Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Απάντηση του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Ολύμπων, στην Φυτωριακή Επιχείρηση.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας

Μετά από δημοσιεύματα στίς εφημερίδες, την Δευτέρα 14/01/2013, του εκπροσώπου της φυτωριακής επιχείρησης Χ. Χρυσοπούλου σχετικά με την δωρεάν διάθεση μαστιχόδεντρων από το ίδρυμα  MARFIN / Blue Star Ferries, στην οποία γίνεται προσπάθεια δικαιολόγησης της αστοχίας στην διανομή των δενδρυλλίων , θέλω να καταθέσω και εγγράφως τις απόψεις μου , ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ολύμπων.  Έτσι :
Α) Παραβλέπεται ή υποτιμάται το γεγονός ότι στην συνάντηση της Παρασκευής  21/12/2012 διαπιστώθηκε ότι όλοι οι αγρότες δεν είχαν ακριβές αντίγραφο της δήλωσης , που είχαν υποβάλλει στα ΚΕΠ , για τον αριθμό των μαστιχόδεντρων που είχαν καταστραφεί , όπως απαιτούνταν (βλ. σχετική ανακοίνωση της Blue Star Ferries ) . Έτσι όσοι δεν είχαν προβλέψει να λάβουν σχετικό αντίγραφο της δήλωσής του , θα αποκλείονταν εκ των προτέρων από τη σχετική δωρεά ,  αφού είναι γνωστό ότι το σαββατοκύριακο 22 και 23/12/12 δεν λειτούργησαν τα ΚΕΠ. Μετά την διαπίστωση αυτή, αποφασίστηκε από κοινού οι ενδιαφερόμενοι να αρχίσουν να προσέρχονται στο φυτώριο από την Δευτέρα 24/12/12  , αφού προηγουμένως είχαν λάβει ακριβές αντίγραφο της δήλωσης ( έντυπο Α – ζημιωθείσα Φυτική Παραγωγή και Φυτικό κεφάλαιο). Τα αναφερόμενα στην επιστολή Κ. Χρυσόπουλου περί ευθύνης των πυρόπληκτων  που κατά την υποβολή της δήλωσης δεν έλαβαν ακριβές αντίγραφο , δεν είναι μόνο καινοφανής αλλά αποτελεί σόφισμα , για να «δικαιολογήσει τα …….αδικαιολόγητα» .
Β) Και εκεί αρχίζει η ευθύνη της φυτωριακής επιχείρησης , για το μόνο που ενδιαφέρθηκε είναι «να ξεπουλήσει» , αφού πρόκειται για εμπορική επιχείρηση. Γιατί αλλιώς θα υπολόγιζε όλους τους πυρόπληκτους , αλλά και την ίδια την δωρήτρια εταιρεία που ζητούσε από τους ζημιωθέντες «να προσκομίσουν στο φυτώριο φωτοτυπία δήλωσης που είχαν ήδη υποβάλλει» και αυτό δεν μπορούσε να γίνει για όλους , χωρίς την λειτουργία των ΚΕΠ  , την Δευτέρα 24/12/2012.
Γ) Είναι προφανές ότι η όλη ευθύνη για την δυσλειτουργία και τον αποκλεισμό ορισμένων περιοχών βαρύνει αποκλειστικά αυτούς που ανέλαβαν την διαχείριση της διανομής. Η δωρεά προσφορά , όλοι συμφωνούν ότι ήταν γενναιόδωρη όμως αυτοί που ανέλαβαν την διανομή των δενδρυλλίων, απέτυχαν γιατί δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα και τους στοιχειώδεις κανόνες , που θα εξασφάλιζαν την ίση και δίκαιη  μεταχείριση των πυρόπληκτων. Και εκεί υπάρχουν ευθύνες , που όχι μόνο θα πρέπει να επισημανθούν , για να μην επαναληφθούν , αλλά και να αναζητηθούν , για να έχουν και τις ανάλογες συνέπειες.
Δ) Η προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών , με τα αναφερόμενα στο σχετικό άρθρο για τον «τρόπο , με τον οποίο ο κάθε πρόεδρος διαχειρίσθηκε  την πληροφόρηση που του είχε παραχωρηθεί»  ως και την αναφορά στον «Πρόεδρο των Ολύμπων που δήθεν , προτίμηση να ασχοληθεί με προσωπικά του ζητήματα και παρέλειψε να ενημερώσει τους χωριανούς του» , δεν είναι μόνο φτηνές δικαιολογίες για την πρόχειρη και άδικη , τουλάχιστον διαδικασία διανομής. Περιέχει και στοιχεία προσωπικής δυσφήμισης και θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν.
  Κλείνοντας και για να μην γίνομαι κουραστικός , εντύπωση προκαλεί σε πολλούς η ευχαριστήρια επιστολή που δημοσιεύτηκε στα Μ.Μ.Ε. στις 27/12/12  του Προέδρου της Ελάτας κ. Στρατίδη Νικολάου και ενώ ακόμα ουσιαστικά και  τυπικά  δεν είχε γίνει η επιλογή των δικαιούχων.
Μετά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα έχω γίνει αποδεκτής παραπόνων τόσο Προέδρων άλλων Κοινοτήτων όσο και μαστιχοπαραγωγών πέραν της κοινότητας Ολύμπων για τον τρόπο αντιμετώπισης από την πλευρά της φυτωριακής επιχείρησης.
 Θα τελειώσω και εγώ με τον τρόπο που ο εκπρόσωπος τελειώνει το άρθρο του στις εφημερίδες : «ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ» δηλ. όχι υπερβολές στην προσπάθεια να δικαιολογήσει την προχειρότητά του , που οδήγησε σε ανισότητες .Γιατί και οι μαστιχοπαραγωγοί στους οποίους απευθύνεται και  μυαλό και κρίση έχουν και μπορούν να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα , δεν «τρώνε κουτόχορτο»……….


Χίος 18/01/2013                                                    Μιχάλης Μάκκος
                                                          Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ολύμπων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου