Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Η λαμπαδηδρομία μνήμης για τους σφαγιασθέντες Χιώτες του 1822, πέρασε από την Καλαμωτή



Με λαμπαδηδρομία, που ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής, 23/9, και θα ολοκληρωθεί την προσεχή Κυριακή, 25/9/22, ο Σύλλογος Αθλητών Υγείας Χίου –Chiosrunning, πραγματοποιεί «δρόμο μνήμης» για τα 200 χρόνια από τις σφαγές της Χίου, πέρασε σήμερα το μεσημέρι από την Καλαμωτή.

 Η δράση πραγματοποιείται από το Σύλλογο Αθλητών Υγείας Χίου σε συνεργασία με τους Ποδηλάτες Χίου, Έλληνες Ολυμπιονίκες, τον Ιππικό Όμιλο Χίου. Έχει τη συνδρομή του Δήμου Χίου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και άλλων φορέων ενώ είναι υπό την αιγίδα της Ιερά Μητρόπολη Χίου..Σύμφωνα με τους διοργανωτές επιλέχθηκε με αυτόν τον τρόπο να αποδοθεί φόρος τιμής στους προγόνους μας. 

Την αφή της φλόγας παρέλαβαν από τα Αρμόλια μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου Καλαμωτής καθώς και νέοι του χωριού, όπου την μετέφεραν στο Ηρώων και έγινε η αφή φλόγας στο μνημείο. Ακολούθησε τρισάγιο από τον ιερέα Απόστολο Γαλάτουλα. Τέλος οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμωτής Θεοδόσης Σταθόπουλος, ο Κοινοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Βαρλάς, ο Πρόεδρος της Α.Ε Καλαμωτής Μιλτιάδης Σαραντινίδης ,ο Πρόεδρος της Φ.Φ.Ο.Καλαμωτής, οι Διευθύντριες Λυκείου, Γυμνασίου, η εκπρόσωπος του Δημοτικού Σχολείου, μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων και αρκετοί κάτοικοι της Καλαμωτής.Στην εκδήλωση συμμετείχαν, οι Θεοδοσίου Κωνσταντίνος, Θεοδοσίου Πάτροκλος, Μονιάρου Μαριάνθη, Καζάς Μιχαήλ. Κανάριος Νικόλαος, Σαραντινίδης Περίανδρος, Στακιάς Αργύρης, Μάμα Μαρκέλλα, Βασιλεία Κόρνια, Στεφανία Λιπάρου, Μαρτίν Καπας, Μιχαηλία Νικολέτα Χούλιαρη, Ζωή Αθανασία Χούλιαρη και άλλοι πέντε μαθητές του Γυμνασίου.

Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν η αφύπνιση της συλλογικής συνείδησης και την ανάπαυση των ψυχών των χιλιάδων αθώων προγόνων μας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου