Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

O Καλαμωτούσικος γάμος 1905 - 2015




Ο Καλαμωτούσικος γάμος στα παλιά χρόνια, ήταν ένα ευτυχές γεγονός που συμμετείχε όλο το χωριό. Η παράδοση όπως γινόταν ο γάμος αποτελεί σήμερα το κυριότερο αντιπροσωπευτικό έθιμο της παλιάς Καλαμωτής.

 Ο τελευταίος γάμος που έγινε μ' αυτό τον τρόπο ήταν το 1946. Από τότε οι διαδικασίες άρχισαν να απλοποιούνται, περιορίζοντας κατ' αρχή στη μια ημέρα τις επίσημες εκδηλώσεις του γάμου. (Την Κυριακή απόγευμα η στεφάνωση και το βράδυ ο χορός στην πλατεία και το γεύμα στο σπίτι του γαμπρού). 

Από τη δεκαετία του 1960 πολλοί νεόνυμφοι συνήθιζαν να φεύγουν το ίδιο βράδυ του γάμου τους για το ταξίδι του μέλιτος, μιμούμενοι έτσι ξενόφερτες συνήθειες.Επίσης, αντί για τα συνηθισμένα δώρα που πρόσφεραν οι συγγενείς και φίλοι στους νιόπαντρους (χρήσιμα αντικείμενα, οικιακά σκεύη κ.ά.), αρκετοί άρχισαν να δίνουν χρήματα, πιστεύοντας έτσι ότι αξιοποιώταν καλύτερα η συνδρομή τους στις ανάγκες του νέου νοικοκυριού. Χρήματα στους νιόπαντρους δίνονταν επίσης και τα πολύ παλιά χρόνια. Πηγή kalamoti.net, Φωτ.Αρχείο Καλαμωτής.









































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου