Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

ΠΩΣ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΩΤΗ ! Άρθρο του Γεωργίου Μ. ΒΕΡΓΙΤΣΗ, Δικηγόρου Αθηνών στην εφημερίδα «ΧΙΑΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ» την Τρίτη 1η Ιουνίου 1948.

 


ΠΩΣ ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΩΤΗ ! Άρθρο του Γεωργίου Μ. ΒΕΡΓΙΤΣΗ, Δικηγόρου Αθηνών στην εφημερίδα «ΧΙΑΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ» την Τρίτη 1η Ιουνίου 1948.


Ύστερα από πολλά χρόνια βρέθηκα στην Καλαμωτή . Προσπάθησα πολύ να πιστέψω ότι ξανάβρισκα τις παλιές όμορφες μέρες της προπολεμικής περιόδου, δεν τα κατάφερα όμως . Στα πρόσωπα των κατοίκων του χωριού είναι ζωγραφισμένη η ακεφιά, αποτέλεσμα της φτώχειας που τους δέρνει. Πολλά σπίτια έμειναν χωρίς κρέας το Πάσχα. Η οικονομική καχεξία είναι γενική και οφείλεται στο γεγονός, ότι τα γεωργικά προϊόντα έχουν το ήμισυ της προπολεμικής των τιμής σε υγιείς δραχμές , εν αντιθέσει προς τα λοιπά είδη πρώτης ανάγκης τα οποία αγοράζει ο γεωργός και που ξεπερνούν τις προπολεμικές τιμές των.
Οι οικονομικές όμως δυσκολίες δεν εμποδίζουν τους γεωργούς να συνεισφέρουν από το υστέρημα τους για γενικά ζητήματα. Απόδειξη τούτου αποτελεί ο έρανος για την ανέγερση Γυμνασιακού κτιρίου που απέδωσε σημαντικό ποσό και ο κατά την ημέρα του Πάσχα διενεργηθείς έρανος για τους μαχόμενους που απέδωσε 1.500.000 δραχμές. Ευτυχώς για τους οικονομικώς στεναχωρημένους Καλαμωτουσίους που υπάρχουν οι απόδημοι συμπατριώτες μας της Αμερικής, που ενισχύουν τούς συγγενείς των με παντός είδους δέματα και οικονομικά βοηθήματα. Αλλά και οι εν Αθήναις εύποροι συμπολίται μας το ίδιο κάμνουν για την ανακούφιση των συγγενών των και των απόρων γενικά. Τις παραμονές του Πάσχα μοιράστηκαν 180 ζευγάρια παπουτσιών στους απόρους και τις οικογένειες των μαχομένων, κοινή δωρεά του Στέλιου Τριαντάφυλλου, ευφήμως εγκατεστημένου εν Νέα Υόρκη και πρωτοστατούντος σε εράνους και σε βοηθήματα υπέρ των απόρων της ιδιαιτέρας μας Πατρίδος και του Μικέ Γρηγοριάδη, του γνωστού ενταύθα φαρμακεμπόρου. Η Καλαμωτή μπορεί να καυχηθεί ότι στο πρόσωπο του Μικέ Γρηγοριάδη βρήκε ένα μεγάλο ευεργέτη. Συσσίτια κατά την διάρκειαν της Κατοχής, βοηθήματα μετά την απελευθέρωση και ως επιστέγασμα η λύσις του ζωτικού προβλήματος της υδρεύσεως οφείλονται στην γενναιοδωρία του Μικέ Γρηγοριάδη.
Τελευταίως και ένας άλλος ευεργέτης ακολουθεί τα αχνάρια του Γρηγοριάδη. Ο ενταύθα εγκατεστημένος χρωματέμπορος Νικόλαος Χούλης, ο οποίος έχει ψύχωση με την Καλαμωτή. Την επισκέπτεται συχνά και ανακουφίζει με σημαντικά βοηθήματα την δυστυχία των απόρων. Συνεισφέρει αρκετά ποσά σε κάθε έρανο κοινής ωφελείας και στην γενναιοδωρία του οφείλεται η ανοικοδόμησις Διωρόφου Κοινοτικού Νοσοκομείου ανεγερθέντος δαπάναις του.
Μετά την αποπεράτωση του εν λόγω νοσοκομείου, οι βουλευταί μας πρέπει να φροντίσουν να το κάμουν Κρατικό κι έτσι τα Μαστιχόχωρα θα αποκτήσουν ένα συγχρονισμένο Νοσηλευτήριο με εξασφαλισμένη την λειτουργία του.
Η Καλαμωτή οφείλει ευγνωμοσύνη εις τα απόδημα τέκνα της τα
οποία προθύμως και γενναίως συνεισφέρουν δια την επίλυσην των ζωτικών αναγκών της. Οι συμπολίται μου οφείλουν να περιβάλλουν τους ευεργέτας των με αγάπη και στοργή, διότι στην σημερινή εποχή όλα μετριούνται με την ύλη , είναι πολύ λίγοι εκείνοι που διαθέτουν τον ιδρώτα τους σε έργα κοινής ωφελείας.
Για αυτό τους ανήκουν δίκαιοι έπαινοι και τιμές.
Όσο όμως κι αν ελύθησαν σημαντικά προβλήματα της Καλαμωτής χάρις εις τους ανωτέρω ευεργέτας της , υπάρχουν κι άλλα άλυτα ακόμα, όπως είναι το ζήτημα των υπονόμων, η λύσις των οποίων θα ρυθμιστεί ευκολότερα μέτρα την λειτουργία των νέων έργων υδρεύσεως , ο ηλεκτροφωτισμός , η επισκευή των δρόμων, ο καλλωπισμός του Ηρώου και τόσα άλλα ζητήματα.
Ευχόμεθα όπως το παράδειγμα των γενναιοδώρων ευεργετών μας μιμηθούν και άλλοι εις τρόπον ώστε να δημιουργηθεί μια ευγενής άμιλλα μεταξύ των ευπόρων συμπολιτών μας δια την επίλυσιν όλων των ζωτικών προβλημάτων της ωραίας κωμοπόλεως μας.
Όσοι αγαπούν την Καλαμωτή καλούνται να το αποδείξουν εμπράκτως και ο νεοσυσταθείς Σύλλογος Καλαμωτουσίων Αττικής καλείται να παίξει τον ρόλο του εν προκειμένω.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ. ΒΕΡΓΙΤΣΗΣ
Δικηγόρος

Πηγή ( Αρχείο Ιατρού Ιάκωβου Τρυφ.ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ). .







ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου