Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Οι Γυμναστικές επιδείξεις στην Καλαμωτή την δεκαετία του 50 και του 60

 




Στην Καλαμωτή οι γυμναστικές επιδείξεις ήταν μια γιορτή για τους κατοίκους και διεξαγόταν στις 21Μαϊου κάθε έτους για να τιμήσουν την μνήμη του Μέγα
Ευεργέτη και ιδρυτή του Γυμνασίου Καλαμωτής Κωνσταντίνου Βαμβακά. 
Το σχολικό έτος έκλεινε πάντα με τις γυμναστικές επιδείξεις εκείνα τα χρόνια, μέχρι και τα μισά της δεκαετίας του ’70 που καταργήθηκαν.

Όλοι οι μαθητές προσπαθούσαν να εντυπωσιάσουν γονείς, δασκάλους, θεατές, με τις επιδεξιότητες, την αρμονία και τον συγχρονισμό.

Οι Γυμναστικές Επιδείξεις αποτελούσαν τη σημαντικότερη σχολική εκδήλωση και θα μείνουν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη όλων εμάς που γεννηθήκαμε πριν και κατά την δεκαετία του 60. Αποτελούσαν κορυφαίο γεγονός για την τοπική κοινωνία του χωριού και τις παρακολουθούσαν οι αρχές του τόπου, (πρόεδροι, ιερείς, αστυνομικοί, στρατιωτικοί κ.ά.), οι γονείς των μαθητών καθώς και πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά.

Ο χώρος που γινόταν οι  Γυμναστικές Επιδείξεις ήταν το προαύλιο του Γυμνασίου. Οι μαθητές ντυμένοι με άσπρα φανελάκια και μπλε παντελονάκια τα αγόρια, άσπρα φανελάκια και μπλε φούστες τα κορίτσια, παρελαύνουν μπροστά από τους θεατές με τη συνοδεία της μπάντας του Σχολείου Στη συνέχεια κατά τάξη, εκτελούσαν ασκήσεις ακριβείας , χορούς, ακροβατικά κ.ά. Την ιδιαίτερη προσοχή και το ενδιαφέρον των θεατών τραβούσαν οι αγώνες στίβου. Στο τέλος των αγώνων γινόταν η απονομή των κυπέλλων και των μεταλλίων στους νικητές και έκλειναν οι εκδηλώσεις με τον Εθνικό Ύμνο και την υποστολή της σημαίας.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου