Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Μνημόσυνο για τον πυρπολητή Κανάρη στο ναό του στην Κυψέλη, από το Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκο

 


Σήμερα Κυριακὴ 15 Ιανουαρίου 2023 ετελέσθη Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία ἱερουργοῦντος, τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Χίου, Ψαρῶν καὶ Οἰνουσσῶν κ. Μάρκου, μὲ τὴν συμμετοχὴ Ἱερέων ,τελέστηκε μνημόσυνο  για τον μεγάλο πυρπολητή και της συζύγου του Δέσποινας. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κκ. Μάρκος στο κήρυγμα του τόνισε  την συμβολή του Κανάρη στον αγώνα της ανεξαρτησίας της Ελλάδος και στο ήθος  και στην ακεραιότητα του χαρακτήρα του. Ο Κανάρης είχε μεγάλα όνειρα και προσδοκίες για την Ελλάδα”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Χίου.

Τίμησαν με την παρουσία τους Ο Υπουργόςκ.Νότης Μηταράκης, ο Βουλευτής Χίου κ.Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο ανεξάρτητος Βοουλευτής  κ. Μπογδάνος, ο Υποστράτηγος ε.α και συγχωριανός μας κ. Σάββας Χατζημόσχου, ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Δανιήλ και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ψαριανών Αττικής. 

Ο θρυλικός πυρπολητής, ναυμάχος και “στολοκαύτης”, μετέπειτα ναύαρχος και πολιτικός, ανάλωσε τη ζωή του έως βαθιά γεράματα, στην υπηρεσία της Πατρίδας, από διάφορες επάλξεις. Η αγνή και ανιδιοτελής ψυχή του, πέραν των άλλων,  οδήγησε να γίνει ο Κωνσταντής Κανάρης μπουρλοτιέρης και Πρωθυπουργός. Ήταν ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές και συνεργάτες του Ιωάννη Καποδίστρια και απέφυγε να λάβει μέρος στις διχόνοιες πολιτικών και στρατιωτικών.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου