Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Πρόταση εξόδου από την μεταναστευτική κρίση του Σταύρου Μιχαηλίδη




Την ελπιδοφόρα δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας στην Ελλάδα δεν διαφαίνονται προοπτικές ότι μπορεί να παρακολουθήσει η Χίος.

Το πολυετές και διχαστικό αδιέξοδο στο μεταναστευτικό κρατά αγκυρωμένο τον τόπο σε αρρωστημένη ακινησία με ορατό και πραγματικό τον κίνδυνο οδυνηρής παρακμής.

Είναι πρόδηλη η ανάγκη να ξεφύγουμε το συντομότερο από αυτόν τον βρόγχο ώστε η Χίος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της νέας εποχής της τρίτης εκατονταετηρίδας ζωής του ελληνικού Κράτους.

Τα δεδομένα στο αδιαμφισβήτητα ζοφερό τέλμα είναι σε γενικές γραμμές τα εξής: 

Δογματική, επίμονη και αδιέξοδη η πολιτική του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, ομιχλώδες ευρωπαϊκό πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής, ισχυρή και σταθερά αμετακίνητη η λαϊκή βούληση που αντιτίθεται στην δημιουργία mega-δομής.

Ανατροπές στις πολιτικές Ε.Ε.- ΗΠΑ- Ρωσίας, εξελίξεις στην Λιβύη, δυναμικές διπλωματικές και εξοπλιστικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας που αδυνατίζουν σημαντικά την Τουρκική αλαζονεία η οποία εκούσα-άκουσα περιορίζει τις κατευθυνόμενες μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και

Νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο (υποκειμενικό) σχεδιάστηκε και συνδέεται άμεσα με τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και παράλληλα με τις ανάγκες της Ε.Ε. που δρομολογούν οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Έχουμε λοιπόν για μεγάλο χρονικό διάστημα ελάχιστες προσφυγικές ροές που δεν δικαιολογούν mega-δομές αλλά παράλληλα ανομολόγητη  έμμεση ευρωπαϊκή πρόσκληση μεταναστών με την ‘’προσφορά’’ πρώτης κλάσεως κέντρων φιλοξενίας στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και ισχυρό θεσμικό πλαίσιο που εξυπηρετεί ασφαλέστερη επιλογή και προετοιμασία ένταξης ταλαντούχου εργατικού δυναμικού. 

Αντιφατικά δεδομένα πλην όμως αιτιολογούν την ανυποχώρητη ευρωπαϊκή πίεση για δημιουργία mega-δομών στην οριογραμμή της Ευρώπης.

Η κακοδιαχείριση του προβλήματος στην Χίο σε συνδυασμό με τις υπαρκτές και επιβαρυντικές για τα νησιά μας πρόνοιες του Νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου ενισχύουν το αίσθημα καχυποψίας και εξασθενίζουν τον αναγκαίο για πρόοδο δεσμό εμπιστοσύνης μεταξύ λαού και κυβέρνησης και ειδικά για την Χίο θα προσέθετα και Δημάρχου.

Όμως, επιβάλλεται να ξεκολλήσουμε έχουμε ευθύνη στις σημερινές και επόμενες γενιές, αρκετά τις έχουμε φορτώσει!!!

Προτείνω (για άλλη μια φορά) στον Υπουργό Μετανάστευσης  και Βουλευτή Χίου κύριο Νότη Μηταράκη να συγκαλέσει μετά το Πάσχα σύσκεψη με την συμμετοχή: 

  • Των Βουλευτών της Χίου 

  • Περιφερειάρχη 

  • Αντιπεριφερειάρχες

  • Δημάρχου

  • Των επί κεφαλής Δημοτικών Συνδυασμών 

  • Του Προέδρου του Επιμελητηρίου 

  • Των πρώην Βουλευτών 

  • Των πρώην Δημάρχων

  • Των Προέδρων/Γραμματέων των κομματικών οργάνων στην Χίο και 

  • Των συμμετεχόντων στα ψηφοδέλτια στις τελευταίες εθνικές εκλογές 

  • Την Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα

με στόχο την αναζήτηση βέλτιστης συναινετικής και λογικής λύσης για την έξοδο από το αδιέξοδο και την επαναφορά της Χίου στον δρόμο της ελπίδας και της προόδου.

Οι επιτελείς του Υπουργείου έχουν χρόνο να εργαστούν για την οργάνωση μιας επιτυχημένης σύσκεψης σε ειλικρινές και έντιμο πολιτικά  πλαίσιο για το καλό του τόπου και των Χιωτών.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης. 

Καλή Ανάσταση-καλό Πάσχα

Σταύρος Γ. Μιχαηλίδης

Υποναύαρχος (ε.α) Λ.Σ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου