Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

ΡΟΔΟΣ : 31 Μαρτίου 1947, 75 χρόνια που έγινε η ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα Πατρίδα, ο Ιωάννης Καζάς από την Καλαμωτή ύψωσε την Ελληνική σημαία.



Γράφει ο Νικόλαος Παπαδόπουλος

ΡΟΔΟΣ : 31 Μαρτίου 1947 - ώρα 12η μεσημβρινή

Ο Βρετανός Ταξίαρχος Parker (Πάρκερ) παραδίδει την Στρατιωτική Διοίκηση Δωδεκανήσων στον Έλληνα Αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Υποστέλλεται η Βρετανική σημαία και μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αγαλλίασης και ανείπωτης χαράς, υψώνεται στον ιστό του "Βωμού της Πατρίδος" η Ελληνική σημαία.
Οι χιλιάδες των παρευρισκομένων γονατίζουν με δέος και ξεκινά η έπαρση της Ελληνικής σημαίας και τότε συμβαίνει κάτι αναπάντεχο ...
Η σημαία σκαλώνει τα πρόσωπα παγώνουν και μερικοί αρχίζουν να μουρμουράνε ότι κάτι κακό θα συμβεί ...
Ξαφνικά, κάποιος από αυτούς που είναι δίπλα από τον βωμό, αρχίζει να σκαρφαλώνει στον ιστό, φτάνει στην σημαία και την ξεσκαλώνει ... Είναι ένας Ιερολοχίτης !
Το όνομά του Ιωάννης Καζάς γεννημένος το 1924 στην Καλαμωτή της Χίου και είναι ο υπασπιστής του Διοικητή του Ιερού Λόχου, Συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε. Ήρθε μαζί με τον ομαδάρχη του -μετέπειτα Στρατηγό- Γεώργιο Βορριά και ακόμα κι όταν διαλύθηκε ο Ιερός Λόχος τον Αύγουστο του 1945, θα επιστρέψει μαζί με τους συντρόφους του Ιερολοχίτες στην Ρόδο, όχι όμως σαν "Ιερός Λόχος" , αλλά ως Ελληνική Στρατιωτική Αποστολή Δωδεκανήσου (Ε.Σ.Α.Δ).
Ο Ιωάννης Καζάς θα ζήσει αρκετά χρόνια στην Ρόδο και θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον ναυταθλητισμό, ως ιδρυτικό μέλος του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου, αλλά θα αναπτύξει και έντονη δραστηριότητα με τον προσκοπισμό. Το 1951, οι συνθήκες θα τον αναγκάσουν να ξενιτευτεί στην Αμερική, όπου θα μείνει για 10 χρόνια.
Θα επιστρέψει στην πατρίδα του την Χίο, στο χωριό του την Καλαμωτή, όπου αφού παντρευτεί θα ξαναφύγει για αρκετά ακόμη χρόνια στην Αμερική. Θα επιστρέψει μόνιμα στην Χίο το 1974, όπου θα δραστηριοποιηθεί και πάλι με τον προσκοπισμό, επανιδρύοντας το 1ο Σύστημα Προσκόπων.
Στην επέτειο για τα 50 χρόνια από την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων, η Λέσχη Lions Ρόδου, τίμησε τον Ιερολοχίτη Ιωάννη Καζά και στην τελετή της έπαρσης της σημαίας στον Βωμό της Πατρίδος, ήταν εκείνος που ύψωσε την Σημαία.
Ο Ιερολοχίτης Ιωάννης Καζάς, πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου 2003.
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, τον ανιψιό του Ι. Καζά και καλό φίλο Μιχαήλ Κανάριο και τα "Μαστιχοχωρουσικα Νέα" .
Χρόνια πολλά και πάντα Ελεύθερα Δωδεκάνησα .







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου