Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Βομβαρδισμένο τοπίο μοιάζει στη θέα των ετοιμόρροπων κτισμάτων η Καλαμωτή. Εγκατάλειψη και αδιαφορία για τα ετοιμόρροπα στην Καλαμωτή

 Τα Μαστιχοχωρούσικα Νέα, παίρνοντας ως αφορμή την κατάρρευση κτιρίου σε κεντρικό δρόμο της Καλλιμασιάς και της δηλώσεις της Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιμασιάς Η ΠΡΟΟΔΟΣ Αγγελικής Κωνσταντίνου, ότι η Καλλιμασιά θα έχει την τύχει της Καλαμωτής με το κλείσιμο των δρόμων του χωριού, δημοσιεύουν τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια, το χρόνιο πρόβλημα των ετοιμόρροπων κτισμάτων στην Καλαμωτή, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος κατάρρευσης, προειδοποιώντας και ζητώντας να αναλάβουν δράση οι υπηρεσίες. 
Ανάλογα έγγραφα έχουν  γίνει και από τους κατοίκους, σε πολεοδομία, μέχρι και στην εισαγγελία είχε φθάσει το θέμα αλλά κανενός το αυτί δεν ίδρωνε.

Τα Μαστιχοχωρούσικα Νέα βρέθηκαν στην Καλαμωτή και με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσαν ότι δέκα δρόμοι που οδηγούν στην πάνω πλάτσα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής ,είναι κλειστοί.
Υπάρχει δρόμος που είναι κλειστός 40 χρόνια. ΕΛΕΟΣ

Αυτό συμβαίνει λόγω των άσκημων καιρικών συνθηκών, τα ακατοίκητα σπίτια που βρίσκονται στο έλεος της φθοράς του χρόνου,  έχουν γίνει βραδυφλεγείς βόμβες που μπορεί οποτεδήποτε να σκάσουν προκαλώντας ατυχήματα σε άτυχους περαστικούς που για κακή τους τύχη βρέθηκαν εκεί. 
Σιδηροκατασκευές - Κάτω Παναγιά

Είναι γεγονός ότι κρύβουν επικίνδυνες παγίδες τα ετοιμόρροπα παλαιά σπίτια που υπάρχουν διάσπαρτα στην Καλαμωτή. 
Τα περισσότερα  απ΄αυτά ανήκουν σε ιδιώτες που τα έχουν εγκαταλήψη είτε γιατί δεν μπορούν να τα αναπαλαιώσουν λόγω του υψηλού κόστους, καθότι έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα, είτε γιατί είναι πολλοί κληρονόμοι και δεν μπορούν  να τα ξεκαθαρίσουν.
Δρόμος Νέστωρα -30 χρόνια κλειστός

Μας έχει δημιουργηθεί μία εύλογη απορία, καλός έχει χαρακτηριστεί η Καλαμωτή παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός για να διαφυλαχθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά, όταν όμως η λύση γίνεται με σιδηροκατασκευές που κρατάνε τα ετοιμόρροπα, αυτή είναι τελικά η εικόνα ενός όμορφου ιστορικού Μεσαιωνικού χωριού. Το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο πολλά χρόνια και κανείς δεν κάνει κάτι.
Σιδηροκατασκευές -ΧΡΙΣΤΟΣ

Μήπως τώρα πρέπει να συγκινηθούν οι αρμόδιοι να σκύψουν και να λύσουν το πρόβλημα, εάν όχι μήπως αγαπητοί μου συγχωριανοί, πρέπει εμείς, μαζί με όλους τους φορείς του χωριού, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές έχουμε να αναγεννήσουμε το χωριό μας, θυμίζοντας σας ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εφημερίδα  "Πρόοδος'', την ομιλία του Γυμνασιάρχη Παπανικολάου στα εγκαίνια του Γυμνασίου Καλαμωτής, που στον επίλογο της ομιλίας του είπε:" Όλοι όσοι αγαπούν τον πολιτισμό, την πρόοδο, στέκονται με σεβασμό και θαυμασμό μπροστά στις χειρονομίες των παιδιών που γέννησε και ανάστησε η Καλαμωτή. Σας βεβαιώνω πως αν αυτό είχε γενικό χαρακτήρα, αν η ομόνοια βασίλευε σ' όλη τη χώρα μας, αν η καλοσύνη και η αγάπη ήσαν σύμβουλοι των ανθρώπων, δεν θα υπήρχε τόσος ανθρώπινος πόνος ούτε τόσες τραγωδίες γύρω μας. Δημιουργείτε και η δημιουργία είναι το πραγματικό, το αιώνιο και ακατάλυτο νόημα της ζωής''

Σε μια εποχή που δυστυχώς η ευαισθησία δεν περισσεύει χρειάζεται κάποιο ταρακούνημα, ένα δυνατό Klck που μπορεί να γίνει μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το πρόβλημα αυτό παραμένει άλυτο πολλά χρόνια και κανείς δεν κάνει τίποτα

Μήπως έφθασε η ώρα στη νέα Δημοτική Αρχή, να συγκινηθούν οι αρμόδιοι και  να σκύψουν να λύσουν το πρόβλημα.

Ελπίζουμε η αρχαιολογία και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να ενεργοποιηθούν πριν καταρρεύσουν τα επικίνδυνα κτίσματα και θρηνήσουμε θύματα και τότε οπωσδήποτε θα ζητηθούν ευθύνες
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου