Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Γνωριμία με τα χωριά του Δ.Δ.Ιωνίας, τρίτος σταθμός Καλλιμασιά



Δεκατρία (13) χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου βρίσκεται η Καλλιμασιά. Υπήρξε από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά χωριά οχυρωμένο με τείχη που έκλειναν περιμετρικά γύρω του. 

 Ήταν μια από τις σημαντικότερες κωμοπόλεις του νησιού κατά το Μεσαίωνα, καταστράφηκε όμως σχεδόν ολοκληρωτικά από σεισμό το 1881. και ανασυγκροτήθηκε σιγά-σιγά. . Είναι χτισμένη σε έναν κάμπο με ελαιόδεντρα. ενώ παράγεται και μαστίχα. Αξιοθέατα της περιοχής είναι τα ερείπια των μεσαιωνικών πύργων και οι καλοδιατηρημένες και εντυπωσιακές εκκλησίες, καθώς και το λαογραφικό μουσείο Καλλιμασιάς Η Καλλιμασιά υπήρξε η έδρα του Δήμου Ανέμωνα και του Δήμου Ιωνίας .Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι με την απογραφή του 2021 είναι 987.

.Ο γυναικείος Χειροτεχνικός Συνεταιρισμός του χωριού είναι ξακουστός για τα παραδοσιακά χιώτικα κεντήματά του. Στην Καλλιμασιά υπάρχει το μοναστήρι της Παναγίας της Πλακιδιώτισσας που θεμελιώθηκε το 1625. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, με τις καταστροφές του 1822 σφαγιάστηκαν περισσότερες από 600 μοναχές.



Από την Καλλιμασιά κατάγονταν δύο Οικουμενικοί Πατριάρχες, ο Ιωακείμ Β 
και ο Ιωακείμ Δ. ο Αντισμήναρχος Κώστας Περρίκος, αρχηγός της ΠΕΑΝ, ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου ιατρός Γεώργιος Σταγκούλης και ο πρωταθλητής της δισκοβολίας και έκτος ολυμπιονίκης το 1936 Νίκος Σύλλας .

Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς


Το 1995 άρχισε η συλλογή λαογραφικού υλικού. Ο Πρόεδρος, Γιάννης Κολλιάρος και τα μέλη του σωματείου "Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς" έκαναν τη σκέψη να αξιοποιήσουν το υπόγειο του διδακτηρίου του Γυμνασίου, συνολικού εμβαδού 550 τ.μ. Αρχικά, με τη βοήθεια αξιόλογων συγχωριανών, έστησαν το λουτρουβειό (ελαιοτριβείο) και το ρεμπικαριό (αποστακτήριο ούζου). Στη συνέχεια έχτισαν παραδοσιακά με πέτρα και γέρματα το ατσιγγαναριό (σιδηρουργείο), το ραφείο, το παπουτσίδικο, το παραδοσιακό σπίτι, το καφεπαντοπωλείο και διαμόρφωσαν χώρους για τα επαγγέλματα του κουρέα, του παπλωματά, του κηροποιού, του καλαθά, του πεταλωτή, του σαμαρά, του κρεοπώλη και άλλων επαγγελματιών. Σ' ένα γέρμα έστησαν τον μπερντέ του Καραγκιόζη. Επίσης έστησαν χωράφι με καλύβι, πηγάδι και αλώνι. Όλα τα αντικείμενα και ο ρουχισμός είναι δωρεές κατοίκων από πολλά χωριά και την πόλη της Χίου.

Ερευνητικό κέντρο για την μαστίχα Χίου, στην Καλλιμασιά



Το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας είναι έργο εμβληματικό, για τη Χίο και τη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και έργο ιδιαίτερης σημασίας και συμβολισμών αφού σε αυτό συμπυκνώνονται οι μελλοντικές προσδοκίες της Μαστίχας. Ιδρυτικοί μέτοχοι του Κέντρου Έρευνας είναι οι:
 ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ (36%), MEDITERRA (36%), IASIS PHARMA (20%), PHARMA Q (4%) και PHARMAGNOSE (4%).

Όραμα των ιδρυτικών μετόχων είναι το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας να αποτελέσει αξιόπιστο φορέα που θα συντονίζει την Ακαδημαϊκή συζήτηση και επιστημονική έρευνα για τη μαστίχα. Ερευνητικός Φορέας που θα καταγράφει συστηματικά τα ευρήματα της παγκόσμιας επιστημονικής έρευνας, θα αναζητά νέες και θα εξελίσσει υφιστάμενες εφαρμογές, και ο οποίος τελικά θα λειτουργεί ως Γέφυρα Γνώσης ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις Βιομηχανικές Επιχειρήσεις όλων των κλάδων που επενδύουν ή θέλουν να επενδύσουν στη μαστίχα.


































Κοινή πεποίθηση των Μετόχων και της Διοίκησης του Κέντρου Έρευνας Μαστίχας είναι ότι η πρωτοβουλία αυτή θα σημαδέψει το μέλλον της μαστίχας τα επόμενα χρόνια προσθέτοντας στο πάζλ των επιτυχημένων πρωτοβουλιών της ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ (εργοστάσιο ΕΛΜΑ, ίδρυση mastihashop, ίδρυση Μουσείου Μαστίχας) το κομμάτι της εφαρμοσμένης έρευνας σε συνέχεια της αυτοχρηματοδοτούμενης επιστημονικής έρευνας που έχει αρχίσει από την ΕΜΧ και τις θυγατρικές της τα τελευταία 20χρόνια.







 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου