ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΪΣΤΡΟΣ 1920 - 2000
Ο Γεώργιος Μαΐστρος πέθανε το Φεβρουάριο του 2000, αλλά άφησε πίσω του έναν θησαυρό, του οποίου δεν είχε επίγνωση. Το φωτογραφικό του υλικό, όπως και το φίλμ του αδελφού του Κώστα, αποτελούν πολιτιστική μας κληρονομιά πού όπως γράφει σε ένα άρθρο της η Στέλλα Μανέ η διάσωση του και το αίτημα να του αποδοθεί ο σεβασμός και η θέση που του αρμόζει είναι υποχρέωση της κοινωνίας και της πολιτείας.
Το νεοσύστατο ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ που τόσο άδικα έπαυσε να λειτουργεί, την τρίτη ημέρα των εκδηλώσεων αφιερώθηκε στο πρώτο μέρος του προγράμματος στον ιστορικό φωτογράφο της Καλαμωτής Γεώργιο Μαϊστρο και στα παιδιά του Μιχάλη και Φιλόδωρο με την προβολή βίντεο που παρουσίασε ο Μιχαήλ Κανάριος και επιμελήθηκε ο Γεώργιος Δαμαλάς.
"Εάν ζούσε σήμερα ο Γιώργος Μαΐστρος",θα αισθανόταν σίγουρα συγκινημένος ίσως και κολακευμένος, αλλά ταυτόχρονα κάπως αμήχανος, σα να υπήρχε σ’ όλα αυτά μια δόση υπερβολής.Οι άνθρωποι σαν το Μαϊστρο μη έχοντας άλλου είδους μέτρα σύγκρισης και κριτήρια αρκούνταν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους στο ρόλο και στο χώρο που βρέθηκαν. Του έφτανε που οι συντοπίτες του αγαπούσαν τις φωτογραφίες του, τις έκαναν κάδρα και τις έβαζαν στα σπίτια τους και που εκείνος μεσ’απ’αυτές κατάφερε να ξεφύγει απ’την ανωνυμία των προδιαγραφών του και να γράψει, με μία έννοια, ιστορία.
Πηγή kalamotinet
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΪΣΤΡΟΣ 1947 -2015
Ο Μιχάλης από τα 14 χρόνια του μαζί με τον πατέρα του γύριζαν όλα τα χωριά της Νότιας Χίου και φωτογράφιζαν διάφορα θέματα όπως, Παρελάσεις, αγιασμούς, εγκαίνια σχολείων, αλλά και γάμους, βαφτίσεις, κηδείες, πανηγύρια, αναμνηστικές φωτογραφίες και στιγμιότυπα από το μάζεμα της μαστίχας, τις εκδρομές, τις παρέες κ.λ.π. ήταν τα θέματά του.
Ο Μιχάλης παντρεύτηκε και έζησε τα 30 τελευταία χρόνια της ζωής του στην Καλαμωτή, όπου απέκτησε δύο παιδιά.
Ο Μιχάλης ο τελευταίος φωτογράφος του χωριού μας, δεν είχε επίγνωση της τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς που του άφησε ο πατέρας του και συνέχισε να δημιουργεί ο ίδιος .
Ο Μιχάλης κατάφερε με τ’όνομα του και οι φωτογραφίες του με τη σφραγίδα «Φώτο Μαΐστρος», να δεσπόζουν σχεδόν σε όλα τα σπίτια της Καλαμωτής και των Νοτιοχώρων και θα επιβεβαιώνει ότι ο Μιχάλης Μαΐστρος που πήρε την σκυτάλη της φωτογραφίας από τον πατέρα του, ήταν κάτι πολύ περισσότερο από έναν επαγγελματία. Ήταν, χωρίς να το ξέρει ίσως, ένας καλλιτέχνης, που θα μας φέρνει θύμισες και μνήμες από χρόνια τρυφερά, και πρόσωπα και γεγονότα αγαπημένα.Από μια Καλαμωτή που γνώρισε μεγαλεία και δόξες και που γαλούχησε επιστήμονες και ανθρώπους των γραμμάτων, που σήμερα κατέχουν αξιόλογες θέσεις σε ολόκληρη τη Χίο, αλλά και το Πανελλήνιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου