Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Εγένετο φώς



Η Καλαμωτή πρωτοπορεί διαχρονικά και
γράφει ιστορία στον τομέα της εκπαίδευσης των χωριών

της Χίου. Είναι το πρώτο χωριό του νησιού μας που απόκτησε γυμνάσιο με χορηγίες τοπικών ευεργετών και τώρα πρωτοπορεί πάλι. Θα γραφτεί στην εκπαιδευτική ιστορίας του ως το πρώτο
χωριό που απόκτησε Λαϊκό Πανεπιστήμιο.

Το όραμα του Δρ. Κοινωνιολογίας, νομικού και συγγραφέα Ηλία Φιλιππίδη και του Προέδρου του
Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής Μιχαήλ Κανάριου πήρε σάρκα και οστά. Το Λαϊκό Πανεπιστή-
μιο Καλαμωτής (ΛΑ. Π. ΚΑ) εγκαινιάστηκε την Παρασκευή. Στεγάζεται στην αίθουσα της Μορφωτικής Ένωσης Καλαμωτής, δηλαδή στο πρώην Αρρεναγωγείο του
Είναι θυγατρικό του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής και σκοπός της ίδρυσής του είναι το ΠΑΝΩΣΗΚΩΜΑ, όπως τόνισαν στις ομιλίες τους ο δρ. Η. Φιλιππίδης και ο πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου Σταμάτης Βαρλάς.

Ο Μ. Κανάριος πρόσθεσε ότι το ΛΑΠΚΑ μπορεί να συμβάλλει στο να αφυπνίσει
συνειδήσεις, να καλλιεργήσει το πνεύμα, να υπηρετήσει τον πολιτισμό, να ενημερώσει και να σηκώσει από τον καναπέ τον απογοητευμένο πολίτη.
 Ιδρυτική αρχή του Λαϊκού Πανεπιστημίου
είναι η αντιστοιχία σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή μεταξύ των ανθρώπων, του πολιτισμού τους, της κοινωνίας, τουκράτους και της οικονομίας τους. Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο αναζητεί το νέο ανθρωπολογικό πρότυπο του σύγχρονου Έλληνα, ο οποίος θα συνδυάζει την ταυτότητα του Ελληνικού Πολιτισμού με την αναβίωση της παραδόσεως του Ελληνικού Κοινοτισμού.



Πνευματική ευθύνη


Ο Σ. Βαρλάς και ο Η.Φιλιππίδης τόνισαν ιδιαίτερα ότι στη διακήρυξη του Λαϊκού Πανεπιστημίου επι-
σημαίνεται ότι η Χίος έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή Ιστορία και ως εστία πνευματικής ευθύνης και ανατάσεως με πανευρωπαϊκή ακτινοβολία.

«Θέλουμε να συμβάλλουμε στο να μπορέσει ο σύγχρονος, αβέβαιος και διαποτισμένος από την ιδιοτέλεια άνθρωπος, ν’ ανεβεί πιο ψηλά... Η Καλαμωτή ειδικότερα, με την πλούσια πνευματική
και πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει, μπορεί να γίνει ένα βάθρο πάνω στο οποίο θα στήσουμε έναν πνευματικό ναό... να σηκώσει από τον καναπέ τον απογοητευμένο και φοβισμένο πολίτη αυτού
του τόπου», τόνισε στην αναφορά του Στ. Βαρλάς.
Υπέρτατος στόχος του Λαϊκού Πανεπιστημίου είναι η επανεκκίνηση του Ελληνισμού, χωρίς κομματι-
κές εξαρτήσεις και φιλοδοξίες. «Βασική μας αρχή είναι να υπάρχει αντιστοιχία ποιότητας σε όλα τα επίπεδα. Η κρίση που περνάμε αποτελεί απόδειξη της γενικής παρακμής του Ελλαδικού
Ελληνισμού τις τελευταίες δεκαετίες. Οι αιτίες είναι πολλές, όμως από τις βασικότερες είναι το έλλειμμα γενικής παιδείας με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να οργανώσουμε ένα σύγχρονο αξιοκρατικό κοινωνικό και πολιτικό πολιτισμό, αλλά και η έλλειψη ενός αποτελεσματικού παρα-
γωγικού πρότυπου με βάση τον άνθρωπο », υπογράμμισε ο Η. Φιλιππίδης.



Ιστορία


Νωρίτερα προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με αντικείμενο την ιστορία της εκπαιδευτικής
κοινότητας του χωριού, που επιμελήθηκε ο Μιχαήλ Κανάριος.
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Βουλευτής Νότης Μηταράκης, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Γιάννης
Ξενάκης, ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Βεργίτσης. Ο υποναύαρχος Σταύρος Μιχαηλίδης  εκφράστηκε με
επιστολή και δήλωσε στη διάθεση των λειτουργών για να διδάξει ναυτιλιακά θέματα.



Φιλαρμονική


Άλλο ένα όνειρο του Μ.Κανάριου γίνεται πραγματικότητα. Ανακοίνωσε την επανασύσταση της φιλαρμονικής της Καλαμωτής και κάλεσε το κοινό να στηρίξει τις δράσεις του φορέα και σε
αυτόν τον τομέα.



Ευχαριστίες


Ο Πρόεδρος του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής ευχαρίστησε τον χορηγό της εκδήλωσης, την Περιφερειακή Ενότητα Χίου και ιδιαιτέρως τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σταμάτη Κάρμαντζη για την συνεχή συνδρομή του σε όλες τις εκδηλώσεις του Ομίλου.
Επίσης ευχαρίστησε τους Ευεργέτες του χωριού, Κυριακή και Λουκά Κτιστάκη, τους Δωρητές Νικόλαο Μελισσινό για την αγορά μουσικών οργάνων, για την επαναλειτουργία της Φιλαρμονικής και τον Γεώργιο Λαμπράκη, οι οποίοι ανταποκρίνονται πάντα με προθυμία και γενναιοδωρία σε οποιαδήποτε αίτημα του Ομίλου για να συνδράμουν στις ανάγκες του χωριού, δείχνοντας έτσι την μεγάλη αγάπη τους για την Καλαμωτή.
Τον Αντιδήμαρχο Νότιας Χίου κ. Ανδρέα Βεργίτση και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καλαμωτής κ. Νικόλαο Γαλάτουλα για την αγορά υλικών.
Τα μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου για την σημαντική βοήθεια που πρόσφεραν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως τον Γεώργιο Σφήκα, Ισιδώρα Λύτρα, Θεόδωρο Γαλάτουλα, Κώστα Βιτέλλα και Γεώργιο Βιτέλλα.Πηγή. Π. Δ.Μ. 







2 σχόλια:

  1. Γεώργιος Ιω. Δαμαλάς9 Μαΐου 2016 στις 5:04 μ.μ.

    Αγαπητέ Μιχάλη
    Με ιδιαίτερη χαρά διάβασα την επικαιρότητα στα ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΟΥΣΙΚΑ ΝΕΑ που αναφέρεται στα εγκαίνια του ΛΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ.
    Σε σένα και τους συνεργάτες σου εύχομαι, με όλη μου την καρδιά, την πλήρη επιτυχία της πρωτοβουλίας που πήρατε, η αίσια έκβαση της οποίας θα βοηθήσει πολύπλευρα το χωριό μας στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε.
    Και πάλι ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του δημιουργιγικού αυτού αποτελέσματος και ευχές για ευόδωση κάθε σας προσπάθειας για την υλοποίηση των στόχων που οραματιστήκατε στην πορεία μετουσίωσης της ιδέας σας σε πράξη.

    Διδάκτωρ Γεωφυσικός, Μιχάλης Δημητρίου Βεργίτσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή