Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Εκδρομή στην Κώμη του Γυμνασίου Καλαμωτής το 1958



Καθηγητές, από αριστερά Κώστας Παντελάρας,-άγνωστος,-Μαϊστρος Ιωάννης,-Γάλάτουλας Θεόδωρος,-Τάτσης Ιωάννης.

Πίσω από τη φωτογραφία γράφει: φώτο-Μαΐστρος εικοσιοκτώ Οκτωβρίου χίλια εννιακόσια πενήντα οκτώ, πρέπει να τραβήχτηκε περίπου εκατό μέτρα πίσω από την παραλία της κώμης στη νότια Χίο. οι μαθητές είναι από το γυμνάσιο Καλαμωτής, οι περισσότεροι γεννημένοι το σαράντα-σαραντα ένα στην Καλαμωτή και τα γύρω Μαστιχοχώρια. είναι στην τελευταία τάξη του τότε εξατάξιου γυμνασίου, στην πρώτη σειρά κάθονται οι καθηγητές τους. πήγαν εκδρομή στην Κώμη, τους ακολούθησε και ο φωτογράφος που ήταν και ο φωτογράφος όλης της νότιας Χίου για δεκαετίες. 

Η σφραγίδα του πίσω από κάθε φωτογραφία είναι μαρτυρία για εκείνα τα χρόνια. όμως εικοσιοκτώ Οκτώβρη οι μαθητές έκαναν παρέλαση στην πλατεία της Καλαμωτής με ομοιόμορφη στολή, πως βρέθηκαν μετά στην Κώμη τέσσερα χιλιόμετρα μακριά; ρώτησα το Μιχάλη Μαΐστρο, γιό του Γιώργου «θάνε δυο-τρεις μέρες πριν ή πιο ύστερα, τότε τραβούσαμε κάθε μέρα φωτογραφίες στα χωριά, πολύ δουλειά, στο τέλος της βδομάδας τις εμφανίζαμε και τις τυπώναμε και η μάνα μου χτύπαγε τη σφραγίδα σε όλες την ίδια μέρα, που να κάθεσε να ξεχωρίζεις πότε ήταν τραβηγμένη η κάθε μια.

Τότε εμφανίζαμε με πολύ καλά χημικά, τα φτιάχναμε μοναχοί μας, το χαρτί είναι έξι επί εννιά άκφα, άκφα είναι και η μηχανή, την αγόρασε ο πατέρας μου από τον Στακναρίδη το πενήντα έξι χίλιες οκτακόσιες δραχμές, ήτανε λεφτά κείνη την εποχή, εξακόσια φράγκα ήταν. Πηγή Γιάννης Κωσταρής.



Η Φωτογραφία είναι το πάθος μου έλεγε ο αείμνηστος Γεώργιος Μαϊστρος, είναι ένας τρόπος έκφρασης.

Κάθε στιγμή στην ζωή μας είναι μοναδική...

Αυτός που θα τις καταγράψει είναι τυχερός.

 

Όταν δεις ανθρώπους ευχαριστημένους από το τελικό αποτέλεσμα έχεις μια γλυκιά ικανοποίηση για την δουλειά που έκανες , έχοντας γίνει και εσύ  ένα κομμάτι τις ζωής τους...ζεις μαζί τους, μεγάλες στιγμές χαρίζοντας αυτές τις  στιγμές σε εικόνες..





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου