Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Τα Ελαιοτριβεία στην Καλαμωτή μιας άλλης εποχής

 


                                                           Η ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΩΤΗ

 Η μείωση των κατοίκων με την πάροδο των τελευταίων χρόνων ανάγκασε μερικές επιχειρήσεις να κλείσουν στην Καλαμωτή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσουν όλα τα ελαιοτριβεία που υπήρχαν στην Καλαμωτή λόγω του ότι ήταν ασύμφοροι η λειτουργία τους.

Η επεξεργασία του ελαιοκάρπου  για την παραγωγή του  ελαιολάδου γινόταν στα ελαιοτριβεία

Στην  Καλαμωτή λειτουργούσαν κάποτε πέντε  ιδιόκτητα ελαιοτριβεία   Ήταν τα ελαιοτριβεία που είχαν, α) οι οικογένειες  Γάλάτουλα Δημήτρη - Γλαβά Γεωργίου στην Αγία Κυριακή, β) της οικογένειας Φιστέ  Ιακώβου στην πάνω Πόρτα γ) της οικογένειας Βιτέλλα Φιλόδωρου στην  κάτω Πόρτα, δ} της  οικογένειας Στεφανάκη Ισιδώρου στον Χριστό και της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών που το αγόρασε από τους κληρονόμους των μετόχων της ΣΑΒEMΙΚΑ την φάμπρικα το 1964 στου {Λιαρί }.  

Ο κύριος λόγος ανάπτυξης αυτών των παραδοσιακών μονάδων ήταν η μεγάλη ποσότητα ελαιοκάρπου που συγκεντρώνονταν από τους κατοίκους, καθώς η συγκομιδή της ελιάς αποτελούσε και αποτελεί την κύρια και μοναδική χειμερινή ενασχόληση των κατοίκων. Η ελιά μαζί με την μαστίχα ήταν τα κύρια προϊόντα που επέφεραν από παλιά έσοδα στους κατοίκους της Καλαμωτής, απαραίτητα για την ανάπτυξη της κάθε οικογένειας ξεχωριστά και την ευημερία του χωριού.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου