Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μεγάλου ευεργέτη της Καλαμωτής ΧΑΝΤΖΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, από το Δημοτικό Σχολείο Καλαμωτής.

  


Σήμερα Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 εορτή των τριών Ιεραρχών έγινε μνημόσυνο στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μεγάλου ευεργέτη της Καλαμωτής ΧΑΝΤΖΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, από το Δημοτικό Σχολείο Καλαμωτής. 

Το μνημόσυνο αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης  στον άνθρωπο που με το έργο και την κοινωνική του προσφορά βοήθησε το χωριό του σε εποχή πολύ  δύσκολη. Η προσφορά του ,παράδειγμα αλληλεγγύης,παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο.

Το  1840 κτίστηκε το πρώτο Σχολείο στο κέντρο του χωριού, δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, σήμερα εκκλησιαστικό μουσείο. Είχε όμως σοβαρές ελλείψεις και λειτουργικές αδυναμίες. 

Μπροστά σ΄αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, ο πρώτος ευεργέτης του χωριού ο αείμνηστος ΧΑΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ αποφάσισε να δωρίσει στο σχολείο ένα κατάστημα που διέθετε στη χώρα, με ρητή εντολή στη διαθήκη που άφησε το 1894, να χρησιμοποιείται το εισόδημα από την εκμίσθωση του ακινήτου αυτού αποκλειστικά για την συντήρηση και βελτίωση του σχολείου και να μην πουληθεί ποτέ και σε κανένα. Ζήτησε να τιμάται η μνήμη του μια φορά το χρόνο την ημέρα της γιορτής των τριών Ιεραρχών. Το σημαντικό αυτό περιουσιακό στοιχείο ανήκει στο Δημοτικό Σχολείο Καλαμωτής, το οποίο τιμά κάθε χρόνο την μνήμη του.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου