Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Παγωτό = Κριτής = στην Καλαμωτή



Η δροσιστκή γλυκιά γεύση του παγωτού είναι η απόλαυση που συνδέεται όσο τίποτα άλλο με τις παιδικές, ανέμελες αναμνήσεις. Δεν είναι τυχαίο πως μπορεί να μας φτιάξει το κέφι από την πρώτη μπουκιά.



Μιχάλης Κανάριος - Παντελής Κριτής

Το παγωτό είναι το γλύκισμα κατατεθέν του καλοκαιριού και η μεγάλη αγάπη μικρών-μεγάλων που το καταναλώνουν μαζικά τους θερινούς μήνες και όχι μόνο, το παγωτό αδιαμφισβήτητα είναι ένας από τους πιο γλυκούς πειρασμούς της καθημερινότητάς μας. 

Την δεκαετία του 60 υπήρχε στην Καλαμωτή το κατάστημα του Παντελή  Κριτή, το οποίο μονοπωλούσε στην κατασκευή του παγωτού στο χωριό..Έχοντας μια χειροκίνητη παγωτομηχανή ο Παντελής αφού την γέμιζε με τα απαραίτητα υλικά,γάλα, αφράτη  κρέμα γάλακτος, αυγά και αρωματική βανίλια, αναζητούσε παιδιά για να γυρίζουν την παγωτομηχανή.
 Ήμουνα ένα από τα παιδιά της τότε εποχής που αναλαμβάναμε να γυρίζουμε την παγωτομηχανή  μέχρι να γίνει η ψύξη στο παγωτό. Η αμοιβή μας ήταν ένα χωνάκι της  μίας δραχμής συν πέντε δραχμές.Εκτός από το παγωτό έφτιαχνε ωραίο καταϊφι και μπακλαβά,

Ο Παντελής είχε μια μεγάλη διαδρομή γεμάτη από γλυκές γεύσεις και δημιουργίες, με μεράκι και συνέπεια είχε καταφέρει να είναι μοναδικός στο είδος του, που δυστυχώς χάθηκε στην συνέχεια μετά το φευγιό του.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου