Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Ίδρυμα - Πνευματικό Κέντρο - < Μιχαήλ Καζά - Αγλαΐας Φραγκούλη > στην Καλαμωτή

 



 Επανέρχομαι  για πολλοστή φορά στο θέμα του  Πνευματικού Κέντρου Καλαμωτής,δίνοντας μου αφορμή η τρίτη  τηλεδιάσκεψη  που έγινε το Σάββατο 17 Απριλίου 2021 την οποία και παρακολούθησα με θέμα την τακτοποίηση του χρόνιου  προβλήματος του κληροδοτήματος του Ιδρύματος - Πνευματικό Κέντρο Καλαμωτής, με μία πρόταση να γίνει Ψηφιακό Μουσείο.  

Δυστυχώς έχουν περάσει 39 χρόνια που έφυγε από κοντά μας η Αγλαΐα Φραγκούλη και 41 χρόνια που  έφυγε ο ανηψιός της Μιχαήλ Καζάς. Η Αγλαΐα κληρονόμησε τον ανηψιό της καί άφησε όλη τη ν περουσία τους στο χωριό, με την προϋπόθεση την ανέγερση και συντήρηση Πνευματικού κέντρου που θα φέρει το όνομα τους.

Τον Ιούλιο του Ι987 συστήνεται το < ΙΔΡΥΜΑ - ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΖΑ - ΑΓΛΑΙΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ >βάσει της δημόσιας διαθήκης της Αγλαΐας Φραγκούλη που δημοσιεύθηκε στο < Φ.Ε.Κ. 368/ 20.7.87

Το Ίδρυμα θα διοικείται από πενταμελή επιτροπή, που θα απαρτίζεται από  από τους εκάστοτε . Πρόεδρο της Κοινότητας, Ιερέα, Διευθυντή Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασιάρχη και Λυκειάρχη.

Έχουν καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό οι εκάστοτε εκτελεστές της διαθήκης να προχωρήσουν στην εκποίηση της σημαντικής περιουσίας της διαθέτου σε οικόπεδα, ακίνητα και χωράφια.
Επικαλούνται ότι ο λόγος οφείλεται στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουν καθυστερήσει σημαντικά την εξέλιξη και ολοκλήρωση της μεγάλης αυτής προσφοράς στη νεολαία της Καλαμωτής.

Ως εκδότης των Μαστιχοχωρούσικων Νέων, έχοντας κάνει αρκετές αναρτήσεις για το πρόβλημα αυτό, καθώς και ως άτομο που έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια με τα κοινά του χωριού, κάνω έκκληση στην πενταμελή επιτροπή του ιδρύματος να ξεπεράσουν της γραφειοκρατικές διαδικασίες και να πραγματοποιήσουν προς όφελος του χωριού το όραμα των εκλιπόντων,κάνοντας δεχθεί την πρόταση που αποφασίστηκε στην τηλεδιάσκεψη που ήταν η δημιουργία ψηφιακού Μουσείου.

Συντονίστρια της τηλεδιάσκεψης και αυτή τη φορά ήταν η Άννα Μισαηλίδου. Τοποθετήθηκαν αρκετοί ομιλητές,ακούστηκαν διάφορες απόψεις μια από αυτές ήταν και της Ελένης Μπενέκη η οποία το 2010 ανέλαβε τον σχεδιασμό μιας μελέτης για την δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου της Καλαμωτής την οποία παρέδωσε στο τότε Δ.Σ.του ιδρύματος. Η ιδέα ενός Ψηφιακού  Μουσείου είναι καινοτόμα και θέτει υψηλές προδιαγραφές.Ένα Ψηφιακό Μουσείο που θα αναφέρεται σε ένα Μεσαιωνικό χωριό  όπως είναι η Καλαμωτή, που ολόκληρο το χωριό είναι ένα Μουσείο αποτελεί μεγάλη πρόκληση με ανάλογες απαιτήσεις.Το ίδρυμα πρέπει να δημιουργήσει  μια έκθεση στο υπάρχον κτίριο - Μουσείο - κύριο χαρακτηριστικό του οποίου θα ήταν τα ψηφιακά μέσα προβολής. Για την υλοποίηση του έργου σχηματίστηκε πολυπληθής ομάδα αποτελούμενη από εξειδικευμένους επιστήμονες .

 



 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου