Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

Γνωριμία με τα χωριά του Δ.Δ.Ιωνίας, πρώτος σταθμός Μυρμήγκι

 


Το Μυρμήγκι είναι ένα μικρό Μαστιχοχώρι της Χίου,σε οδική απόσταση 12 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Παλαιότερα ήταν έδρα ομώνυμης κοινότητας, ενώ σήμερα υπάγεται στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα Ιωνίας. Το μεσοσταθμικό υψόμετρο του χωριού είναι 225 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, από την οποία απέχει μερικά χιλιόμετρα. Κοντινότερα χωριά είναι το Θολοποτάμι προς τα βόρεια-βορειοδυτικά και η Μέσα Διδύμα προς τα νότια-νοτιοανατολικά.

 Είναι χτισμένο πάνω σε λόφους με ελαιόδεντρα και μαστιχόδενδρα καθώς και πολλά άλλα είδη δέντρων που δημιουργούν μια έντονη βλάστηση στην περιοχή και συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.Στη δυτική άκρη του χωριού υπάρχει μια στενή, γραφική κοιλάδα με πλατάνια που την διασχίζει ένας μικρός χείμαρρος. Η θέα από το χωριό προς τη θάλασσα είναι μοναδική. Το Μυρμήγκι, όπως και πολλά άλλα χωριά, καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς στο μεγάλο σεισμό του 1881. Γι΄ αυτό και τα περισσότερα κτίσματα, πετρόκτιστα μεν, είναι νεότερης εποχής. Η ίδρυση του χωριού καθορίζεται εις την π.Χ. εποχή μιας και τα αρχαιολογικά στοιχεία (πελασγικά τείχη) συνηγορούν σε αυτό. Οι Ενετοί άφησαν πίσω τους αρκετά έργα, κυρίως πετρόκτιστες κατασκευές , κρήνες και πηγάδια, κάποια από τα οποία διασώζονται έως σήμερα.

Τοπωνυμικά

Το Μυρμήγκι είναι γνωστό και με τις παραλλαγές Μερμήγκι και Μυρμήκι του ονόματός του. Ο κάτοικός του ονομάζεται Μερμηγκούσης (και η κάτοικος Μερμηγκούσαινα) στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα. Τοπωνύμιο «Μυρμήγκι» στη Χίο υπάρχει και στα χωριά Κουρούνια και Καλαμωτή, ενώ στην Καλαμωτή υπάρχει και «Μέρμηγκας», ενώ στο Λιθί «Μυρμηκιά». Στο Μουσείο του Α΄ Γυμνασίου Χίου φυλάγεται πέτρα με την αρχαία επιγραφή «`Οροι Μυρμηκέος», που πιθανότατα υπονοεί το σημερινό χωριό. Αλλά και οι κάτοικοι της αρχαίας Αίγινας αποκαλούνταν κάποτε «Μύρμηκες».

Πληθυσμός και οικονομία

Η εξέλιξη του πληθυσμού του Μυρμηγκιού στις επίσημες απογραφές φαίνεται στον πίνακα.

Πληθυσμός του Μυρμηγκιού
`Ετος απογραφήςΚάτοικοι
1951275
1961210
198192
199186
2001
-----------------------------
2011
------------------------------
2021
89
-------------------
93
-------------------
45

Δεν υπάρχει πεδινό έδαφος στην περιοχή και οι κάτοικοι του Μυρμηγκιού ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια ελαιοδένδρων, αλλά και μαστιχόδενδρων. Τα ερείπια ενός μικρού μεσαιωνικού κάστρου σώζονται στην περιοχή. Παλαιότερα υπήρχε η πηγή του Καραμάν Αγά και σώζονται οι σχετικές προς αυτή αρδευτικές εργασίες των Γενουατών: ένα μεγάλο και θαυμάσιο αρχιτεκτονικά πηγάδι και μία μικρή σήραγγα με πέτρινη καμάρα που οδηγεί στην πηγή.

Ο ενοριακός ναός (η «χωριοεκκλησιά») τιμάται στο όνομα της Αγίας Μαρίνας. Από τον 19ο αιώνα αναφέρονται οι παλαιοί ναοί του Αγίου Ιωάννη (πιο αξιόλογος) και της Αγίας Παρασκευής των Πρωάκηδων. Το χωριό υπάγεται εκκλησιαστικώς στην αρχιερατική εποπτεία Νενήτων της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

ΟΤαχυδρομικός Κώδικας του Μυρμηγκιού είναι 82102..

Ιστορική πηγή

Γεωργίου Ι. Ζολώτα: Ιστορία της Χίου, τόμος Α΄ («Ιστορική Τοπογραφία και Γενεαλογία»). Τύποις Π.Δ. Σακελλαρίου, Αθήναι 1921, σ. 617.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου