Aξιότιμε κύριε Καλούπη,
εκτιμώ ιδιαιτέρως το χωριό σας και τους Καλαμωτούσιους, από όλη τη Νότια Χίο«πρωτοπόρους στα γράμματα και τις τέχνες»,
Θα μου επιτρέψετε ορισμένες διασαφηνίσεις:
- Το trafficking είναι διεθνής όρος που αφορά μια συγκεκριμένη εκμετάλλευση ανθρώπων. Δεν αφορούσε ούτε αφορά την Καλαμωτή ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν. (Διαβάστε, σας παρακαλώ, καλύτερα το κείμενό μου και αφοσιωθείτε στην δομή της επιχειρηματολογίας.)
-Η Καλαμωτή επίσης ουδέποτε υπονόησα ότι υπήρξε «Μανωλάδα»! Αντιθέτως, είναι ένα πολιτισμένο χωρίο, με υψηλό επίπεδο καλλιέργειας και δημοκρατίας(Είναι, μεταξύ άλλων, ένας λόγος που επέλεξα τη Νότια Χίο ως τόπο διαμονής)
-Η έννοια «πελάτης» προκειμένου για την εκπαίδευση αλλά και την υγεία (ιδιαίτερα για την περίφημη «πελατοκεντρική» προσέγγιση του καθηγητή ψυχοθεραπευτικής Kαρλ Ρότζερς) έχει ένα εξόχως θετικό νόημα. Προσωπικά, συχνά αναφέρομαι στο σχολείο το οποίο προΐσταμαι ως «πελατοκεντρικό» και όχι ως δασκαλοκεντρικό. Για μας, για το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Μαστιχοχώρων, χωρίς πελάτες δεν υπάρχει σχολείο! Και προσέχουμε να μην τους χάσουμε! Και καθόλου παράξενο, αυξάνονται κάθε χρόνο… Και εδώ θα σας εξομολογηθώ το μυστικό του σχολείου; Αμέριστη αφοσίωσή στον πελάτη, κοντολογίς στην συμπεριληπτική (inclusive) εκπαίδευση, στην ενδυνάμωση των μικρών παιδιών-πελατών και των οικογενειών τους-επίσης πελατών. Ακόμα και σήμερα, μου φαίνεται ανεξήγητο πως η αφοσίωσή μας στις ανάγκες κάποιων ταπεινών και καταφρονεμένων πελατών κάνουν ακόμα και τα παιδιά των ανώτερων τάξεων να επιθυμούν να φοιτούν σε ένα τέτοιο σχολείο. Ίσως η απάντηση αφορά αυτό που κάποιοι επιστήμονες θεωρούν την πεμπτουσία του ποιοτικού σχολείου: το παιδαγωγικό κλίμα. Ένα κλίμα όπου όλους τους εταίρους, ακόμα και τα παιδιά που δεν ξέρουν γρι ελληνικά, τα παίρνουμε πολύ στα σοβαρά. Από αυτήν εδώ τη θέση οφείλω να σας ευχαριστήσω που ασχολείστε μαζί μου «και με παίρνετε στα σοβαρά»…
- Υπογράφετε ως «μεγαλοαγρότης». Δεν γνωρίζω αν δικαιούσθε τον χαρακτηρισμό. Αλλά πιστεύω ότι είναι ηλίου φαεινότερο πως δεν ανήκουν όλοι οι αγρότες στην ίδια κοινωνική τάξη. Κάποιοι έχουν προσόδους, μέχρι πρότινος συντάξεις τυφλότητας, ενοίκια διαμερισμάτων κτλ, άλλοι πάλι είναι νέοι αγρότες, με μικρό κλήρο, με μικρά παιδιά. Αλλά και πάλι, απευθύνω έκκληση να διαβάσετε προ-σε-κτι-κά: Αν αλλοδαπές μητέρες στείλουν τα βρέφη τους σε παιδικό σταθμό και αυτές λείπουν όλη την ημέρα στους αγρούς, τα παιδιά δεν θα μάθουν καμιά γλώσσα ικανοποιητικά. Τα παραπάνω υποστηρίζουν πολυάριθμες έρευνες. (Προφανώς, όταν μιλώ για αλλοδαπές δεν εννοώ Αγγλίδες..) Τώρα, τα συγκεκριμένα άτομα, με την επίκτητη γλωσσική αναπηρία, είναι πιθανόν, στο μέλλον, να έχουν μειωμένα εκπαιδευτικά προσόντα. Κάθε τέτοιο άτομο δύναται να γίνει αντικείμενο εργασιακής εκμετάλλευσης. Αυτά υποστήριξα με σθένος
Aγαπητέ Διευθυντά του εξαιρετικού blog "Μαστιχοχωρούσικα Νέα”, σας είμαι ευγνώμων για την παρουσίαση ορισμένων πρόσφατων σχολίων μου ως συνεκτικής επιστολής. Το παρόν κείμενο κατατέθηκε στο facebook και στην επιστολή του αξιότιμου κ. Καλούπη στο φιλόξενο blog σας ΩΣ ΑΠΛΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ και δεν είχα την αξίωση να δημοσιευτεί αυτόνομο. Πάντως, σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ για την δημοσιογραφική εγρήγορση και την ακεραιότητά του blog στην ισηγορία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τιμή
Κώστας Προμπονάς