Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Η εκπαιδευτική πορεία του Αριστοτέλη Κωτσέλη

 


Τα Μαστιχοχωρουσικα Νέα, έχουν ανοίξει μία στήλη με την ιστορία των  Δημοτικών Σχολείων, του Δημοτικού Διαμερίσματος Μαστιχοχωρίων και των δασκάλων που υπηρέτησαν σε αυτά. Ακόμα και για τα Σχολεία που λειτούργησαν την εποχή της πληθυσμιακής ακμής των χωριών μας και είναι κλειστά σήμερα.

Οι δάσκαλοι. άνθρωποι με ευρύτητα πνεύματος, αλτρουιστικά αισθήματα και διάθεση εκπαιδευτικής προσφοράς, γίνονται για τους νέους σήμερα παράδειγμα προς μίμηση. Και μιμητές δεν μπορεί να βρεθούν εάν δεν υπάρχει δημόσια αναγνώριση στην εκπαιδευτικής τους  πορεία και  δικαίωση αυτών, που ήδη προσέφεραν τα μέγιστα στην εκπαίδευση.Ας γνωρίσουμε, ξεκινώντας σήμερα από το Δημοτικό Σχολείο  Αρμολίων και με τον Δάσκαλο Αριστοτέλη Κωτσέλη.

Στις επόμενες αναρτήσεις των Μαστιχωχορούσικων Νέων,θα έχουμε την δυνατότητα να θυμηθούμε την ιστορία των σχολείων και των υπολοίπων εκπαιδευτικών του Δ.Δ Μαστιχοχωρίων στέλνοντας μας τα βιογραφικά τους.

Τα Αρμόλια βρίσκονται 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πόλη της Χίου και αποτελούν το κεντρικό σταυροδρόμι για τα νότια χωριά.Οι κάτοικοι των Αρμολίων ασχολούνται εκτός από την μαστίχα και με την παραγωγή λαδιού και δημητριακών.Από την αρχαιότητα ένα μέρος των κατοίκων ασχολείται με την αγγειοπλαστική λόγω της ύπαρξης αργιλώδους εδάφους στην περιοχή. Σήμερα τα Αρμόλια είναι γνωστά για τα πήλινα αγγεία του,γλάστρες,κανάτια, μπουρμπούλια, πιθάρια κ.λ.π.

Το Δημοτικό Σχολείο Αρμολίων, βρίσκεται στη Ν.Α. άκρη του χωριού προς το μέρος της Καλαμωτής θεμελιώθηκε την άνοιξη του 1937 . Η κατασκευή του έγινε από την εθελοντική προσφορά των κατοίκων του χωριού. Ήταν διτάξιο. Το Σχολείο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1950. Μέχρι τότε τα μαθήματα γίνονταν στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού,κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.Το νέο  Δημοτικό Σχολείο διέθετε δύο αίθουσες διδασκαλίες,ένα γραφείο για τους διδάσκοντες και ένα μικρό αποθηκευτικό χώρο.Ο προαύλιος χώρος είχε παρτέρια με καλλωπιστικά φυτά. Στην ΝΑ πλευρά του βρίσκονταν τα μαγειρεία και δίπλα ακριβώς μια αίθουσα για τις μαθητικές εκδηλώσεις.Δυτικά υπήρχε και  εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι σήμερα ένα πέτρινο σιντριβάνι που κατασκευάσθηκε με προσωπική δαπάνη του Ισιδώρου Γεωργίου Μανέ κατοίκου Αρμολίων.



 Ο Δάσκαλος Αριστοτέλης Κωτσέλης, υπήρξε μια ισχυρή και πολύπλευρη προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μόρφωση και στην ευημερία των μαθητών του βάζοντας την βάση, πολλοί από αυτούς σήμερα να είναι καταξιωμένοι επιστήμονες και να τους καμαρώνει. Οι εξωσχολικές του δραστηριότητες για της ανάγκες του χωριού, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή της λίμνης, μαζί με τον αείμνηστο Σωκράτη Σφηκάκη εκδότη του Χιακού Λαού. 

Ο Αριστοτέλης Κωτσέλης, γεννήθηκε στη Ζαχάρω Hλείας στις 3 του Σεπτέμβρη του έτους 1933. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα του και μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο Ζαχάρως, το έτος 1953, μπήκε στην Παιδαγωγική  Ακαδημία Τριπόλεως από την οποία αποφοίτησε το έτος 1955.

Υπηρέτησε στο Στρατό ως έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού τη 2/ετία 1956-1958. Μετά την απόλυσή του από το Στρατό, υπηρέτησε, ως Δάσκαλος, στο Ιδιωτικό Σχολείο «ΑΓΑΛΛΙΑΝΟΥ» στους Αγίους Αναργύρους. Εκεί γνώρισε και τη Δασκάλα ΤΣΙΛΙΑΚΟΥ ΧΑΡΟΥΛΑ, την οποία αργότερα παντρεύτηκε.Τον Οκτώβριο του έτους 1959, διορίστηκε ως Δάσκαλος στην Εκπαιδευτική Περιφέρεια Αμαλιάδος και υπηρέτησε για μία 3/ετία στα Δημοτικά Σχολεία Αγνάντων και Καρυάς Πηνείας.

Μετά από 3/ετή ευδόκιμη υπηρεσία μπήκε, κατόπιν εξετάσεων, στη 2/ετή Μετεκπαίδευση Δασκάλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1963-1965).Με την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πήρε μετάθεση για την Εκπαιδευτική Περιφέρεια Χίου. Μέχρι το τέλος της 10/ετίας του 1960,συνυπηρέτησε με τη Γυναίκα του Χαρούλα Τσιλιακού-Κωτσέλη στο Δημοτικό Σχολείο Αρμολίων Χίου, ιδιαίτερη Πατρίδα της γυναίκας του.

Το 1970 πήρε μετάθεση για την Αθήνα. Το έτος 1973 γράφτηκε στην Πάντειο  Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, από την οποία πήρε πτυχίο το 1977.Το 1978, με Υπουργική απόφαση, αποσπάστηκε σε Ελληνικά Σχολεία του Εξωτερικού (Γερμανία). Για ένα χρόνο υπηρέτησε,ως Βοηθός Συμβούλου Εκπ/σης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο.

Στη συνέχεια οι Γερμανικές Αρχές, μετά από σχετική συνέντευξη, του ανέθεσαν τη Διεύθυνση του 1 ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου στο Μόναχο. Παράλληλα γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο Μονάχου για να πάρει την επάρκεια Γλώσσας. Στη συνέχεια για μία 3/ετία παρακολούθησε ειδικά μαθήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Σχολείων στην Ανωτάτη Παιδαγωγική Σχολή του Dilligen.

Στα χρόνια της υπηρεσίας μου σε Ελληνικά Σχολεία του Μονάχου, οι Συνάδελφοί του τον εξέλεξαν Πρόεδρο των Δασκάλων της Εκπ/κής Περιφέρειας Βαυαρίας. Μετά τη συμπλήρωση 5/ετούς υπηρεσίας σε Σχολεία του Εξωτερικού, επέστρεψε στην οργανική του θέση στην Ελλάδα (1 ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης) ,όπου τον επέλεξαν να αναλάβει τη Διεύθυνση του Σχολείου.

Το έτος 1989,τον κάλεσε ο τότε Υπουργός Παιδείας, ως ειδικό του Σύμβουλο σε θέματα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.Το ίδιο έτος έλαβε μέρος στις εξετάσεις για την επιλογή Συμβούλων Εκπ/σης Εξωτερικού και τον επέλεξαν ως Σύμβουλο Εκπ/σης στα Ελληνικά Σχολεία της Βαυαρίας. Με την ιδιότητα πλέον του Μορφωτικού Ακολούθου, υπηρέτησε στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μόναχο την 3/ετια 1990-1993.

Το έτος 1993, συμπλήρωσε 35/ετία και συνταξιοδοτήθηκα.

Σήμερα η όψη του Δημοτικού Σχολείου Αρμολίων έχει αλλάξει.Ο προαύλιος χώρος έχει μετατραπεί σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Ο χώρος του Σχολείου έχει γίνει Πυροσβεστικός Σταθμός  και λειτουργεί από το 2002.Οι λιγοστοί μαθητές των Αρμολίων μέχρι σήμερα μεταφέρονται στο Δημοτικό Σχολείο Πυργίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου