Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Ο αείμνηστος Ηλίας Κλεισσάς, ένας από τους τελευταίους τεχνίτες ξυστών, στο Πυργί



Τα Μαστιχοχωρούσικα Νέα, στη σημερινή ανάρτηση, παίρνωντας ως αφορμή το ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ του 2011 που αφορούσε τα Ξυστά στο Πυργί,την αφιερώνει σ
τον αείμνηστο Ηλία Κλεισσά εναν από τους τελευταίους τεχνίτες ξυστών που είχαν απομείνει την περίοδο εκείνη στο Πυργί.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιάννης Πετρόπουλος  και η εκπομπή “συνάντηση με ευτυχισμένους μαστορους”, συνάντησε τον αείμνηστο Ηλία Κλεισσά, οι οποίος του μιλά στην εκπομπή για την τεχνοτροπία και τα μυστικά αυτών των διακοσμητικών μοτίβων.

Σκοπός  της εκπομπής ήταν να προβάλλει τους ανθρώπους που με την αφοσίωση τους στην τέχνη τους, διατηρούν ζωντανή την ιστορία και την παράδοση του τόπου.Ο Ηλίας Κλεισσάς μίλησε για την δουλειά του,την ζωή και τα έργα που δημιουργεί, με κόπο και μεράκι.

Τα «Ξυστά» είναι τεχνική διακόσμησης της πρόσοψης των οικοδομημάτων που συναντάται στην περιοχή Πυργί του νησιού Χίος . Αποτελείται από γεωμετρικά διακοσμητικά σχήματα χαραγμένα κατά βάση από τα μισά της πόρτας εισόδου, σε ποικίλα σχέδια μεταξύ των οποίων κύκλοι, ρόμβοι, πελαργοί και κλαδιά δέντρων. Η τεχνοτροπία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της εν λόγω τοπικής κοινότητας καθιστώντας την περιοχή ιστορικού ενδιαφέροντος. 

Σήμερα, βέβαια, το επάγγελμα του τεχνίτη των ξυστών αργοσβήνει, αφενός διότι η εξέλιξη και ο εκσυχρωνισμός κάλυψαν της ανάγκες και αφετέρου διότι δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση  από τους νεότερους να ασχοληθούν.

Έτσι λοιπόν οι παραδοσιακές τέχνες χάνονται, δεν παύουν όμως να αποτελούν ένα τεράστιο και αναπόσπαστο κεφάλαιο του λαϊκού μας πολιτισμού.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου