Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 9η Γιορτή Μαστίχας στο Λιθί.


 Ο ,Εξωραίστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Λιθίου - Ο ΑΛΗΘΗΣ ΛΙΜΗΝσυνεχίζοντας τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις του διοργάνωσε φέτος την 9η Γιορτή Μαστίχας, με την συμμετοχή όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δ.Δ. Μαστιχοχωρίων στο Λιθί.

Στην εκδήλωση που έγινε την Δευτέρα 7-8-2023 στην πλατεία και στο γήπεδο του Λιθίου, πλήθος κόσμου κατέκλυσε τους χώρους, όπου είχαν τα τραπέζια τους  γεμάτα με πλούσια εδέσματα και ποτά, όλοι οι Σύλλογοι  και κέρναγαν τον κόσμο. Χαρακτηρίσθηκε ως η πολυπληθέστερη εκδήλωση που έγινε ποτέ στο Λιθί.

Στην εκδήλωση εκτός από τα κεράσματα, με μαστίχα και ποτά της Χίου, υπήρχε, ζωντανή μουσική με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τραγούδια, και χορούς της Χίου και του Αιγαίου, που συνόδευσαν όλα τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής. του Εκπολιτιστικού Συλλόγου  Αρμολίων -ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ-, του Πολιτιστικού Συλλόγου  Βέσσας, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ελάτας - Γ.Βερίτης -, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεστών, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ολύμπων, του Μορφωτικού Συλλόγου Πυργίου - Γ.ΘΕΟΤΟΚΑΣ- και  του Εξωραίστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Φίλων Λιθίου - Ο ΑΛΗΘΗΣ ΛΙΜΗΝ .

Στόχος της Γιορτής Μαστίχας είναι να αναδείξει την ιδιαίτερη Πολιτισμική Φυσιογνωμία του νησιού της Μαστίχας, μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις και γεγονότα που απλώνονται σε όλα τα χωριά.

Η Μαστίχα είναι ένα προϊόν  δώρο Θεού για τη Χίο και για την Ελληνική οικονομία. Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να την προστατεύσει, από αλλότρια συμφέροντα και από αεριτζήδες που αποκλειστικό σκοπό έχουν το όφελος. Η ευθύνη για την τύχη αυτού του μοναδικού προϊόντος, της μαστίχας, μοιράζεται ανάμεσα στους παραγωγούς, στην κρατική διοίκηση και στην τοπική κοινωνία. Χίος και Μαστίχα πρέπει να καταστούν σημεία διεθνούς αναφοράς για την ποιότητα της φύσεως και του Πολιτισμού.

Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο Προοδευτικός Όμιλος Καλαμωτής ευχαριστεί όσους βοήθησαν για την λαμπρή παρουσία του στην γιορτή της Μαστίχας στο Λιθί.

                                                           ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας την Ποτοποιία Στουπάκη και ιδιαίτερα τη Δήμητρα Στουπάκη για την προσφορά λικέρ μαστίχας, τα Mastiha Shop και ιδιαίτερα τον Ηλία Σμυρνιούδη για την προσφορά λουκουμιών, τον κ.Γιώργο Δαμαλά για τις φωτογραφίες από το Σαγματοποιείο,τον Γιώργο Βιτέλλα για την επεξεργασία του βίντεο ,για το επάγγελμα του σαγματοποιού, που προβλήθηκε στη γιορτή Μαστίχας,το φίλο και συμπαραστάτη του συλλόγου μας ,Ξένο Λεράκη του Γιάγκου και της Αθηνάς, πάντα πρόθυμου για βοήθεια, τις μανούλες του συλλόγου μας, Τασία Καππού και Κική Λύτρα για τα ζυμωτά ψωμιά τους, την ακούραστη κα Μαρίκα Πειραντάκου για το δέσιμο των μαντηλιών, τα κορίτσια του χορευτικού μας και τη δασκάλα χορού Ιουλία Λιγνού,την κα Πόπη Δαμίρη,για την προσφορά της σε μυζήθρες.

Και φυσικά ,ευχαριστούμε το Λιθί για την όμορφη φιλοξενία του, αλλά και όλους όσους μας τιμήσατε με την παρουσία σας!

Και του χρόνου με το καλό.
Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ του Π.Ο.Καλαμωτής





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου