Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Ο επιτυχημένος Καλαμωτούσης ιατρός και καθηγητής της Ιατρικής Δρ Καρδιολόγος Σταμάτιος Λεράκης,διαπρέπει στην Αμερική


Ο Καλαμωτούσης ιατρός και καθηγητής της Ιατρικής Δρ Καρδιολόγος Σταμάτιος Λεράκης. είναι μια περίπτωση ανθρώπου που σε μια εποχή που διακρίνεται από τη σύγχυση, την ευκολία, τη ρευστότητα και την ταχύτητα σε εδάφη ολισθηρά, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από γερά «φρένα», κομβικούς σταθμούς και οραματικούς προορισμούς, 

Άνθρωποι όπως ο Καλαμωτούσης ιατρός και καθηγητής της Ιατρικής Δρ Καρδιολόγος Σταμάτιος Λεράκης,είναι μια περίπτωση ενός ανθρώπου ο οποίος ξεκίνησε από ένα χωριό της Ελλάδος και συγκεκριμένα την Καλαμωτή της Χίου, να έχει καταφέρει να φθάσει στην κορυφή της Καρδιολογίας στην Αμερική, αποτελούν σημείο αναφοράς για μια επανεκκίνηση στον τρόπο σκέψης μας, εν αρχή, που πρέπει να στηρίζεται στη γνώση και την τόλμη, «όπλα» που φιγουράρουν σε περίοπτη θέση στη φαρέτρα του..

Ο Δρ Σταμάτιος Λεράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Καλαμωτή της Χίου όπου και αποφοίτησε από το Λύκειο, μετά αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και κατόπιν πήγε στην  όπου έκανε όλη του την ειδικότητα στην  Αμερική. Τελειώνοντας την εξειδίκευση του στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα συνέχισε στο ίδιο Πανεπιστήμιο για είκοσι χρόνια όπου ανέβηκε στην ακαδημαϊκή βαθμίδα του καθηγητή Καρδιολογίας και Ακτινολογίας. 

Γιος ενός επιχειρηματία της εστίασης  και με μία μητέρα με μηδαμινές γνώσεις,του είχαν εμφυτεύσει στο μυαλό του να σπουδάσει..Πράγμα το οποίο κατάφερε πραγματοποιώντας την συμβουλή των γονιών του, και σήμερα να είναι ένας εκ των κορυφαίων στον κλάδο του, διατηρώντας πάντα την απλότητα που τον διέκρινε, την προσήνεια του, που τον κάνουν ξεχωριστό. Πριν από τέσσερα χρόνια πήγε στην ιατρική σχολή του mount Sinai της Νέας Υόρκης όπου είναι καθηγητής Καρδιολογίας και Ακτινολογίας,επίσης στην ιατρική σχολή είναι Διευθυντής της Μη Επεμβατικής, Απεικονιστικής Καρδιολογίας και Διευθυντής της Απεικόνισης για δομικές Βαλβιδικές Επεμβάσεις

Ο Δρ Σταμάτιος είναι νυμφευμένος με την Ιωάννα Δαφέρμου και έχουν ένα γιο τον Αλέξανδρο.

Αυτός ο εργασιομανής γιατρός που κινείται ακαταπόνητος με το «καύσιμο» της αγάπης του για τους ασθενείς, τους οποίους αντιμετωπίζει σαν οικογένεια δημιουργώντας μαζί τους σχέσεις ουσίας, δεν ξέχασε την γενέτειρα του, την οποία επισκέφτηκε το περασμένο καλοκαίρι όπου τον συνάντησα στο εξοχικό του σπίτι στην Κώμη και τον συνεχάρη για την επιτυχημένη επιστημονική του πορεία, που μας έχει κάνει όλους υπερήφανους που είναι χωριανός μας.Η αγάπη για το χωριό του την έδειξε όταν του ζητήθηκε να γίνει χορηγός στην έκδοση του βιβλίου Η ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΚΑΛΑΜΩΤΗ ΤΟΥ 17ου-18ου ΑΙΩΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΟΤΟΡΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΩΔΙΚΕΣ που εξέδωσε ο Σύλλογος Χίων Κηφισιάς και Βορείου Αττικής που επιμελήθηκε ο Γεώργιος Ι Δαμαλάς

Η συγχωριανή μας Δρ Αγγελική Τριανταφύλλου - Πιτίδη Ιατρός Μικροβιολόγος, Ομ. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,Πρόεδρος του Συλλόγου Χίων Κηφισιάς και Βορείου Αττικής μας  έστειλε ένα email στα Μαστιχοχωρούσικα Νέα, την συνέντευξη που έδωσε ο Δρ Σταμάτιος Λεράκης αποκλειστικά στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης, για την βράβευση του από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και όχι μόνο.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Δρ. Σταμάτιος Λεράκης ήταν στην ομάδα των ομογενών κορυφαίων ιατρών οι οποίοι θεράπευσαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο κατά την εν Αμερική επίσκεψή του τον Οκτώβριο του 2021. Ο Πατριάρχης, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη και ευαρέσκειά του, τους προχείρησε με οφίκια Αρχόντων κατά τη Θρονική Γιορτή του Αγίου Ανδρέα. Στον Δρα Λεράκη απένειμε το οφίκιο του Ακτουάριου.

Ο Δρ. Σταμάτιος Λεράκης σε συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα», είπε πως «ήταν τεράστια τιμή και ευλογία για μας που μπορέσαμε να παρευρεθούμε εκεί και να πάρουμε το οφίκιο από τον ίδιο τον Πατριάρχη».Ο Δρ. Λεράκης είχε πάει και πάλι στο Πατριαρχείο το 2013 κι όπως είπε «τον είχα συναντήσει τον Πατριάρχη μέσω του Μητροπολίτη Κρήνης Κυρίλλου ο οποίος είχε τελέσει το μυστήριο του γάμου μας».

Στην ερώτηση «πώς είδατε την πορεία της υγείας του Πατριάρχη έπειτα από την επέμβαση που του είχατε κάνει η ομάδα εδώ πριν από ένα χρόνο;», είπε, πως «είναι ακμαιότατος, περπατούσε άνετα, ανέβαινε τα σκαλιά με φοβερή άνεση, πνεύμα πάντα διαυγές, δεν βλέπω να έχει κανένα πρόβλημα».

Όταν τον ρωτήσαμε «πώς αισθάνεσθε που συμβάλλετε στην αποκατάσταση της υγείας του Πατριάρχη;», είπε «ήταν ευλογία Θεού, μεγάλη χαρά που όλη η ομάδα μας συμβάλαμε στην αποκατάσταση της υγείας του Πατριάρχη και χαίρομαι που τον είδα ακμαιότατο, και θα παραμείνει έτσι, και με την θεραπευτική αγωγή που λαμβάνει θα είναι ακμαίος για πολλά ακόμα χρόνια επειδή η Ορθοδοξία μας τον χρειάζεται».

Στην ερώτηση τι τον προσέλκυσε στην Ιατρική, απάντησε, πως «η Ιατρική είναι λειτουργικό επάγγελμα δηλαδή έχεις τη δυνατότητα να προσφέρεις στον κόσμο, έχεις τη δυνατότητα να βοηθήσεις τους ανθρώπους».

Πιστεύει ότι «ο χειρότερος εχθρός της καρδιάς είναι το άγχος. Άλλος επίσης σημαντικός εχθρός είναι η κληρονομικότητα, κάποιος που γεννιέται με επιβαρυμένα γονίδια, συνήθως, γιατί πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις, πρέπει να προσέχει πολύ περισσότερο σε σχέση με κάποιον που έχει καλά γονίδια».

Συμπλήρωσε πως «άλλοι εχθροί είναι το κάπνισμα, η χοληστερίνη, η παχυσαρκία, η ακινησία, αλλά πιστεύω ότι τα βασικότερα είναι το άγχος και η κληρονομικότητα».Κάθε φορά που θεραπεύει κάποιον ασθενή, είπε ότι «αισθάνομαι χαρά και ευχαρίστηση» και συμπλήρωσε «πολλές φορές μπορείς να κάνεις ό,τι μπορείς και για διάφορους λόγους να μην μπορέσεις να βελτιώσεις την κατάσταση του αρρώστου, αλλά όποτε μπορείς να συνεισφέρεις στην καλυτέρευση έστω και για λίγο της ζωής κάποιου ανθρώπου αισθάνεσαι μεγάλη χαρά, ευχαρίστηση και ανακούφιση για το έργο που κάνεις για τον ασθενή και την οικογένειά του».

Στην ερώτηση «όταν κάνετε αυτές τις επεμβάσεις διερωτάσθε ποιος έκανε αυτό τον οργανισμό με αυτές τις λεπτομέρειες και αυτόν τον συγχρονισμό;», ο Δρ.Λεράκης είπε, πως «ναι, σίγουρα κάποιος πιο ανώτερος από εμάς, ο Θεός, για μας που πιστεύουμε κι εγώ πιστεύω πολύ. Πιστεύω ότι ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί από μία πολύ πιο ανώτερη δύναμη από εμάς, και παρότι πραγματικά η ιατρική επιστήμη έχει κάνει τεράστια άλματα είμαι σίγουρος ότι ποτέ δεν θα μπορέσουμε να φθάσουμε την τελειότητα αυτής της ανώτερης δύναμης,του Θεού».

Τόνισε ότι «η μεταμόσχευση καρδιάς έχει προχωρήσει πάρα πολύ». Εξήγησε ότι«οι μη επεμβατικές τεχνικές περιλαμβάνουν την καρδιακή μαγνητική τομογραφία,τους υπέρυχους καρδιάς, την πυρηνική καρδιολογία και τώρα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πολύ η αξονική τομογραφία καρδιάς που σου δείχνει τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς χωρίς να χρειασθεί να μπεις με καθετήρα μέσα στην αορτή και να δώσεις σκιαγραφικό για να δεις τις αρτηρίες, εντελώς αναίμακτα».

Ένας ακόμα Χιώτης και χωριανός μου και φοιτητής μου στην Ιατρική Σχολή, γι’ αυτό και νοιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνεια, τιμά την Ελλάδα και τη Χίο, με τα επιστημονικά κατορθώματα του. Ένας ακόμα από τους τόσους πολλούς Έλληνες, που διαπρέπουν στο εξωτερικό, κάτι που μας κάνει υπερήφανους, αλλά και λυπούμαστε που δεν μπορούν αν εργασθούν και να αναγνωρισθούν στην πατρίδα μας!

Ας τους καμαρώνουμε έστω και από μακριά και ας γίνουν πρότυπα για τα παιδιά μας.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου