Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

H υφάντρα των Χανίων που δίνει δημιουργίες της στον οίκο Chanel και στο ελληνικό brand Gaenus της Καλαμωτούσαινας Ευτυχίας Σαρρή


                                     Δέσποινα Παντελάκη Σωμάκη

H Δέσποινα Παντελάκη Σωμάκη, μία γυναίκα γεμάτη ενέργεια και συγχρόνως μια γυναίκα χαμηλών τόνων με μεγαλείο ψυχής, κατάφερε με αγάπη και πολλή δουλειά να κάνει γνωστή την υφαντική τέχνη σε όλο τον κόσμο, καθώς δημιουργίες της έχουν ξεχωρίσει και επιλέξει μεγάλοι οίκοι μόδας όπως ο Dior αλλά και ο οίκος Chanel, με τον οποίο συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια 

.H Δέσποινα Παντελάκη Σωμάκη, δίνοντας μία συνέντευξη στο zarpanews.gr μεταξύ άλλων είπε. Πριν λίγα χρόνια έκανα μία έκθεση με υφαντά  εργόχειρα στο Γιαλί Τζαμισί, η οποία ήταν η αφορμή να “ανοίξει” ο δρόμος ακόμα περισσότερο και να φτάσει μέχρι δύο από τους πιο διάσημους οίκους μόδας στον κόσμο: «Καλοκαίρι 2016 ή 2017. Ανάμεσα στον κόσμο που επισκεπτόταν την έκθεση, ήταν και δύο κυρίες που κοίταζαν τα υφάσματα που είχα φτιάξει. Αγόρασαν δύο κομμάτια της συλλογής μου φτιαγμένα από σαντούκ (το σαντούκ είναι ένα ύφασμα φτιαγμένο από μετάξι, ένα νήμα βαρύ και πολύ γυαλιστερό), μου άφησαν τις κάρτες τους και μου είπαν ότι τα υφάσματα θα χρησιμοποιηθούν στην collection τους. Τότε είδα ότι η μία ήταν σχεδιάστρια και η άλλη στυλίστρια στον οίκο Chanel. Πού τα χρησιμοποίησαν δεν ξέρω, ειλικρινά δεν έψαξα ποτέ»


                                                 Η Ευτυχία Σαρρή 

Συνεργάζομαι επίσης και με το ελληνικό brand Gaenus: “Η ιδιοκτήτρια Ευτυχία Σαρρή με είχε δει  στην έκθεση στο Γιαλί Τζαμί. Επικοινώνησε μαζί μου λίγο καιρό μετά και μου έδωσε παραγγελίες υφασμάτων με συγκεκριμένα νήματα, σχέδια και ρίγες” Πηγή zarpanews.gr. 

Η Ευτυχία Σαρρή, η καταγωγή της είναι από την Καλαμωτή της Χίου, είναι μια καταξιωμένη σχεδιάστρια μόδας διεθνώς αναγνωρισμένη.Τα υφαντά που της έδωσε η Δέσποινα Παντελάκη Σωμάκη, έφτιαξε ρούχα που δείχνουν την αξία της δημιουργικής δουλειάς της σχεδιάστριας μόδας.

Το “conceptual streetwear” brand της Ευτυχίας Σαρρή, κεντρίζει το ενδιαφέρον διεθνών buyers, προωθεί τη βιώσιμη μόδα, χρησιμοποιεί παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής και εμπνέεται από τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές μιας μπερδεμένης γενιάς.

Η Ευτυχία Σαρρή τo 2015 αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Φλωρεντία, μετακόμισε στο Λονδίνο για να κάνει πρακτική στο στούντιο της Faustine Steinmetz. Εκεί ήρθε σε επαφή με τον δημιουργικό κύκλο του Λονδίνου και είδε πως οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες. Την εντυπωσίασε το κλίμα συνεργασίας και το έντονο στοιχείο του community.Ήταν η εποχή που γινόταν η στροφή σε πιο ethical brands. 

Υπήρχε έντονα η ανάγκη αντίδρασης λόγω της κλιματικής αλλαγής, της ανόδου του φασισμού, της τρομοκρατίας και του προσφυγικού. Είμαστε μια γενιά που έχει ανάγκη την αλλαγή, που θέλει να δει τον κόσμο με άλλα μάτια. Αυτό ήταν και το κίνητρο της δημιουργίας του Gaenus, ένα όνομα που εξηγεί ακριβώς αυτό που θέλω να επικοινωνήσω: συνδυάζει την ελληνική λέξη γένος και την λέξη Gaea, τη Θεά της ζωής στη γη.

Οι φωτογραφίες είναι δημιουργίες της Ευτυχίας Σαρρή.

 zarpanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου