Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη το απόγευμα 17 Αυγούστου 2021, η ομιλία του Θάνου Βλαστού στην Καλαμωτή

 



  1. Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 17 Αυγούστου 2021 η παρουσίαση των προτάσεων προτεραιότητας από την μελέτη του Θάνου Βλαστού, ομότιμου καθηγητή Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου - συγκοινωνιολόγου .Έγινε στην μέσα πλατεία της  Καλαμωτής και είχε ως θέμα την - οργάνωση κυκλοφορίας και στάθμευσης για την προστασία της ταυτότητας του διατηρητέου ιστορικού οικισμού της Καλαμωτής, Η παρουσίαση βασίσθηκε στη  μελέτη του Θάνου Βλαστού που δωρήθηκε στο Δήμο Χίου στις αρχές του χρόνου. Ο Δήμος συνέστησε άμεσα - ομάδα εργασίας - που επεξεργάστηκε και οριστικοποίησε την Α φάση των προτάσεων. 

  2. Παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ξενάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αντώνης
  3. Ζερβάκης, ο  Προϊστάμενος ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης της Περιφέρειας  Βορείου Αιγαίου Γιώργος Πλακωτάρης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμωτής Θεοδόσης Σταθόπουλος, τα μέλη της  ομάδα εργασίας του Δήμου, Τάκης Δαμαλάς Πολιτικός Μηχανικός, Ευγενία Μαρίνη Τοπογράφος και Αρχιτέκτων Μηχανικός, Άννα Μπενέτου Αρχιτέκτων Μηχανικός και πολλοί κάτοικοι του χωριού.

  4. Απευθυνόμενος στους παρόντες ο Πρόεδρος της Κοινότητας τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, καθώς και τον Θάνο Βλαστό για την μελέτη που παρέδωσε στο Δήμο .Επίσης ευχαρίστησε την ομάδα εργασίας για τις προτάσεις της.Στην συνέχεια μίλησαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου που μεταξύ άλλων τόνισαν ότι η Α΄ φάση των προτάσεων εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κοινοτικό Συμβούλιο της Καλαμωτής. Ακολούθως μίλησαν τα μέλη της ομάδας εργασίας, παρουσιάζοντας τις προτάσεις για την μελέτη.

  5. Τέλος τον λόγω έλαβε καθηγητής Θάνος Βλαστός ο οποίος μεταξύ άλλων είπε.

  6. Η διαχείριση της κινητικότητας σε παραδοσιακούς και διατηρητέους οικισμούς όπως είναι η Καλαμωτή.είναι αναγκαία  για την προστασία της ταυτότητας τους.
  7. Η Καλαμωτή  χαρακτηρίζετε  από αυστηρή  πολεοδομική οργάνωση διότι ήταν διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο των Γενουατών.Το υπποδάμειο σχέδιο του οδικού της δικτύου, αποτελείται από στενά δρομάκια κατάλληλα για περπάτημα  όχι όμως για την σημερινή κυκλοφορία των αυτοκινήτων.
  8.  Απαραίτητος για τη βελτίωση των συνθηκών κινητικότητας στην Καλαμωτή  είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων  και η υποστήριξη του περπατήματος και του ποδηλάτου με έμφαση στην εξυπηρέτηση των αναγκών ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ. Είναι πολύ σημαντικό  να ξαναβρεί  η μέσα πλατεία την ταυτότητα της με απομάκρυνση της αυθαίρετης στάθμευσης.
  9. Η Καλαμωτή, διατηρεί ακόμη τα κύρια χαρακτηριστικά της μεσαιωνικής πολεοδομίας και της παραδοσιακής της αρχιτεκτονικής. Όμως είναι πολλά τα εγκαταλελειμμένα σπίτια και τα ετοιμόρροπα κτίσματα που πρέπει να επισκευασθούν παράλληλα με την αποκατάσταση της ανθρώπινης λειτουργίας του οδικού δικτύου..
  10. Στο τέλος ακολούθησαν ερωτήσεις από τους κατοίκους και απαντήθηκαν από τους αρμόδιους.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου