Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Γνωριμία με τα χωριά του Δ.Δ. Μαστιχοχωρίων, δεύτερος σταθμός τα Αρμόλια




Τα Αρμόλια βρίσκονται 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πόλη της Χίου και αποτελούν το κεντρικό σταυροδρόμι για τα νότια χωριά.

 Οι κάτοικοι των Αρμολίων ασχολούνται εκτός απο την μαστίχα και με την παραγωγή λαδιού και δημητριακών. Από την αρχαιότητα ενα μέρος των κατοίκων ασχολείται με την αγγειοπλαστική λόγω της ύπαρξης αργιλώδους εδάφους στην περιοχή. Σήμερα τα Αρμόλια είναι γνωστά για τα πήλινα αγγεία του γλάστρες, κανάτια, μπουρμπούλια, πιθάρια κ.λ.π .

 Η εκκλησία της Παναγίας, που είναι ενωμένη με τον Άγιο Δημήτριο στην πλατεία του χωριού, όπου σώζεται ένα από τα πιο ωραία Τέμπλα, χρονολογείται το 1734, τραβά την προσοχή των πιστών, που επισκέπτονται την εκκλησία.

 Στην κορυφή του λόφου του Λυκουριού βρίσκεται το βυζαντινό κάστρο των Απολίχνων στο οποίο οι Γενοβέζοι είχαν εγκαταστήσει το Διοικητικό Μέγαρο των Μαστ/χωρίων.
Χτίστηκε το 1446 από τον Ιερώνυμο Ιουστινιάνι Είναι ένα αξιόλογο μεσαιωνικό μνημείο που σώζεται μέχρι σήμερα και αξίζει να το δουν οι επισκέπτες.

Μονή Βρετού - ΔΑΣΚΑΛΕΙΟ -


 Στη θέση Λαγκάδι βρίσκεται η Μονή Βρετού που ιδρύθηκε στο τέλος του 18ου αιώνα και στεγάστηκε το πρώτο Δημοτικό Σχολείο κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας και εξυπηρετούσε όλόκληρη την περιοχή των Μαστιχοχωρίων, με την ονομασία ΔΑΣΚΑΛΕΙΟ το οποίο διατηρήθηκε για λίγο καιρό.

 Παραπομπές [1] Βικιπαίδεια

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου