Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Πεύκο που δεν κλαδεύεται σύριζα κόβεται, όπως στον Άη Γιάννη Καλαμωτής





Θύμα της πάγιας αντίληψης που επικρατεί σε αυτόν τον τόπο, πως ό,τι χρειάζεται φροντίδα, συντήρηση και έξοδα καλύτερα να φεύγει, έπεσε ένα πεύκο δεκαετιών, που βρισκόταν μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Γιάννη, στην Καλαμωτή της Χίου.
Το συγκεκριμένο πεύκο δέσποζε σε έναν ελεύθερο κοινόχρηστο και ανοικτό χώρο μπροστά από την εκκλησία, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά την κατεδάφιση παλαιών κτισμάτων και αποτελούσε όαση δροσιάς στην περιοχή, σημείο συνάντησης των παιδιών και παιχνιδιού τους, αλλά και χώρο ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων του χωριού.
Το μοναδικό αυτό πεύκο φαίνεται, όμως, πως ενοχλούσε. Ενοχλούσε όσους έχουν την αντίληψη πως δεν πρέπει να δείχνουμε και πολύ φροντίδα στα παλιά σπίτια (τα αφήνουμε να ερειπώνουν και μετά τα κατεδαφίζουμε), στα δέντρα που εκ της φύσεως έχουν κάποιες «ατέλειες», όπως το συγκεκριμένο.
Το οποίο, τι είχε; Είχε πάρει μια κλίση και μερικές φορές από τον δυνατό αέρα κάποια κλαδιά έπεφταν. Προφανώς και τα δύο είναι προβλήματα, που πρέπει να αντιμετωπισθούν με κανόνες και μέσα που σήμερα η τεχνική και η επιστήμη μάς παρέχουν: Δηλαδή, με συντήρηση και σωστό κατά καιρούς κλάδεμα και με στήριξη, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να προστατευθούν οι άνθρωποι, οι περαστικοί, τα παιδιά που παίζουν κάτω από το πεύκο.
Αυτά, όμως, φαντάζουν πολυτέλειες για όσους δεν έχουν συναίσθηση της προσφοράς έστω και ενός πεύκου μέσα στον οικιστικό ιστό, ακόμα κι αν γέρνει, άλλωστε τα περισσότερα πεύκα γέρνουν, μόνο τα κυπαρίσσια πάνε ίσια προς τον ουρανό.

Αντί κλαδέματος, καρατόμηση του πεύκου

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, περίοικος υπέβαλε στον δήμο Χίου αίτημα για την κλάδευση του δέντρου, αίτημα απολύτως λογικό, αν το πεύκο χρειαζόταν κλάδεμα, που κατά τις μαρτυρίες άλλων περίοικων χρειαζόταν.
Επελήφθη του αιτήματος η υπηρεσία πρασίνου του δήμου Χίου, η οποία έστειλε καλαθοφόρο όχημα, πλην – όμως – τούτο δεν κατέστη δυνατόν λόγω του στενού δρόμου πρόσβασης στον χώρο.
Ε, λοιπόν, αυτό ήταν η αφορμή. Αφού το καλαθοφόρο όχημα δεν μπορούσε να πάει τα πράγματα έπρεπε να… απλουστευθούν. Και τι το απλούστερο από την κοπή του δέντρου. Για την οποία, ωστόσο, έπρεπε να υπάρχει έγκριση της επιτροπής ποιότητας ζωής, όπερ και έγινε με την 15/23.6.2020 απόφασή της.
Η υπηρεσία πρασίνου, αφού απέτυχε η πρόσβαση του καλαθοφόρου, απεφάνθη: «Κατά την αυτοψία (σ.σ. μετά την αποτυχημένη απόπειρα πρόσβασης) διαπιστώθηκε επίσης ότι πρόκειται για δέντρο με μεγάλο ύψος το οποίο όμως έχει πάρει κλίση και καθίσταται επικίνδυνο. Ως εκ τούτου (και σε συνδυασμό με το σχετικό 2), η Υπηρεσία μας εισηγείται την κοπή του συγκεκριμένου δέντρου και δεσμεύεται να φυτέψει σε άλλη θέση, ως οικολογικό αντιστάθμισμα (Κανονισμός Καθαριότητας, άρθρο 48 παρ.6 & άρθρο 49), δύο (2) άλλα δέντρα».

Πώς φτάσαμε από το κλάδεμα στην κοπή του δέντρου

Έχει, όμως, σημασία να δούμε επακριβώς τι αναφέρει η εισήγηση της υπηρεσίας πρασίνου του δήμου Χίου, καθώς και την αλληλουχία των γεγονότων:
«Πραγματοποιήθηκε αυτοψία και διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή που βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην Καλαμωτή, φύεται πεύκο για το οποίο ζητήθηκε η κλάδευσή του. Έγινε προσπάθεια προσέγγισης του καλαθοφόρου οχήματος του Δήμου μας για να προχωρήσει στην κλάδευση αλλά αυτό στάθηκε αδύνατο λόγω του στενού δρόμου πρόσβασης. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε επίσης ότι πρόκειται για δέντρο με μεγάλο ύψος το οποίο όμως έχει πάρει κλίση και καθίσταται επικίνδυνο».
Είναι προφανές, ότι αφού είχε προηγηθεί αυτοψία έπρεπε εξ αρχής να είχε διαπιστωθεί ότι το πεύκο έχει πάρει κλίση και είναι επικίνδυνο, κατά την δική τους εκτίμηση, βεβαίως. Όμως, επίκληση τούτου (του επικινδύνου) έγινε εκ των υστέρων, αφού προηγουμένως είχε αποτύχει η πρόσβαση του καλαθοφόρου οχήματος. Αυτό, η μη πρόσβαση δηλαδή, έκανε τα πράγματα δύσκολα, οπότε μπήκε σε εφαρμογή το plan B.
Κατόπιν τούτων, ομοφώνως η επιτροπή ποιότητας ζωής ενέκρινε την καρατόμηση του πεύκου, αφού έλαβε υπόψη της και την σχετική απόφαση (αριθ. 20/2019) της Τ.Κ Καλαμωτής. Αν και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Θεοδόσης Σταθόπουλος αρνήθηκε ότι εισηγήθηκε σχετικά η τοπική κοινότητα.

Ο κύβος ερρίφθη, η αποστολή εξετελέσθη το πρωί της Παρασκευής

Μετά το «πράσινο φως» από την επιτροπή ποιότητας ζωής, συνεργείο του δήμου Χίου επενέβη την περασμένη Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020, έκοψε σύριζα το… καταραμένο πεύκο και άφησε σε κοινή θέα προς… παραδειγματισμόν τα τεμάχιά του.
Ο κ. Θάνος Βλαστός, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, είναι εκ των Αθηναίων εκείνων – κι αυτοί είναι πολλοί – που εδώ και χρόνια επέλεξαν την Καλαμωτή ως τόπο τους. Αγόρασαν σπίτια, τα επισκεύασαν και διαμένουν στο χωριό όσο περισσότερο χρόνο μπορεί ο καθένας. Είναι από αυτούς που αγαπούν την Καλαμωτή και την νοιάζονται.
Ο κ. Βλαστός εκφράζει την θλίψη του για το περιστατικό και επισημαίνει – μιλώντας στον astraparis.gr – ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αγάπη, φροντίδα και προσοχή για τα δέντρα στον αστικό ιστό, ενώ για το συγκεκριμένο πεύκο ήταν κατηγορηματικός ότι ουδεμία προσπάθεια έγινε για να σωθεί.  ΠΗΓΗ ΑΣΤΡΑΠΑΡΗΣ
Τις φωτογραφίες (νέες και παλαιές) παραχώρησε στον astraparis.gr ο κ. Θάνος Βλαστός, ενώ η φωτογραφία με τα παιδιά μπροστά στην εκκλησία είναι της κας Άννας Μισαηλίδου και είχε δημοσιευθεί στην aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου