Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Οι ομογενείς Καλαμωτούσοι της Αμερικής και του Καναδά

 


Με την έλευση του 20ου αιώνα ξενιτεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τοy Καναδά οι πρώτοι Καλαμωτούσοι, ενώ το μεταναστευτικό ρεύμα πήρε μαζικό χαρακτήρα τις δεκαετίες 1910-20 και 1960-70.

Το 1903 μετανάστευσε ο πρώτος Καλαμωτούσης στην Αμερική, ο Γιάννης Χούλης καντηλανάφτης της Αγίας Παρασκευής.Αντιμετωπίζοντας ένα καινούργιο, πιό άνετο και προσοδοφόρο τρόπο ζωής  επέστρεψε στο χωριό, με σκοπό να πληροφορήσει και να πείσει και άλλους συγχωριανούς να εγκατασταθούν στη μακρινή αυτή χώρα. Αρκετοί ήταν αυτοί που δέχθηκαν να μεταναστεύσουν οι Γλαβάς, Γαλάτουλας, Φραγκούλης, Βαρλάς, Καζάς είναι τα επώνυμα των πρώτων Καλαμωτούσων της  Αμερικής, ενώ τη διετία 1915 -1916 έγινε ομαδική εγκατάσταση νέων κυρίως Καλαμωτούσων στην Αμερική..

 Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν η δημιουργία μιας πολυπληθούς και οικονομικά δραστήριας Καλαμωτούσικης παροικίας στην Αμερική με κυρίαρχο στόχο την οικονομική ανέλιξη, άσβεστη την επιθυμία επιστροφής στην πατρίδα και έντονη την διάθεση προσφοράς στο αγαπημένο τους χωριό .Δυστυχώς οι περισσότεροι  δεν γύρισαν ποτέ  πίσω στο χωριό.

 Οι φωτογραφίες αποδίδουν εύγλωττα τις πλούσιες κοινωνικές δραστηριότητες και τις γνήσιες ανθρώπινες σχέσεις της πέρα του Ατλαντικού ομογένειας.Πηγή.ΦΩΤΟ ΜΑΙΣΤΡΟΣ - ΚΑΛΑΜΩΤΗ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙ - ΦΩΤ.ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ - ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ.


\\




























































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου