Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Τρία χρόνια που έφυγε από τη ζωή ο επίτιμος Πρόεδρος Εφετών, Νικόλαος Αμύγδαλος

 



Στις 9 Φεβρουαρίου 2022 συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από το θάνατο του Νικολάου Αμύγδαλου.Υπόδειγμα ανθρώπου καλού οικογενειάρχη, ήταν ο άνθρωπος που τίμησε το Δικαστικό σώμα και έγραψε την δική του ιστορία στα δικαστικά χρονικά της χώρας, είναι ο άνθρωπος για τον οποίο νοιώθουμε περήφανοι που είμασθε χωριανοί του. 

Ο εκλιπών υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη από πολλές θέσεις ευθύνης με ανώτερη το αξίωμα του προέδρου Εφετών. 
Ο Νικόλαος Αμύγδαλος ήταν γέννημα θρέμμα της Χίου, καθώς γεννήθηκε το 1936 στην Έξω Διδύμα και πέρασε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια στην Καλαμωτή. Αποφοίτησε με άριστα από το  Γυμνάσιο της Καλαμωτής. Ακολούθησαν οι σπουδές στη Νομική και στη συνέχεια μια λαμπρή καριέρα στο Δικαστικό Σώμα. Ήταν από τους πλέον καταρτισμένους δικαστικούς, με ευρύ φάσμα γνώσεων.
Παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, ο Νικόλαος Αμύγδαλος, της Πόλυς,του Ιάκωβου, του Κωνσταντίνου και αδελφός του γιατρού Γιώργη και του Άγγελου Αμύγδαλου, ήταν στενά δεμένος με την Χίο, αγαπούσε τη γενέτειρά του και  μετά την συνταξιοδότηση του  εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Χίο. 
Έντιμος δικαστής και ωραίος άνθρωπος,καλοσυνάτος χαμογελαστός ευγενικός και πάνω απ΄όλα φιλεύσπλαχνος.Υπήρξε ένας καταξιωμένος και αδέκαστος λειτουργός της δικαιοσύνης, που διακρινόταν για την εργατικότητα του,την εντιμότητα του και την άρτια επιστημονική του κατάρτιση. Άσκησε το δικαστικό λειτούργημα με υψηλό αίσθημα ευθύνης,απαράμιλλη ευσυνειδησία και αμεροληψία.Ο Νίκος ήταν ευλαβής και πιστός χριστιανός, στενός συνεργάτης του Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκου. Δεν είναι εύκολο να απεικονίσει κανείς με λόγια το λαμπρό ήθος του. Μόνο όποιος είχε την τύχη να τον γνωρίσει από κοντά μπορούσε να δει το μεγαλείο αυτού του ανθρώπου. Είχα την τύχη να τον επισκέπτομαι τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο σπίτι του και ήθελε να μάθει τα νέα του χωριού, όπου έζησε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια.Έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για τα πολιτιστικά δρώμενα του Προοδευτικού Ομίλου της Καλαμωτής.Ο Νίκος δεν ήταν μόνο ένας διακεκριμένος δικαστής αλλά και συγγραφέας,πολλά συγγράμματα του έχουν δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο.
Ο Νίκος Αμύγδαλος ήταν ένας πολύ υπέροχος άνθρωπος, που τον διέκρινε η απλότητα,η πραότητα, η ταπεινότητα και η ανθρωπιά.

                     Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις, στο χειροφίλημα του Νίκου Αμύγδαλου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου