Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

1ο Αντάμωμα Απανταχού Καλαμωτούσων και όσων αγαπούν την Καλαμωτή, 5-9 Αυγούστου 2025

 



Ο Σύλλογος Καλαμωτούσων ΟΗΙΟ Αμερικής σε συνεργασία με όλους τους συλλόγους και την Κοινότητα της Καλαμωτής  και με την συμμετοχή των απόδημων Καλαμωτούσων από κάθε σημείο του πλανήτη, θα διοργανώσουν, το 1ο αντάμωμα των απανταχού Καλαμωτούσων στις 5 - 9 Αυγούστου 2025 στην Καλαμωτή

Στο πρόγραμμα του Ανταμώματος, οι απόδημοι και οι προσκεκλημένοι θα έχουν την χαρά να απολαύσουν εκτός από τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, ένα πλούσιο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα έχουν επιμεληθεί οι σύλλογοι και η Κοινότητα Καλαμωτής 

Για το λόγο αυτό απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλους του απόδημους Καλαμωτούσους και όχι μόνο, που ενδιαφέρονται να παρευρεθούν στο 1ο αντάμωμα, που θα γίνει στις 5 - 9 Αυγούστου 2025 να επισκεφθούν την Καλαμωτή.

'Σύντομα περισσότερα.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Αρκεί μια προσπάθεια από εμάς για τον τόπο που τόσο πολύ αγαπάμε. .

 

                                                                   ΚΑΛΑΜΩΤΗ

Αγαπητοί μου συγχωριανοί οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφαση να κατά πιαστώ για μία φορά ακόμη με αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα της ερήμωσης και της εγκατάλειψης του χωριού ,το οποίο μας αγγίζει και μας βασανίζει όλους εμάς, που είμαστε φορτισμένοι με αγάπη για τη γενέθλια γη των προγόνων μας, δεν είναι η ανάδειξη ευθυνών. 

Αλλά η πίστη μας, πως η Καλαμωτή έχει μέλλον, που πρέπει οπωσδήποτε να το πιστέψουν και οι πολιτικοί μας, οι οποίοι έχουν βαρύτατες ευθύνες όλοι, ανεξαρτήτου κόμματος, για την ερήμωση και την εγκατάλειψη των χωριών της Χίου. 
Δυστυχώς τα εγκατέλειψαν στη μοίρα τους, δεν έγινε κανένα αναπτυξιακό έργο, με συνέπεια να παραμένει η φτωχότερη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας.  Δυστυχώς η πολιτεία μέχρι σήμερα δεν έδωσε επιδοτήσεις για την ενίσχυση δραστηριοτήτων, οι οποίες θα αναδείξουν την πλούσια πολιτισμική μας κληρονομιά.          

Είναι βέβαιο, ότι τα σχέδια ανάπτυξης που μας υποσχέθηκαν κατά καιρούς οι πολιτικοί μας, ήταν μόνο επί χάρτου.
Οι εκπρόσωποι τις πολιτείας που διαχειρίζονται τις τύχες αυτού του τόπου σήμερα, να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες που τους βαρύνουν και να σκύψουν ώστε και τώρα την ύστατη στιγμή, πάνω στα χρόνια αυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά της ακριτικής Χίου.
Η ευθύνη η δικιά μας είναι να μην μένουμε μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξει, να τρέξουμε ατομικά η συλλογικά για το αγαπημένο μας χωριό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ    ΡΕΠΟΡΤΑΖ




        








     




















Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Χίου, τίμησε την μνήμη του Αγίου Νικήτα, καθώς και την μνήμη του έφεδρου Λοχαγού πεζικού Γεωργίου Ιωάννη Γκιάλα



Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024 στις 10 το πρωί, ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Χίου, σε συνεργασία με την οικογένεια Γκιάλα, τίμησαν την μνήμη του Αγίου Νικήτα του Γότθου και τους ήρωες της οικογενείας Γκιάλα, σε ένα μέλος της οποίας είναι αφιερωμένο και το όνομα του κεντρικού Στρατοπέδου του νησιού, στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα του Στρατοπέδου «Γκιάλα» .σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:


Στις 10,00 έγινε τέλεση  δοξολογίας, ,Αρχιερατικής  αρτοκλασίας και Αρχιερατικού μνημοσύνου στη μνήμη των αειμνήστων Εφέδρων Αξιωματικών.των πεσόντων υπέρ Πατρίδος και των υπηρετησάντων στο Στράτευμα.
Μετά την δοξολογία ο γιατρό Γιάννης Γκιάλας , μίλησε εκ μέρους της οικογενείας για τον θείο του έφεδρο Λοχαγό πεζικού Γεώργιο Ιωάννη Γκιάλα, που βρήκε ηρωικό θάνατο στο πεδίο της μάχης. 

Ακολούθησε  κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Εφέδρου Λοχαγού (ΠΖ) Γεωργίου Γκιάλα από τον κ. Ταξίαρχο Χαράλαμπο Ατματζίδη, από μέλος της οικογένειας Γκιάλα και από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Παύλο Καλογεράκη. Στο τέλος της εκδήλωσης η μουσική μπάντα της 96 ΑΔΤΕ ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο. Ακολούθησε κέρασμα στην Στρατιωτική λέσχη.


Η ομιλία του γιατρού Γιάννη Γκιάλα. 

«Συμπληρώνονται σε δύο μέρες 80 χρόνια από τις 15 Σεπτεμβρίου του 1944 όπου ο έφεδρος Λοχαγός πεζικού Γεώργιος Ιωάννη Γκιάλας, βρήκε ηρωικό θάνατο στο πεδίο της μάχης.

Ο Γεώργιος Γκιάλας γεννήθηκε στην Ελάτα της Χίου το 1918 και ήταν το τέταρτο από τα επτά παιδιά του Ιερέα Ιωάννη Γκιάλα από τα Μεστά και της πρεσβυτέρας Αμαλίας Γκιάλα το γένος Μπιλίρη από την Ελάτα.


Τελείωσε το δημοτικό σχολείο της Ελάτας και το 1934 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων της Χίου, καθώς η οικογένεια του παπά Γιάννη Γκιάλα είχε μετακομίσει από το 1929 στην πόλη της Χίου όπου ο πατέρας του υπηρετούσε στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Βαρβάσι και συγχρόνως ήταν Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος στα γραφεία της Μητροπόλεως Χίου.

Το 1934 εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ).

Το 1939 εισήλθε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών της Σύρου όπου αποφοίτησε με το βαθμό του Ανθυπασπιστή. Το Μάρτιο του 1940 σε ηλικία 22 ετών παντρεύτηκε τη Μαρία Αλεξάνδρου Περρή από το Βροντάδο.


Πριν από την κήρυξη του ελληνοιταλικού πολέμου ο ανθυπασπιστής Γεώργιος Γκιάλας βρέθηκε με το 23ο Σύνταγμα πεζικού Χίου να υπηρετεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος, στις 28 Οκτωβρίου 1940, βρέθηκε στο Μέτωπο του Μοράβα επικεφαλής διμοιρίας πολυβόλων. Διακρίθηκε στη μάχη του Μοράβα και προήχθη σε ανθυπολοχαγό. Τα Χριστούγεννα του 1940 κατάφερε να συναντηθεί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Μιχάλη Γκιάλα απόφοιτο της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής, γενικό χειρουργό διοικητή του 13ου Ορεινού χειρουργείου και μετέπειτα Υποστράτηγο Υγειονομικού.

Πολέμησε για έξη ακόμα μήνες στις μάχες της Χότσισας, του Πόγραδετς και της Κάμμιας μέχρι την κατάρρευση του μετώπου το 1941. Κατά την οπισθοχώρηση το Τάγμα του συγκρούστηκε στην Καστοριά με θωρακισμένες γερμανικές δυνάμεις. Τελικά το Μάιο του 1941 επέστρεψε στη Χίο.


Μετά από δεκάμηνη παραμονή στο νησί και μην αντέχοντας τη γερμανική κατοχή, μαζί με το μικρότερο του αδελφό τον 18χρονο Θανάση αποφασίζουν να φύγουν από τη Χίο. Το Φεβρουάριο του 1942 περνούν με βάρκα στα απέναντι μικρασιατικά παράλια και μέσω της Κύπρου φτάνουν στην Παλαιστίνη όπου κατατάσσονται στα Ελληνικά στρατεύματα της Μέσης Ανατολής.

Τον Ιούνιο του 1944 συγκροτείται η νέα Ελληνική Ταξιαρχία ή η ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία όπου τοποθετείται στο 3 τάγμα πεζικού (2ος Λόχος) αναλαμβάνοντας τη Διοίκηση διμοιρίας.

Στις 31 Ιουλίου 1944 κατά την αναχώρηση της ταξιαρχίας από το λιμάνι της Χάιφα, συναντήθηκε με τον αδελφό του Θανάση που είχε καταταχθεί στο πυροβολικό.

Στις 8 Αυγούστου η ΙΙΙ Ορεινή Ταξιαρχία αποβιβάζεται στο λιμάνι του Τάραντα, και κατευθύνεται προς βορρά για να ενταχθεί στη Μεραρχία των Νεοζηλανδών.


Την 1 Σεπτεμβρίου ξεκινούν για το μέτωπο και στις 3 Σεπτεμβρίου τα δυο αδέλφια συναντήθηκαν για λίγα λεπτά και πάλι, λίγο πριν φτάσουν μπροστά από τη γοτθική γραμμή όπως ονομαζόταν η αμυντική οχύρωση των γερμανικών δυνάμεων στη Νότιο Ιταλία.

Στις 13 Σεπτεμβρίου αρχίζει η επίθεση της Ταξιαρχίας με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη του αεροδρομίου του Ρίμινι.

Στις 15 Σεπτεμβρίου κάτω από καταιγιστικά γερμανικά πυρά η Ελληνική Ταξιαρχία συνεχίζει την προώθησή της στη νότια γωνία του αεροδρομίου. Τα δυο αδέλφια δεν μπορούν να συναντηθούν καθώς αρχίζει η επίθεση, ο Γιώργος είναι στη διμοιρία του και ο Θανάσης στο παρατηρητήριό του συντονίζοντας τις βολές του πυροβολικού. Τους χωρίζουν περίπου 150 μέτρα!!

Ο Γιώργος καθώς κατευθυνόταν προς το τελευταίο σημείο κάλυψης, μια αγροικία, χτυπήθηκε θανάσιμα από τα εχθρικά πολυβόλα.


Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας διαβάσω πως περιγράφει ο αδελφός του Θανάσης Γκιάλας, Λοχίας Πυροβολικού και μετέπειτα, Λοχαγός των ειδικών δυνάμεων στο πολεμικό ημερολόγιο του, την   θανάτου του αδελφού του.

16 Σεπτεμβρίου 1944…. Ξημερωθήκαμε στα χαρακώματα, η νύχτα ήταν ψυχρή, υποφέραμε από τη βροχή και τη λάσπη. Ήταν 10 το πρωί όταν ο πυροβολάρχης μου Λοχαγός Θωμάς Γεωργιάδης με κάλεσε στο χαράκωμα και μου είπε: Ακουσε Θανάση παιδί μου, θα πρέπει να δεχτείς με ψυχραιμία και θάρρος την πληροφορία που είμαι αναγκασμένος να σου ανακοινώσω. Ομολογώ πως δεν κατάλαβα τίποτα από την εισαγωγή του Λοχαγού μου, ο νους μου πήγε σε κάποια νέα επικίνδυνη αποστολή. Πες τε μου τι συμβαίνει, τι ακριβώς θέλετεΜόλις πριν από ολίγου με ειδοποίησαν ότι χθες το απόγευμα σκοτώθηκε ο αδελφός σου. Έμεινα σαν κεραυνόπληκτος, αμίλητος, ψυχρός, προσπαθώντας να βγάλω κάθε σκέψη από το μυαλό μου. Πότε και που κύριε Λοχαγέ;


Εδώ δίπλα μας προς τα αριστερά και μου έδειξε μια μικρή εκκλησία και μερικές αγροτικές κατοικίες.

Μόλις είχε λάβει διαταγή να επιτεθεί, με τη διμοιρία του κατόρθωσαν να φτάσουν μέχρι τα γερμανικά χαρακώματα με τους συμπολεμιστές του, άλλοι έπεφταν νεκροί και άλλοι είχαν τραυματισθεί και ενώ εκτελούσε άλμα προς τα εμπρός μια ριπή πολυβόλου τον χτύπησε στο στήθος και έπεσε εκεί λίγα μέτρα από το γερμανικό πολυβολείο. Οι άντρες του όσοι μπόρεσαν να πλησιάσουν έχουν κάτι να πουν για τον υπολοχαγό τους. Ξεψυχώντας τους είπε: Παιδιά τους τραυματίες μην τους αφήσετε, βοηθήστε τους τραυματίες,  αφήστε με εδώ.

Είχε ζήσει πιστός στρατιώτης για τον στρατιώτη.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1944, 5 μέρες πριν το θάνατό του είχε προαχθεί σε έφεδρο υπολοχαγό, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου 1944 επί του πεδίου της μάχης προήχθη σε έφεδρο Λοχαγό και του απονεμήθηκε το Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας. Στις 29 Νοεμβρίου 1950 του απονεμήθηκε ο Πολεμικός Σταυρός β Τάξης διότι έπεσε μαχόμενος επί του πεδίου της μάχης.


Αναπαύεται μαζί με 116 συμπολεμιστές του στο Ελληνικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο στο Ρίμινι.

Η πολιτεία τιμώντας τον ως τον πρώτο Χιώτη Αξιωματικό που έπεσε στο πεδίο της μάχης ονόμασε το κεντρικό στρατόπεδο της Χίου, Στρατόπεδο έφεδρου Λοχαγού Γεωργίου Γκιάλα.

Το 2018 μετά το θάνατο του αδελφού του και πατέρα μου Κωνσταντίνου Γκιάλα, παραμερίζοντας οικογενειακούς συναισθηματισμούς, δώρισα τη στολή του θείου μου, στην 96ΑΔΤΕ, θεωρώντας ότι θα κοσμεί το στρατόπεδο που φέρει το όνομά του, θα συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και θα αποτελεί τον θεματοφύλακα όσων αναφέρονται στο θυρεό της 96ΑΔΤΕ «ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑ ΤΙΜΗΣΩ».


Τελειώνοντας θα ήθελα να διαβάσω μερικούς στίχους από το ποίημα που έγραψε για τον αδελφό του, ο χριστιανός ποιητής Αλέξανδρος Γκιάλας, περισσότερο γνωστός με το ψευδώνυμο Γ. Βερίτης.

 

 

Στον τάφο σου στο Ρίμινι θα ράνω δυό λουλούδια

Γείρε αδελφέ μου να σου πω στ’ αφτί

Στον τάφο στο Ρίμινι λίγα φτωχά τραγούδια

Κει πόχει το κορμάκι σου θαφτεί.

 Στη κάτασπρη τη πλάκα σου γονατιστή η ψυχή μου

Στο σύθαμπο για σε παρακαλά

Και δε θα κάψω θυμιατό, λιβάνι η προσευχή μου

Θ’ ανέβει κι από τ άστρα πιο ψηλά.

 Χιλιάδες πνεύματα έτρεξαν να σε δεχτούν στην πύλη

Κι η σάλπιγγα χτυπά η χερουβική

Και μια ψυχή με το γλυκό χαμόγελο στα χείλη

Σου ανοίγει την αγκάλη στοργική.

 

Σεμνή, τα μάτια λάμπουνε στο πρώτο αντίκρισμά σου

Κι μέσα τους η αυγή φεγγοβολλά

Καλως της ήρθες χρυσογιέ, γείρε και ξεκουράσου

Στης μάνας την ατίμητη αγκαλιά.

 




Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς κτύπησε την Τετάρτη στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καλαμωτής



Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς κτύπησε την  Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024 στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καλαμωτής  μαζί με την τέλεση του αγιασμού στον προαύλιο χώρο, όπως είθισται κάθε χρόνο.


Παρουσία του Αντιδήμαρχου της Δ.Ε. Μαστιχοχωρίων, που εκπροσωπούσε τον Δήμαρχο Χίου, την Τετάρτη το πρωί στις 11.00 έγινε ο Αγιασμός στο προαύλιο χώρο του Γυμνασίου και Λυκείου Καλαμωτής, για τα γυμνασιόπαιδα και λυκειόπαιδα και τους Καθηγητές των δύο εκπαιδευτηρίων, αλλά και όσους από τους γονείς, μπόρεσαν να παρευρεθούν στην πρώτη ημέρα του Σχολικού έτους,έγινε ο αγιασμός, από τους ιερείς π. Απόστολο Γαλάτουλα ,π. Δημήτρη Γαϊλα,και π.Κωνσταντίνο Θεριανό..


Παρόντες ο Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Παπαδόπουλος ο Πρόεδρος της Κοινότητας Λιθίου κ.Κ
αβακάκης, ο Πρόεδρος του συλλόγου, Φίλων Φιλαρμονικής Ορχήστρας  του Καλαμωτής κ. Μιχαήλ Κανάριος και.η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων, κυρία Ταμπακουλάκη,

Στην ομιλία της η Διευθύντρια του Γυμνασίου Καλαμωτής κα  Αργυρώ Νεοχωρούση είπε ότι η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα γιορτής για όλους μας .και συνέχισε. 


Σεβαστοί πατέρες, Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, Αγαπητοί Συνάδελφοι του γυμνασίου και του 
Λυκείου, Αγαπητοί Μαθητές και Μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου Καλαμωτής και
αγαπητοί γονείς,
Με τον Αγιασμό που μόλις τελέστηκε και με τις ευλογίες του Θεού αρχίζουμε τη νέα σχολική χρονιά αισιοδοξώντας να είναι γόνιμη και δημιουργική και ν' ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων μας. Ευχή και προσδοκία όλων μας είναι να κάνουμε καλή αρχή ώστε η νέα χρονιά να είναι Αποδοτική, Δημιουργική, Αποτελεσματική.
Αξιότιμε Αντιδήμαρχε Μαστιχοχωρίων, κύριε Παπαδόπουλε, Πρόεδρε της τοπικής κοινότητας Λιθίου, κύριε Καβακάκη, Πρόεδρε του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων, κυρία Ταμπακουλάκη, και εκδότη των Μαστιχοχωρούσικων Νέων, κύριε Μιχάλη Κανάριε, θα ήθελα και εκ μέρους του Συλλ. Διδασκόντων να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την αμέριστη συμπαράσταση και ανταπόκρισή σας στα αιτήματα του σχολείου μας και ευελπιστούμε στη μελλοντική υποστήριξη και αρωγή σας.
Όμως η σημερινή ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι κυρίως μέρα των Μαθητών των Σχολείων μας.
Αγαπητά μας παιδιά,

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι ευκαιρία να βάλετε νέους στόχους. Πρέπει να ανεβάσετε, όσο πιο ψηλά μπορείτε, τον πήχη των απαιτήσεων από τον εαυτό σας. Οργανώστε τις δραστηριότητές σας και βάλτε ένα πρόγραμμα στη μελέτη σας για να αποκτήσετε τη δύναμη της γνώσης. Εξάλλου, τα σχολεία μας σας παρέχουν πολλές ευκαιρίες για να αποκτήσετε γνώσεις και δεξιότητες, για να αναπτύξετε την προσωπικότητά σας και παράλληλα να καλλιεργήσετε το πνεύμα σας. Πάνω απ’ όλα να θυμάστε ότι στο χώρο του σχολείου μας ο σεβασμός των δικαιωμάτων καθώς και η αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου είναι αυτονόητα.
Εμείς, οι καθηγητές σας, δεσμευόμαστε να δουλέψουμε σκληρά για να σας προσφέρουμε, όχι μόνο γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες αλλά να αναπτύξουμε και την κριτική σας σκέψη ώστε να γίνετε ικανοί να διαχειρίζεστε και να επιλύετε μόνοι σας τις προκλήσεις και τα προβλήματα της καθημερινής σας ζωής.
Τελειώνοντας, εύχομαι από καρδιάς στα παιδιά μας που έφτασαν κιόλας στην Γ ́ Λυκείου καλή δύναμη στον ωραίο αγώνα σας και να κατακτήσετε τους στόχους και τα όνειρά σας.


Παράλληλα καλωσορίζω τους μαθητές και τις μαθήτριες που έρχονται για πρώτη φορά στο Γυμνάσιό μας, τα «πρωτάκια μας», και θα ήθελα να τους διαβεβαιώσω ότι το σχολείο θα είναι μια μεγάλη οικογένεια που τους υποδέχεται με αγάπη.
Καλώς ήρθατε στο σχολείο μας! 
Ο Διευθυντής του Λυκείου Καλαμωτής κ. Μηλιανός στην ομιλία του καλωσόρισε τα πρωτάκια στη νέα τους εκπαιδευτική οικογένεια και ευχήθηκε σε όλους καλή σχολική χρονιά.
Μια νέα σχολική χρονιά για την οποία ελπίζουμε να είναι πιο παραγωγική και δημιουργική από την κάθε προηγούμενη, γεμάτη ελπίδες, επιθυμία για έργο και αληθινή πρόοδο.
Μια νέα σχολική χρονιά που θα αρχίσει, θα συνεχίζεται και θα τελειώσει με χαρούμενα χαμόγελα.

Κοινή μας επιθυμία η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μικρούς μας μαθητές, στα παιδιά που η Πολιτεία και η γονείς εμπιστεύονται στα χέρια μας για να τους καλλιεργήσουμε την επιθυμία για την κατάκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων, αλλά και θεμιτά ιδανικά και αξίες που θα τα κάνουν ικανά να αλλάξουν την κοινωνία που ζουν και τον κόσμο ολόκληρο.
Εύχομαι στους μαθητές μας ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ και σε όλους μας, Καλή Σχολική Χρονιά.

Στη συνέχεια διάβασε μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη για την έναρξη της σχολικής χρονιάς


Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,
Φιλοδοξούμε η νέα σχολική χρονιά να αποτελέσει την απαρχή μεγάλων αλλαγών. Το πρόγραμμα
«Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακαίνιση σχολικών υποδομών σε όλη τη χώρα θα αναβαθμίσει τα
σχολεία.
Το πρώτο κουδούνι φέρνει μαζί του 10.000 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς και αλλαγές στο
περιεχόμενο των μαθημάτων με στόχο την απελευθέρωση της φαντασίας και την ενίσχυση της
κριτικής και αλγοριθμικής σκέψης.
Αξιοποιούμε την τεχνολογία σε εκείνες τις πτυχές της εκπαιδευτικής διαδικασίας που παράγει
προστιθέμενη αξία και επενδύουμε στις «δράσεις ενεργού πολίτη» και την ενίσχυση του
επαγγελματικού προσανατολισμού.

Τα σχολεία αποκτούν νέο κανονισμό λειτουργίας με δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους
μαθητές και τις μαθήτριες. Το «κινητό στην τσάντα» δεν είναι ένα σύνθημα, αλλά αναγκαιότητα και
είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε και τη δική σας υποστήριξη σε αυτό.
Η εφαρμογή e-Parents αποτελεί ήδη εργαλείο ενημέρωσης για τις βαθμολογίες των παιδιών και τις
ανακοινώσεις του σχολείου. Με την προσθήκη νέων λειτουργιών, σύντομα θα εξελιχθεί σε κανάλι
πλήρους και άμεσης επικοινωνίας με τη σχολική μονάδα.
Θα ήθελα, επίσης, να σταθώ στην αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Έχουμε
εξοπλίσει τα σχολεία με εργαλεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του bullying. Η πλατφόρμα
stop-bullying.gov.gr λειτουργεί με στόχο την καταπολέμηση του εκφοβισμού, ενώ περισσότεροι
ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί σκύβουν πάνω από το πρόβλημα.

Όλες οι αλλαγές είναι διαθέσιμες στην παρακάτω διεύθυνση και μπορείτε να ενημερωθείτε
αναλυτικά γι’ αυτές: https://www.minedu.gov.gr/news/59225-29-08-24-11-allages-sta-sxoleia-gia-to2024-2025.
Οι πόρτες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είναι πάντα ανοικτές για
οτιδήποτε αφορά στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ελπίζουμε σε μια καλή συνεργασία
και για το νέο διδακτικό έτος.
Καλή σχολική χρονιά, με υγεία και δημιουργικότητα!
Ακολούθησε δεξίωση με εδέσματα και αναψυκτικά στους παριστάμενους.

Τα ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ εύχονται στους μικρούς μαθητές και μαθήτριες καλή σχολική χρονιά, με γόνιμη διαδρομή στο χώρο της Γνώσης.Επίσης εύχονται στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς, δύναμη, υπομονή  και αντοχή για να αντεπεξέλθουν με επάρκεια στο έργο και στην αποστολή τους.  





 

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα μήνα εκτός λειτουργίας το ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμωτή

 


Για άλλη μια φορά γράψω αυτό το άρθρο, κατόπιν παραπόνων κατοίκων της Καλαμωτής στα Μαστιχοχωρούσικα Νέα, για το εκτός λειτουργίας του ΑΤΜ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ στην Καλαμωτή, και συγκεκριμένα από άτομα της Τρίτης Ηλικίας, που αδυνατούν να μεταβούν στην Χίο για να πληρωθούν την σύνταξη τους.

Αγανακτισμένοι πλέον οι κάτοικοι της Καλαμωτής, για την αδιαφορία της Εθνικής Τράπεζας, για να λειτουργήσει το ΑΤΜ που βρίσκεται στην έξω πλατεία της Καλαμωτής το οποίο δεν λειτουργεί σχεδόν ένα μήνα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν ανάληψη από τους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς τους, και να χάνουν τις κάρτες τους στο μηχάνημα και ενώ δεν αποδίδουν το ποσό που ζήτησαν , το χρεώνουν στο λογαριασμό τους ως ανάληψη, χωρίς να έχουν πάρει χρήματα. Μέχρι σήμερα η επιστροφή των χρημάτων δεν έχει γίνει.

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Μεγάλη επιτυχία είχε το παραδοσιακό πανηγύρι στο Πέρα Χωριό, στην Καλαμωτή



Με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού προσκυνητών, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 στις 12.00 η ώρα.πραγματοποιήθηκε από τον Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής, μαζί με τον Ηγούμενο της εκκλησίας Ισίδωρο Στεφανάκη,το πατροπαράδοτο πανηγύρι της Παναγίας, εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου στο Πέρα Χωριό στην Καλαμωτή.Στην παράκληση με αρτοκλασία, προεξήρχε ο π. Απόστολος Γαλάτουλας συμπαραστεκούμενος από τον π. Θεριανό Κωνσταντίνο.

Ήταν μια εκδήλωση που μετά την  παράκληση. οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εκτός των πλούσιων  παραδοσιακών εδεσμάτων με ποτό και αναψυκτικά που πρόσφεραν, χειροκρότησαν την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής..

Ο Προοδευτικός Όμιλος Καλαμωτής συνεχίζει αδιάκοπτα την προσέγγιση του στα παραδοσιακά και κοινωνικά δρώμενα της Καλαμωτής, θέλοντας να προσφέρει, μέσα από αυτές τις δράσεις, έναν άλλο τρόπο στην ενεργοποίηση του πληθυσμού που με την συμμετοχή του αποδεικνύεται ο καταλύτης στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας.

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Σφήκας ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στο πανηγύρι ιδιαιτέρως τους εθελοντές και της εθελόντριες για την σημαντική τους βοήθεια, και δεσμεύτηκε  στο μέλλον για περαιτέρω δράσεις σε όλα τα επίπεδα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ