Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Αρμόλια, το κάστρο Απολίχνων




Βορειοδυτικά του χωριού Αρμόλια στη Χίο βρίσκεται το κάστρο Απολίχνων, που χτίστηκε το 1440 από το Γενοβέζο Νικόλαο Μπάνκα Ιουστινιάνη. Αυτό πιστοποιείται από τη λατινική επιγραφή που υπήρχε στο ανώφλι πάνω από την είσοδο του κάστρου.
Η επιγραφή έχει ασβεστωθεί, διακρίνεται όμως το οικόσημο του Ιουστινιάνη.

Το Κάστρο των Απολίχνων, είναι ένα μεγάλο και εντυπωσιακό κάστρο στην κορυφή ενός λόφου με υψόμετρο 220 μέτρα, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα υψόμετρα της Νότιας Χίου. Η θέση του είναι τέτοια, που ελέγχει οπτικά τους Κάμπους της Καλαμωτής και των Αρμολίων, καθώς και τη θαλάσσια περιοχή της Κώμης.Τα τείχη του είναι διπλά και είχε μικρούς αμυντικούς πύργους. Στο εσωτερικό του υπήρχαν δεξαμενές νερού και 62 δωμάτια, καθώς και εκκλησία.Σήμερα σώζονται τα ερείπια των δωματίων, τα απομεινάρια των αμυντικών πύργων με τις πολεμίστρες, που βρίσκονται στο ανατολικό και δυτικό μέρος και μεγάλο μέρος από το καλοδιατηρημένο και αρκετά υψηλό νότιο τείχος. 

Εξωτερικά και σε μεγάλη απόσταση από το νότιο τείχος, διατηρείται αμυντικός περίβολος με μικρότερο ύψος, που προφανώς κατασκευάστηκε για να δυσκολεύει την προσέγγιση του εχθρού, αφού δίχως αυτό η πρόσβαση μέχρι τα κύρια τείχη θα ήταν αρκετά εύκολη, λόγω της σχετικής ομαλότητας της πλαγιάς. Αντίθετα, η από βορρά πρόσβαση είναι δυσκολότερη, λόγω του απόκρημνου βράχου. Στον βορειοανατολικό πύργο υπάρχουν μεγάλα τοξωτά παράθυρα, τα οποία, πιθανώς κατά την κοινή πρακτική, χρησίμευαν ως είσοδοι με ανεμόσκαλες.Πηγή  Κάστρο Απολίχνων - Apolichnon castle.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου