενταχθείτε. Θέλω τα παιδιά και εγγόνια μου να μεγαλώσουν ειρηνικά και αδελφικά με τα δικά σας παιδιά και εγγόνια. Οι κατακτήσεις στον σύγχρονο κόσμο έχουν λάβει άλλη μορφή. Ο πλούτος δεν έχει πια σύνορα. Οι λαοί πια μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά και τα επιτεύγματα ο ένας το άλλου αναίμακτα, δίχως να δημιουργούν δυσβάστακτες και δυσεπίλυτες «δουλείες» στις επόμενες γενιές. Η πατρίδα σας φιλοξενεί ιερά και όσια του ελληνικού έθνους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τάφους προγόνων μας, ναούς και θέατρα ελληνικά, την Αγιά Σοφιά, την Παναγία τη Σουμελά και τόσα άλλα. Έχω επισκεφθεί την Τουρκία δυστυχώς λίγες φορές. Όλες όμως απόλαυσα την περιήγηση και ένοιωσα οικείος. Είμαι βέβαιος ότι το ίδιο αισθάνονται και οι Τούρκοι που επισκέπτονται την Ελλάδα. Δεν διεκδικούμε απολύτως τίποτα από την Τουρκία,όμως, όπως και εσείς, δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε σε εκβιασμούς.

Την Ελλάδα και την Τουρκία τις ενώνουν διαμορφωμένες συνθήκες, δεν τις χωρίζουν. Μας γνωρίζετε και σας γνωρίζουμε καλά. Τρώμε τα ίδια φαγητά, πίνουμε τον ίδιο καφέ και ούζο-ρακί, χορεύουμε περίπου τους ίδιους χορούς, μοιραζόμαστε σε ένα βαθμό κοινή πολιτιστική κληρονομιά, έχουμε τόσες κοινές λέξεις στις γλώσσες μας, ακόμα θα έλεγα ότι πιστεύουμε στον ίδιο Θεό. Τι μας χωρίζουν; Τα μυαλά μας!! Ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος δεν θα εξαφανίσει ούτε την Ελλάδα ούτε την Τουρκία, ούτε θα λύσει προβλήματα, απλά θα τα πολλαπλασιάσει. Η Ελλάδα δεν είναι απλά ένα εθνικό κράτος, είναι ο «ελληνισμός» που συναντάται σε κάθε ψυχή πολιτισμένου ανθρώπου όποιου χρώματος όποιας φυλής και θα υπάρχει όσο υπάρχει πολιτισμός σε αυτόν τον πλανήτη. Θέλουμε να ζήσουμε ως αληθινοί φίλοι. Οι λαοί μας, εμείς όλοι οι πολλοί, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους λίγους άμυαλους και επιπόλαιους και ιδιοτελείς να μας πάνε αιώνες πίσω. Μην επιτρέψετε η Τουρκία με παραλογισμούς να καταστεί ξανά ο «Μεγάλος Ασθενής της Ευρώπης». Αν η Ελλάδα και Τουρκία συνεργαστούν για την πρόοδο των λαών τους, πολύ σύντομα θα μεγαλουργήσουν.

Ειρήνη και πρόοδος! αυτά μας πρέπουν.

Με αγάπη

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης

Υποναύαρχος (ε.α) Λ.Σ.

Χίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου