Από τον τέως Κοινοτικό Σύμβουλο Καλαμωτής, Γεώργιο Καλούπη λάβαμε και δημοσιεύουμαι μία επιστολή - απάντηση - στον εκπαιδευτικό Κ. Προμπονά.
Ξεφυλλίζοντας τις προάλλες τα Μαστιχοχωρούσικα Νέα ,έκπληκτος διάβασα τη επιστολή-καταγγελία του κ. Κ ΠΡΟΜΠΟΝΑ, νηπιαγωγός στο επάγγελμα στο Δημοτικό διαμέρισμα του Πυργίου.
Παρόλο που μιλάω και καταλαβαίνω αρκετά καλά την Ελληνική γλώσσα, δεν πολυκατάλαβα σε τι ακριβώς αναφερόταν .Για το λόγω αυτό θα τοποθετηθώ στα σημεία εκείνα που είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης.
Κατ’ αρχήν ο εν λόγω κύριος προσβάλει με τους χειρότερους χαρακτηρισμούς την κοινωνία της Καλαμωτής .Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μας παρουσιάζει σαν μια σύγχρονη <<ΜΑΝΩΛΑΔΑ>>, με αποκορύφωμα τον χαρακτηρισμό TRAFFICKING.
Ελπίζω και πιστεύω ο κ.Προμπονάς, να μπέρδεψε την ευρύτερη έννοια της λέξης και να αναφέρετε στον συνωστισμό, στο κομφούζιο, στην κίνηση γενικότερα ,λόγω και του μεγάλου όγκου αλλοδαπών που βρίσκεται στην Καλαμωτή. Η καθ’ αυτή έννοια της λέξης, όπως την διατυπώνει, είναι κάτι σαν σκλαβοπάζαρο. Έχει να κάνει με την διακίνηση ανθρώπων σαν να είναι άψυχα αντικείμενα! Και όλα αυτά βέβαια, τελούνται στην Καλαμωτή και μάλιστα είμαστε γνώστες και επικροτούμε αυτή την κατάσταση!!!
Μιλάει επίσης άκρως υποτιμητικά για το νηπιαγωγείο της Καλαμωτής, το οποίο για <<πελάτες>>, όπως αναφέρει, έχει αποκλειστικά αλλοδαπούς (πελάτες ξέρω ότι έχουν τα χασάπικα, οι ταβέρνες, τα καφενεία και όχι τα σχολεία) Ας μας εξηγήσει λοιπόν ο κ.Προμπονάς, τι έπρεπε να κάνει η νηπιαγωγός της Καλαμωτής?-επειδή και τα δύο μου παιδιά πέρασαν από τα χέρια της, την θεωρώ κορυφαία στον τομέα της- να διώξει τα παιδιά επειδή δεν είχαν το προνόμιο να γεννηθούν ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ? ή να κλείσει το σχολείο από μόνη της?
Στην κόντρα του με τον Αντιδήμαρχο, δεν θα πάρω θέση, γιατί δεν γνωρίζω κατα βάθος τι ακριβώς συμβαίνει. Πιστεύω πάντως ότι πρότεινε το αυτονόητο. Πού να γίνει ο παιδικός σταθμός… εκεί που υπάρχουν τα περισσότερα παιδιά. Στο Πυργί δηλαδή. Πού υπάρχει κατάλληλος χώρος με σύγχρονες υποδομές στο Πυργί. Εάν λόγου χάρη λειτουργούσε με καθαρά τοπικιστικές σκέψεις, θα πρότεινε το χωριό του (ευκαιρία να χτίζαμε όπως τις χρυσές εποχές τις επίπλαστης ευμάρειας, που πολύ εύστοχα αναφέρει ο κ.Προμπονας ένα καινούργιο μέγαρο.) Έτσι θα εξυπηρετούσε ακόμα καλύτερα τα συμφέροντα μας, με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους.
Προς αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας, θα πω στον εν λόγω κύριο τα παρακάτω. Οι εργάτες γης στην Καλαμωτή είναι πλέον ελάχιστοι. Οι περισσότεροι ύστερα από τόσα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα είναι άλλος χτίστης άλλος σοβατζής, άλλος εργολάβος κτλ. Καμία απολύτως γυναίκα δεν εργάζεται και αυτές που καθαρίζουν μαστίχι ,είναι δικό τους από σχίνα που τους έχουν παραχωρήσει. Το ημερομίσθιο είναι για 6,5 ώρες 40ευρώ και για 3 ώρες το απόγευμα 20 ευρώ, Για να μην κουράζεστε κ.Προμπονά είναι το υψηλότερο από κάθε περιοχή της Ελλάδας. Για το TRAFFICKING(!!!!!!) που αναφέρετε, αν γνωρίζετε κάτι που εμείς ΣΙΓΟΥΡΑ αγνοούμε, υπάρχει και εισαγγελέας.
Όσων αφορά τις άλλες βαθυστόχαστες σκέψεις του, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από τον Charles de Gaulle και τον John F. Kennedy,(ουδεμία σχέση μεταξύ τους), δεν θα αναφερθώ, γιατί δεν πολυκατάλαβα το βαθύτερο νόημα.
Πάντως όσον αφορά το δημογραφικό πρόβλημα (που πολύ εύκολα βρήκε την αιτία, δεν φταίει η οικονομική κατάσταση αλλά το TRAFFICKING),εγώ θα έλεγα να εφαρμόσουμε το μοντέλο της Γερμανίας του Χίτλερ.Να επιβάλουμε στις γυναίκες να γεννούν συνέχεια, μιλάμε πάντα βέβαια για καθαρόαιμους Έλληνες!!
Τελειώνοντας,σεβόμενος την φιλοξενία σας κ.Κανάριο,θα ήθελα να πώ στον αγαπητό μας νηπιαγωγό,το ότι δεν ασχολήθηκαν με τις αβάσιμες και εμετικές καταγγελείες του η ευρύτερη κοινωνία της Καλαμωτής,να μην το εκλάβει ως αδυναμία.Προφανώς δεν τον πήραν στα σοβαρά!
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ. ΚΑΛΟΥΠΗΣ
(μεγαλοαγρότης της Νότιας Χίου)
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήAξιότιμε κύριε Καλούπη, εκτιμώ ιδιαιτέρως το χωριό σας και τους Καλαμωτούσιους, από όλη τη Νότια Χίο«πρωτοπόρους στα γράμματα και τις τέχνες»,
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μου επιτρέψετε ορισμένες διασαφηνίσεις:
- Το trafficking είναι διεθνής όρος που αφορά μια συγκεκριμένη εκμετάλλευση ανθρώπων. Δεν αφορούσε ούτε αφορά την Καλαμωτή ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν. (Διαβάστε, σας παρακαλώ, καλύτερα το κείμενό μου και αφοσιωθείτε στην δομή της επιχειρηματολογίας.)
-Η Καλαμωτή επίσης ουδέποτε υπονόησα ότι υπήρξε «Μανωλάδα»! Αντιθέτως, είναι ένα πολιτισμένο χωρίο, με υψηλό επίπεδο καλλιέργειας και δημοκρατίας(Είναι, μεταξύ άλλων, ένας λόγος που επέλεξα τη Νότια Χίο ως τόπο διαμονής)
-Η έννοια «πελάτης» προκειμένου για την εκπαίδευση αλλά και την υγεία (ιδιαίτερα για την περίφημη «πελατοκεντρική» προσέγγιση του καθηγητή ψυχοθεραπευτικής Kαρλ Ρότζερς) έχει ένα εξόχως θετικό νόημα. Προσωπικά, συχνά αναφέρομαι στο σχολείο το οποίο προΐσταμαι ως «πελατοκεντρικό» και όχι ως δασκαλοκεντρικό. Για μας, για το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Μαστιχοχώρων, χωρίς πελάτες δεν υπάρχει σχολείο! Και προσέχουμε να μην τους χάσουμε! Και καθόλου παράξενο, αυξάνονται κάθε χρόνο… Και εδώ θα σας εξομολογηθώ το μυστικό του σχολείου; Αμέριστη αφοσίωσή στον πελάτη, κοντολογίς στην συμπεριληπτική (inclusive) εκπαίδευση, στην ενδυνάμωση των μικρών παιδιών-πελατών και των οικογενειών τους-επίσης πελατών. Ακόμα και σήμερα, μου φαίνεται ανεξήγητο πως η αφοσίωσή μας στις ανάγκες κάποιων ταπεινών και καταφρονεμένων πελατών κάνουν ακόμα και τα παιδιά των ανώτερων τάξεων να επιθυμούν να φοιτούν σε ένα τέτοιο σχολείο. Ίσως η απάντηση αφορά αυτό που κάποιοι επιστήμονες θεωρούν την πεμπτουσία του ποιοτικού σχολείου: το παιδαγωγικό κλίμα. Ένα κλίμα όπου όλους τους εταίρους, ακόμα και τα παιδιά που δεν ξέρουν γρι ελληνικά, τα παίρνουμε πολύ στα σοβαρά. Από αυτήν εδώ τη θέση οφείλω να σας ευχαριστήσω που ασχολείστε μαζί μου «και με παίρνετε στα σοβαρά»…
- Υπογράφετε ως «μεγαλοαγρότης». Δεν γνωρίζω αν δικαιούσθε τον χαρακτηρισμό. Αλλά πιστεύω ότι είναι ηλίου φαεινότερο πως δεν ανήκουν όλοι οι αγρότες στην ίδια κοινωνική τάξη. Κάποιοι έχουν προσόδους, μέχρι πρότινος συντάξεις τυφλότητας, ενοίκια διαμερισμάτων κτλ, άλλοι πάλι είναι νέοι αγρότες, με μικρό κλήρο, με μικρά παιδιά. Αλλά και πάλι, απευθύνω έκκληση να διαβάσετε προ-σε-κτι-κά: Αν αλλοδαπές μητέρες στείλουν τα βρέφη τους σε παιδικό σταθμό και αυτές λείπουν όλη την ημέρα στους αγρούς, τα παιδιά δεν θα μάθουν καμιά γλώσσα ικανοποιητικά. Τα παραπάνω υποστηρίζουν πολυάριθμες έρευνες. (Προφανώς, όταν μιλώ για αλλοδαπές δεν εννοώ Αγγλίδες..) Τώρα, τα συγκεκριμένα άτομα, με την επίκτητη γλωσσική αναπηρία, είναι πιθανόν, στο μέλλον, να έχουν μειωμένα εκπαιδευτικά προσόντα. Κάθε τέτοιο άτομο δύναται να γίνει αντικείμενο εργασιακής εκμετάλλευσης. Αυτά υποστήριξα με σθένος.
Αντί επιλόγου: Λυπάμαι τελικά , κρίνοντας από την συμβολή Καλούδη στη συζήτηση, ότι αγνοήθηκαν κάποια επιχειρήματα που θα μπορούσε να είχε στην επιστημονική φαρέτρα της «η άλλη» άποψη. Ας πούμε, δεν συζητήθηκε καν πόσο σημαντικό είναι για ένα νέο εκπαιδευτικό θεσμό, όπως ο Παιδικός Σταθμός Μαστιχοχώρων, να επωφεληθεί από την σχολική κουλτούρα ενός πετυχημένου σχολείου όπως το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο της Καλαμωτής και ίσως του Πυργίου.
(συνεχίζω..:)Aπογοητευτικός ήταν και ο στείρος εθνολαϊκιστικός λόγος που ανέπτυξε στο τρέχον ζήτημα ο Πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου: Ο Γιώργης Aμπαζής, δεκαετίες στο συνδικαλιστικό κίνημα υποστηρίζει ότι οφείλουν να ενισχυθούν τα δημόσια σχολεία. Και εννοεί ότι ένα σχολείο σαν το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό της Καλαμωτής το κράτος οφείλει να το ενισχύει με εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, με δασκάλους ειδικής αγωγής, με επιπλέον προσωπικό που θα πραγματοποιεί ενισχυτική διδασκαλία. Υπάρχει κανένας που διαφωνεί; Όλοι θέλουμε να είμαστε πλούσιοι και υγιείς παρά φτωχοί και άρρωστοι! Πλην, αυτό το μοντέλο είναι το παρωχημένο μοντέλο της Αριστεράς των καθολικών παροχών που μοίραζε με δανεικά προνοιακά επιδόματα και συντάξεις τυφλότητας σε κοτσονάτες κυρίες που οδηγούσαν καμπριολέ στην Χιώτικη προκυμαία. ΟΜΩΣ, αφού δεν είμαστε στην Νορβηγία αλλά κατοικούμε στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, έχει νόημα (τουλάχιστον για όσους δεν ανήκουν σε μια καλομαθημένη κρατικοδίαιτη Αριστερά..) οι ελάχιστοι πόροι να πηγαίνουν σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Πολιτική με άφθονα δανεικά ή με ιλιγγιώδεις πόρους-όπως έχει η πετρελαιοπαραγωγός Νορβηγία, κάνουν και οι ούργιοι. Όταν όμως στενέψουν οι διαθέσιμοι πόροι, έρχεται η στιγμή που θα κάνεις ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ πολιτική, έρχεται η στιγμή που θα διαλέξεις «με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις». Και πραγματικά, κανένας συνδικαλιστής και δυστυχώς κανένας αιρετός στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν βρέθηκε να υπερασπιστεί το δίκιο όταν το Νηπιαγωγείο Πυργίου των 25+ παιδιών έπαιρνε για χρόνια την ίδια τακτική επιχορήγηση με το Νηπιαγωγείο Καλαμωτής που επιδοτούνταν επιπροσθέτως από το κληροδότημα των 600 ευρώ μηνιαίως. Και ευτυχώς, με τη νέα Δημοτική Αρχή επικράτησε μια στοιχειώδη αρχή αναδιανεμητικής δικαιοσύνης και έχουμε για όλα τα σχολεία ένα κοινό αλγόριθμο επιχορήγησης…
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό αυτή εδώ τη θέση θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μιχάλη τον Κανάριο που μου πρόσφερε ένα βήμα δημοσίευσης της επίμαχης επιστολής η οποία πέτυχε τον σκοπό της, να γκρεμίσει την υλοποίηση μιας παράνομης απόφασης που λήφθηκε εν κρυπτώ. Τα «Μαστιχοχωρούσικα Νέα» είναι ένα υπόδειγμα αδέσμευτης δημοσιογραφίας, με πάθος για τις δημοκρατικές αξίες του ελεύθερου διαλόγου και του ορθού λόγου που βασίζεται σε επιχειρήματα. Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι ο καλοπροαίρετος αναγνώστης της επίμαχης επιστολής, εξετάζοντας προσεκτικά την ροή της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξα, μπορεί να αφουγκραστεί τον κίνδυνο που δεν είναι ακόμη παρόν, έναν εθνικό κίνδυνο που κάποιοι καλοζωισμένοι «ραντιέρηδες» όπως έλεγε κι ο Αντρέας, μέσα στην τρυφηλή ευζωία τους, στρουθοκαμηλίζουν και αρνούνται να τον δουν κατάματα. Και από πάνω, θέλουν να φιμώσουν «βουν αλοώντα»…
Ελπίζω ειλικρινά ο καλοπροαίρετος διάλογος, έστω κι αν προέρχεται από πολεμικά κείμενα, να συνεχιστεί από το φιλόξενο βήμα των «Μαστιχοχωρούσικων Νέων»