Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι Μεστούσοι στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στο χωριό τους



Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι Μεστούσοι στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο,το απόγευμα της Δευτέρας στα Μεστά και στην μεγαλύτερη Εκκλησία του νησιού, αυτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στην οποία και προσκύνησε. Είχε προηγηθεί επίσκεψη στην Μονή του Αγίου Μηνά, τόπο μαρτυρίου στις Σφαγές του 1822 και στο Μουσείο Μαστίχας.

Στην είσοδο του χωριού, που οι κάτοικοι του είχαν βγεί στην κυριολεξία όλοι στους δρόμους, που είχαν στρωθεί με βάγια, τον Αρχιεπίσκοπο και τους Ομογενείς της Αμερικής που τον φιλοξενούν, υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος, ο  Ιερέας του χωριού πατ. Κωνσταντίνος Θυριανός, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ξενάκης, ο Πρόεδρος του χωριού Γιώργης Αργυρούδης, ο Ομογενής Μεστούσης των ΗΠΑ Γιώργης Αλμυρούδης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεστών Νικόλας Σχολιάδης, ο Αγάς των Μεστών Νικόλας Σαραντινούδης, που τον καλωσόρισε με παραδοσιακές ρήμες, μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, όλοι οι Μεστούσοι με την ιδιαίτερη θέρμη τους.

Ο Μητροπολίτης Χίου μέσα στην Εκκλησία των Ταξιαρχών, αφού αναφέρθηκε στην σημασία των Μεστών ως την Δυτική πύλη του νησιού, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραδοσιακή φιλία Ελλάδας – ΗΠΑ και την προσφορά των Χίων Ομογενών.

Σ’ αυτήν αναφέρθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος, τονίζοντας ότι οι Χιώτες Ομογενείς αναφέρονται στο νησί τους και κλαίνε, δεν την αγαπούν είπε, την λατρεύουν. Άλλωστε συμπλήρωσε με νόημα, οι Έλληνες όπου και αν βρίσκονται δεν ζούν απλώς, δημιουργούν.

Στην συνέχεια ο κ. Ελπιδοφόρος, έγραψε μια ευχή σε βιβλίο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεστών και «χάθηκε» στην κυριολεξία μέσα στις αγκαλιές των Μεστούσων, μικρών και μεγάλων, που με ιδιαίτερο ενθουσιασμό δέχτηκαν την αγάπη και τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, όταν πέραν της ευλογίας του, τους ευχήθηκε πίνοντας στην υγειά τους μια παραδοσιακή … σούμα.Πηγή ΑΛΗΘΕΙΑ

ΦΩΤΟ ρεπορτάζ της Αλήθειας
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου