Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Όλα τα παιχνίδια που παίζαμε όταν ήμασταν παιδιά στην Καλαμωτή




Η δεκαετία του 60 και του 70 ,εποχή για πολλούς μπορεί να μοιάζει πολύ μακρινή, αλλά οι γλυκές θύμησες ξαναζωντανεύουν τις εικόνες.

Και το καταπληκτικό αφιέρωμα με φωτογραφίες από την παλιά Καλαμωτή που ακολουθεί δείχνει αυτό ακριβώς:
Πως έπαιζαν δηλαδή τα παιδιά έξω στα χωράφια σε μια εποχή που η τεχνολογία δεν είχε κάνει την εμφάνισή της.

Ένα σημαντικό ποσοστό των παρακάτω παιχνιδιών έκαναν θραύση στη δεκαετία του 60 και του ’70. Πλέον πολλά εξ αυτών μοιάζουν με άγνωστες λέξεις για τη σημερινή γενιά.

Προσδοκώντας  λοιπόν να παρουσιάσω στα σημερινά παιδιά,τα ξεχασμένα και χαμένα στον χρόνο παιχνίδια,αλλά με την φιλοδοξία να τα φέρω στη θύμηση  αυτών που τα έπαιζαν,τα καταγράφω παρακάτω. 


Η Τ Α

Ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια για τα παιδιά της Καλαμωτής,στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ήταν το Η Τ Α. Το Η Τ Α το έπαιζαν σε ανοικτό χωματένιο χώρο.Χάραζαν στο χώμα μια γραμμή με την μορφή του Η Τ Α  και έριχναν τα κέρματα. Όποιος ήταν πιο κοντά στην γραμμή έπαιζε πρώτος και είχε το πλεονέκτημα να κερδίσει. 

Στα στέκια που μαζευόταν για να παίξουν ήταν ο αυλόγυρος της Μορφωτικής Ένωσης, μπροστά στο Σχολείο,η στο πέτρινο  γεφύρι στην κάτω πόρτα.Την παρέα την αποτελούσαν τέσσερα η  πέντε παιδιά.Στο παιχνίδι,έπαιρναν μέρος και οι απέξω,βάζοντας στοιχήματα μεταξύ τους,είτε με  εκείνον που έριχνε τα κέρματα στον αέρα.Τα πιο συνηθισμένα στοιχήματα ήταν - δεν τα ΄χεις δυο στα τρία - ,ή δεν τα ΄χεις τρία στα πέντε.Δηλαδή, αν έριχνε τρία ή πέντε κέρματα,δεν θα είχε δύο ή τρεις κορώνες- αντίστοιχα. 



Κρυφτό

Το κρυφτό είναι διαχρονικά ένα από τα πιο δημοφιλή παιδικά παιχνίδια, στο οποίο ο ένας παίκτης της ομάδας προσπαθεί να βρει τους υπόλοιπους οι οποίοι έχουν κρυφτεί. Στο κρυφτό ένα παιδί μετράει με κλειστά τα μάτια και τα άλλα κρύβονται. Μόλις το παιδί τελειώσει το μέτρημα ανοίγει τα μάτια του και αρχίζει να ψάχνει πού έχουν κρυφτεί τα άλλα παιδιά.

Το παιδί που «φυλάει» πρέπει μόλις δει ένα από τα παιδιά που κρύβονται να τρέξει στο μέρος όπου μετρούσε και να πει μια συγκεκριμένη φράση πριν προλάβει να έρθει ο παίκτης που κρύβεται. Εάν δεν τα καταφέρει τότε είναι αναγκασμένος να ψάχνει μέχρι να εντοπίσει και τον τελευταίο παίκτη. Εάν δεν τα καταφέρει τότε θα συνεχίσει να «φυλάει».

Στο κρυφτό χρησιμοποιούνται και πολλές ειδικές φράσεις. Όταν το παιδί που φυλάει λέει «φτου και βγαίνω» σημαίνει ότι έχει τελειώσει το μέτρημα και αρχίζει την αναζήτηση.




Σφενδόνα

Εκείνη την εποχή, τα παιδιά είχαν απαραίτητα μαζί τους και από μία ξύλινη σφεντόνα  για το κυνήγι των πουλιών και για το σημάδι διαφόρων στόχων, όπως τζάμια σπιτιών, γλόμπους κλπ

Παραθέτουμε ακόμα μια σειρά από παιχνίδια που τιμούσαν τα παιδιά μιας άλλης εποχής:...!!!!

Βόλοι, Σχοινάκι, Τα Μήλα, Κυνηγητό, Γύρω Γύρω Ολοι, Περνά Περνά η Μέλισσα, Τυφλόμυγα,
Πατίνι, Ποδόσφαιρο, Τα Τσέρκια, Κουτσό, Χαλασμένο Τηλέφωνο, Δεν Περνάς Κυρά Μαρία, Σβούρα, Μπιζζζ...Μακριά γαϊδούρα, καντούνια στην πάνω πόρτα και Πολλά Πολλά άλλα.

   

Επίσης δεν πρέπει να παραλείψουμε και τα σχολικά 

παιχνίδια - ασκήσεις (επιδείξεις) στις εικόνες που 
ακολουθούν.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου