Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Ιδρυτική Διακήρυξη του ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ






Λ Α Ϊ Κ Ο  Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο  Κ Α Λ Α Μ Ω Τ Η Σ

( ΛΑ. Π. ΚΑ. )

                                      

1. Σε ποια εποχή ζούμε

Ζούμε σε μια εποχή απαξίωσης του Ανθρώπου, του Πνεύματος και του Πολιτισμού. Ποτέ, μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, η ανθρώπινη ζωή δεν ήταν τόσο φθηνή. Ο άνθρωπος μικραίνει και η ψυχή του πτωχαίνει. Από την άλλη πλευρά, γιγαντώνονται οι επιστημονικές γνώσεις και οι <<αγορές >>. Αυτές διακινούν το χρήμα πάνω από τα κεφάλια μας ανεξέλεγκτα, με την ταχύτητα του φωτός και σε απίστευτες ποσότητες !!! Ο κόσμος λειτουργεί ως ένα τεράστιο σύστημα, το οποίο συνδυάζει τους μηχανισμούς του χρηματιστηρίου και του καζίνου και οι Πολιτικοί έχουν υποβιβαστεί πλέον σε ρόλο γκρουπιέρη…!!! Ο παγκόσμιος πολιτισμός παρακμάζει μέσα στη βία και κάτω από την μονοκρατορία του χρήματος. Μετά τον πόλεμο οι λαοί της Ευρώπης είχαν ελπίσει, ότι η ήπειρος μας θα καθίστατο μια νήσος ειρήνης, σταθερότητας, ανθρωπιάς και προόδου, γενικά ένα υπόδειγμα πολιτισμού για όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, η πολιτική εξέλιξη της Ενωμένης Ευρώπης διέψευσε αυτές τις ελπίδες. Το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής σύγκλισης δεν μπόρεσε ν΄ αναδείξει τις ανθρώπινες αξίες και τις θετικές παραδόσεις του διαχρονικού Ευρωπαϊκού πολιτισμού, ο οποίος έχει ως λίκνο την αρχαία Ελλάδα. Αντιθέτως, επέτρεψε ν΄ αναβιώσουν κυριαρχικές λογικές και καταστάσεις, οι οποίες επαναφέρουν το φάντασμα των συγκρούσεων, των εθνικών συμφερόντων, της επικράτησης των ισχυρών, της αβεβαιότητας, ακόμη και της διάλυσης…. Ο κίνδυνος  αποδόμησης του Ευρωπαϊκού πολιτισμού κορυφώνεται λόγω της ανικανότητας των Ευρωπαίων πολιτικών, αλλά και της αφωνίας της Ευρωπαϊκής διανόησης. ΄Ετσι, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ζούμε σε μια εποχή  παρακμής.

2. Τι πρέπει και τι μπορούμε να κάνουμε.

Δεν είμαστε οι μόνοι που διακηρύσσουν, ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει, είναι η ενεργοποίηση των πνευματικών δυνάμεων, που διαθέτει ο κάθε τόπος, η αφύπνιση όλων των συνειδήσεων, το ξεκίνημα ενός νέου Διαφωτισμού για τους λαούς της Ευρώπης.
 Η ΧΙΟΣ έχει καταγραφεί στην Ευρωπαϊκή ιστορία, όχι μόνον ως τόπος ολοκαυτώματος, όχι μόνον ως φυτώριο παραγωγής και επιχειρηματικών δράσεων, όχι μόνον ως το κέντρο της ναυτοσύνης, στο παρελθόν και στο σήμερα, αλλά και ως εστία πνευματικής ευθύνης και ανάτασης με πανευρωπαϊκή ακτινοβολία.  Η ΧΙΟΣ, αυτός ο παράδεισος της φύσεως και της ανθρώπινης δημιουργικότητας, ανέδειξε έναν ΚΟΡΑΗ, έναν ΨΥΧΑΡΗ, έναν ΘΕΟΤΟΚΑ !!! Αυτοί μας συνέδεσαν με τον διαχρονικό Ελληνικό και τον ευρύτερο Ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Θέλουμε λοιπόν και μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την πνευματική και πολιτιστική παράδοση. Θέλουμε και μπορούμε να συμβάλλουμε έτσι, ώστε να μπορέσει ο σύγχρονος, αβέβαιος και διαποτισμένος από την ιδιοτέλεια άνθρωπος, ν΄ ανέβει πιο ψηλά  και να δει τον εαυτό του και τον κόσμο από το ύψος του Πνεύματος, της Ανθρωπιάς και της Δημιουργίας, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Η ΚΑΛΑΜΩΤΗ ειδικότερα, με την πλούσια πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει, μπορεί να γίνει το βάθρο πάνω στο οποίο θα στήσουμε έναν καινούργιο πνευματικό ναό, ένα εργαστήρι μελέτης, μάθησης, γνώσης, συζήτησης και επικοινωνίας , που θα μπορέσει να σμιλεύσει χαρακτήρες, ν΄ αφυπνίσει συνειδήσεις, να καλλιεργήσει το πνεύμα, να υπηρετήσει τον πολιτισμό, να ενημερώσει και να σηκώσει από τον καναπέ τον απογοητευμένο και φοβισμένο πολίτη αυτού του τόπου. Από την Χίο λοιπόν, από την Καλαμωτή, από τον καθένα από εμάς, μπορεί να ξεκινήσει μια ποιοτική επανάσταση των συνειδήσεων, η οποία ουδεμία απολύτως σχέση θα έχει με τα Κόμματα και τους Πολιτικούς, αλλά θα ενώνει και θα ενεργοποιεί, όσα θετικά στοιχεία έχουμε μέσα μας και όσα διαθέτει ο αστείρευτος διαχρονικός πολιτισμός μας στην υπηρεσία του ΑΝΘΡΩΠΟΥ !!!! Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που όλοι ομολογούν, ότι δηλαδή ακόμη και για την έξοδο μας από την κρίση που περνάμε, καθώς και για την ανάγκη ενός νέου δυναμικού παραγωγικού προτύπου, απαραίτητος μοχλός είναι ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ. Όμως, η ευθύνη για την διαμόρφωση ενός νέου ανθρωπολογικού προτύπου κι ενός οράματος για το μέλλον του Ελληνισμού και της Ευρώπης, επιμερίζεται στα τρία : ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, την διανόηση και τον ίδιο τον λαό. Με βάση και οδηγό τις παραπάνω αρχές και αξίες, ξεκινάμε την ίδρυση του
ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ - << ΛΑ.Π.ΚΑ. >>, κάτω από τα φτερά, την θαλπωρή και την στήριξη του ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ, ενός πνευματικού και πολιτιστικού σωματείου, που ιδρύθηκε για να υπηρετήσει και υπηρετεί με συνέπεια μέχρι σήμερα - αυτές τις αρχές και τις αξίες κι επί σαράντα χρόνια κρατά ψηλά αναμμένη την πνευματική δάδα της Καλαμωτής. Απευθυνόμαστε σε όλες και σε όλους, ιδιαίτερα δε στους νέους μας, για να σας πούμε ότι δεν είναι η Πατρίδα μας, η Ελλάδα μας, αυτή που τρώει τα παιδιά της, αυτή που λοιδορείται διεθνώς ως μια χώρα αποτυχημένη, αλλά είμαστε όλοι εμείς που την συναποτελούμε, που - τις τελευταίες δεκαετίες - διαχειριστήκαμε τις τύχες της. Πρέπει, θέλοντας και μη, ν΄ αναλάβουμε τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μας, με πρώτη υποχρέωση την συνεργασία και το πνεύμα πρωτοβουλίας σε τοπικό επίπεδο.
Καλαμωτούσοι και Χιώτες, στο νησί μας, στην Αττική, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Διασπορά, ας μείνουμε ενωμένοι, δραστήριοι και δημιουργικοί κι ας κρατήσουμε άσβεστη την αγάπη μας για τον τόπο μας, για την πατρίδα μας, για το Ελληνικό πνεύμα και τον πολιτισμό.

                    Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΛΑ.Π.ΚΑ.

Πρόεδρος : ΣΤΑΜΑΤΗΣ Ε. ΒΑΡΛΑΣ, Δικηγόρος

Αντιπρόεδρος : ΗΛΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, Δρ. Παν/κός Καθηγητής Κοινωνιολογίας

Γεν. Γραμματέας : ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΦΗΚΑΣ, Καθηγητής Μ. Ε.

Μέλος : ΜΑΡΙΑ ΜΑΪΣΤΡΟΥ, Δ/ντρια Δημ. Σχολείου Καλαμωτής

Μέλος : ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥΔΗΣ, Δικηγόρος

Μέλος : ΚΩΣΤΑΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ, Δρ. Καθηγητής Φυσικός

Μέλος : ΜΙΧΑΛΗΣ Γ. ΚΑΝΑΡΙΟΣ Πρόεδρος Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου