Σάββατο 17 Απριλίου 2021

΄Ενας Σερραίος Αγιογράφος που είναι πιο Χιώτης από τους Χιώτες





 Πρόκειται για τον Ταξίαρχο ε.α. της Αστυνομίας Σάββα Χατζημόσχο, που υπηρέτησε στην ασφάλεια των προέδρων της Δημοκρατίας μας Κ. Καραμανλή,Κ Στεφανόπουλο, και Κ. Παπούλια. Αν και κατάγεται από τη Μύρκινο των Σερρών, οι φίλοι του λένε ότι είναι πιο Χιώτης από τους Χιώτες, γιατί παντού και πάντα εκδηλώνει την αγάπη του για το νησί που ξεκίνησε την καριέρα του και έχει δέσει τη ζωή του.

Σήμερα συνταξιούχος πλέον αφιερώνει περισσότερο τον χρόνο του στο χωριό της  γυναίκας του την Καλαμωτή που σφράγισε την ζωή του,αφού γνώρισε και παντρεύτηκε την  σύζυγο του Μαρίκα Λεράκη που  απόκτησαν δυο παιδιά. Ασχολείται και βοηθά την σύζυγο του στην καλλιέργεια της μαστίχας και  υπηρετεί την Εκκλησία του χωριού Αγίας Παρασκευής ως επίτροπος και συγχρόνως ασχολείται στον καλλιτεχνικό τομέα της αγιογραφίας,

 Καλλιέργησε και εμπλούτισε το ταλέντο του στη Σχολή Βυζαντινής αγιογραφίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών από το 1991 έως και το 1994, μαθητεύοντας κοντά στον κορυφαίο αγιογράφο Θέμη Πέτρου.

 Κύρια πηγή έμπνευσης για την τεχνοτροπία του είναι η Κρητική Σχολή αγιογραφίας, με τα πιο γλυκά πρόσωπα και πιο φωτεινά χρώματα για εικόνες που μπορεί να δει ο κόσμος από κοντά με καθαρές λεπτομέρειες. Η καταξίωση δεν άργησε να έλθει και σε αυτό τον τομέα, με παρουσίαση έργων του σε πολλούς κορυφαίους εκθεσιακούς χώρους στην Αθήνα, την περιφέρεια και το εξωτερικό.

Στην εκκλησιά της κάτω Παναγιάς της Καλαμωτής,τοποθέτησε μια μεγάλη αγιογραφία της γέννησης του Χριστού, δώρο ευσεβούς κατοίκου του χωριού  που επιθυμεί να μην γνωστοποιηθούν τα στοιχεία της. 

Ισορροπημένη και σχεδιασμένη, με αρμονικά χρώματα και διακοσμημένη με το αίσθημα της γαλήνης είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σεμνή σύνθεση, που στολίζει τον αγιασμένο χώρο της Κάτω Παναγιάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου