Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Η άγνωστη δωρεά του αείμνηστου Ιωάννη Αγγελικούση στο Νηπιαγωγείο Πυργίου, του Κώστα Προμπονά

 


Η ανάρτηση του άριστου εκπαιδευτικού Κώστα Προμπονά που έκανε στο Facebook αποσκοπεί να στείλει ένα μήνυμα της έννοιας της προσφοράς για το κοινό καλό και να παραδειγματίσει τις νεότερες γενιές των συντοπιτών του, αλλά και γενικότερα των αναγνωστών αυτής της ανάρτησης, γράφει για τον αείμνηστο Γιάννη Αγγελικούση.

Ο Κάπτα-Γιάννης ο Αγγελικούσης ήταν ο μόνος ανάμεσα σε δεκάδες εφοπλιστές που επικοινώνησε μαζί μας όταν αλληλογραφήσαμε με ογκώδη portfolio για το νέο κέλυφος που θα στέγαζε το Νηπιαγωγείο Πυργίου. Μας δώρισε ό,τι του ζητήσαμε, πανάκριβο υπολογιστή, διαδραστικό πίνακα, έπιπλα βιβλιοθήκης, δύο κουκλόσπιτα, βιντεοπροβολέα.

Το ελληνικό κράτος τότε βρισκόταν σε απόλυτη πτώχευση και οι σχολικές πιστώσεις δεν έφταναν ούτε για πετρέλαιο. Φέραμε στο Πυργί τους εκπροσώπους του κοινωφελούς ιδρύματος Αγγελικούση στις 28 Οκτώβρη 2013 να ακούσουν την πανηγυρική ομιλία της συζύγου μου, δασκάλας τότε στο Δημοτικό του Πυργίου Άρτεμις.

Είχα ψάξει προηγουμένως και είχα ανακαλύψει το καλά κρυμμένο ιστορικό παρελθόν του προπάτορα Αντώνη Ιωάννου Αγγελικούση (1918-1989), ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες αντιστασιακούς του Β' παγκοσμίου Πολέμου. Η ομιλία ήταν για αυτόν. Χάρη κυρίως σε αυτήν την δωρεά το Νηπιαγωγείο Πυργίου από παρίας έγινε το καλύτερα εξοπλισμένο Νηπιαγωγείο της Χίου.

Η δανειστική βιβλιοθήκη μας ονομάστηκε βιβλιοθήκη Α. Αγγελικούση και στο γραφείο διδασκόντων αναρτήθηκε μόνιμα η φωτογραφία του γενάρχη Α. Αγγελικούση. Έκτοτε, μου ζητήθηκε και από άλλα σχολεία η συνδρομή και οι σχετικές διευθύνσεις. Για τo crowdsourcing, το crowdfunding, το οutsourcing ισχύει το ευαγγελικόν "Πολλοί οι κλητοί, ολίγοι δε οι εκλεκτοί". Αιωνία η μνήμη από Σοφιστές και Δήμο!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου